r
Nosalty Logó

Hagyományos fonott kalács Vicikótól

Vicikó
Hagyományos fonott kalács Vicikótól
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

503
Kalória
12.5g
Fehérje
76.8g
Szénhidrát
15.5g
Zsír
23.1g
Víz
94.8g
Koleszterin
2.8g
Élelmi rost
12.2g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 503 kcal
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 3020 kcal
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 295 kcal
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.5 g

Zsír

  • Összesen
    15.5 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    95 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    722.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    83 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    147 mg
  • Nátrium
    428 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    76.8 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    23.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    117 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    65 mg
  • Retinol - A vitamin:
    115 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    92 micro
Összesen 503 kcal
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    74.8 g

Zsír

  • Összesen
    92.9 g
  • Telített zsírsav
    48 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    569 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4335.2 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    199 mg
  • Kálcium
    496 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    166 mg
  • Foszfor
    884 mg
  • Nátrium
    2568 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    460.8 g
  • Cukor
    73 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

Víz

  • Összesen
    138.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    701 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    388 micro
  • Kolin:
    389 mg
  • Retinol - A vitamin:
    688 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    145 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    553 micro
Összesen 3020 kcal
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.3 g

Zsír

  • Összesen
    9 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    55 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    420.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    48 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    86 mg
  • Nátrium
    249 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    44.7 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    13.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    68 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    67 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    54 micro
Összesen 295 kcal

Elkészítés

  1. A lisztet beleszitáljuk a robotgép táljába.
  2. A tejet megmelegítjük (ujjunkkal ellenőrizzük, hogy ne legyen forró!), és beleöntjük egy kisebb keverőtálba. Ebbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a kristálycukrot, és egy egész felvert tojást. Egy kézi habverővel, vagy villával alaposan elkeverjük, míg az élesztő szinte fel nem olvad (kb 1/2 perc).
  3. A liszthez adjuk a puha vajat, sót, belereszeljük a citromhéjat, és egyszerre, felfuttatás nélkül hozzáöntjük az élesztős tejet.
  4. Beindítjuk a dagasztókarral ellátott robotgépet, és hagyjuk kb. 4-5 percig dolgozni. Amikor a tészta szép egynemű, sima, leállítjuk a gépet. Kiemeljük a tésztát a tálból, lisztet szórunk alá, majd visszatesszük.
  5. Nedves konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen kb. 60-80 perc alatt megkelesztjük, min. a duplájára.
  6. Lisztezett felületre kivesszük a tésztát. Nem dagasztjuk tovább, hanem kézzel ellapítjuk téglalap alakúra, vagy kissé nyújtjuk még sodrófával (kb. 40 x 30 cm). Ha négyes fonatot szeretnénk, akkor hosszában középen kettőbe, ha hármas fonatot, háromba vágjuk, így lesz 2 fél, ill. 3 tésztacsíkunk.
  7. A tésztákat egyenként a hosszanti oldalától felgöngyölítjük, mint a rétest, majd ezeket tovább, hosszúra sodorjuk (a kettesnél kb. 80 cm, a hármasnál ennél rövidebbre). Tetszés és kedv szerint összefonjuk. Én négyes fonatot készítettem most.
  8. Papírozott tepsire helyezzük a tésztát, megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával. Ízlés szerint megszórjuk mandulapehellyel és jégcukorral. Hagyjuk kb. 20 percet meleg helyen tovább kelni.
  9. Ezalatt előmelegítjük a sütőt 200°C-ra (alsó-felső sütés), majd a sütő középső rácsára helyezzük, és kb. 40-45 perc alatt megsütjük. A sütési idő felénél visszavehetjük a sütőt 180°C-ra.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x40

Egy alaprecept, ami a régi idők ízét, nekem egyben Nagymamám kalács-csodáinak emlékét eleveníti fel... Vajjal megkenve, házi kakaóval...! Hhmm Szerintünk igen finom, akár másnap, harmadnap is tökéletes, finom puha, ízes marad.  A mai világban már igen sok konyhai segédeszközünk van, amikből egyet itt is bátran bevethetünk. Akinek van robotgépe, akkor azt, de a kézi mixer is jól jön. Ha nincs egyik sem, hát marad a puszta kézi erő a tészta kidolgozásához. Akinek a fonatok készítésénél kérdése merülne fel (vagy netán ötös-hatost szeretne készíteni), annak ajánlom, hogy interneten videóoldalakon nézzen utána. Mert tényleg remek segítségeket lehet kapni.

Nosalty stories

További receptek

Pihe-puha kelt túrós batyu

Túrós batyuból nemcsak egyféle létezik: vannak leveles és kelt tésztás, mazsolás és anélküli változatok is. A most bemutatott recept épp olyan, amilyet a nagymama is készített volna: ...

Lakos Benedek

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Minibarhesz

A barhesz, más néven "challah", egy édeskés, hagyományos zsidó kalács, amelyet főként shabbatkor és más zsidó ünnepek alkalmával készítenek. A szó a héber "hallá" kifejezésből ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek