Gyors narancsdzsem kumquattal
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
143
kcal
- 1% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
1722
kcal
- 1% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 1.3 g
Zsír
-
Összesen 0.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 129.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 67 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 19 mg
-
Nátrium 26 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.4 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 105.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 13 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 63 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 34 micro
-
β-karotin 65 micro
-
β-crypt 139 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 139 micro
Összesen
143
kcal
- 1% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 16.1 g
Zsír
-
Összesen 3.5 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1553.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 808 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 184 mg
-
Foszfor 227 mg
-
Nátrium 317 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 436.3 g
-
Cukor 383 mg
-
Élelmi rost 48 mg
VÍZ
-
Összesen 1264 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 150 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 760 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 382 micro
-
Kolin: 123 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 411 micro
-
β-karotin 783 micro
-
β-crypt 1665 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1672 micro
Összesen
1722
kcal
- 1% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 0.7 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 67.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 35 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 10 mg
-
Nátrium 14 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.8 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 54.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 6 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 33 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 18 micro
-
β-karotin 34 micro
-
β-crypt 72 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 72 micro
Összesen
74
kcal
Elkészítés
- Alaposan mossuk meg a citrusféléinket. Két-három narancs héját gyümölcshámozóval, vékonyan húzzuk le, és aprítsuk fel. A kumquatot vágjuk fel apróra (karikázzuk fel kb. félcentisre, majd a karikákat vágjuk 3-4 felé).
- Facsarjuk ki a narancsok levét. Ez nyilván narancsfüggő, én most 12 darab, átlagos méretű narancsból nagyjából 9 deci gyümölcslét nyeretem. Facsarjuk hozzá a citromokat is - összesen így durván 1 liter levet kapunk.
- Egy közepes méretű lábosban a narancshéjat és a kumquatot kezdjük karamellizálni a nádcukorral. Amikor már szép áttetszőek, mintha kandírozva lennének, akkor adjuk hozzá a narancs- és citromlevet.
- Ha már kicsit átmelegedett az egész, adjuk hozzá a dzsemfixet. Folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel, hagyjuk zubogni egy percet, majd zárjuk el alatta a gázt.
- Kanalazzuk tiszta üvegekbe a lekvárt, zárjuk le jó szorosan, majd egy bő 10 percre fordítsuk fejjel lefelé az üvegeket. Fogyaszthatjuk melegen, hidegen, télen, nyáron, kenyérre, vagy húsok mellé, így is-úgy is isteni!
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 15
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 2270
- Feltöltés dátuma: 2019. június 11.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Rosanics Petra
351 recept
A kumquat vagy más néven törpemandarin az egyik legkedvesebb gyümölcsöm, és szerencsére már Magyarországon is bele lehet futni itt-ott ebbe a pici citrusfélébe. A kumquat különlegességét az adja, hogy héjastul kell fogyasztani, ugyanis a héja kölcsönzi neki azt a jellegzetes kandírozott narancsos ízt. Az egyik első találkozásomat a gyümölcscsel Gerald Durrell könyveinek köszönhetem, ami nem is meglepő annak tudtában, hogy Korfu szigetén nagy mennyiségben terem kumquat. Azonban mivel importáru lévén nem olcsó mulatság, jól meg kell gondolni, mibe tesszük - én most egy roppant egyszerű, de annál csodásabb narancslekvárt készítettem, amibe fűszerként kevertem bele a csodás kis gyümölcsöket.