Kumquat

Kumquat

Leírás

Egyes feltételezések szerint a kumquat cserje Kínából származik. A gyümölcsről írásos emlékeket fedeztek fel erről egy 1178-ból származó könyvben. Ma Dél-Kaliforniában és Floridában termesztik nagyobb mennyiségben. A kumquat vagy komquot kínaiul annyit jelent arany narancs. Az USA déli részén a kumquat ágát karácsonyi díszként használják. A narancsra hasonlító, de annál jóval apróbb, tojásdad alakú gyümölcs. A kumquat héja vásárláskor legyen lédús, feszes, hibátlan. Maga a gyümölcs csak enyhén puha, méretéhez képest nehéz, tömör. Mivel a gyümölcs héja is ehető, először alaposan mossuk le, dörzsöljük át, majd a legtöbbször pucolatlanul használjuk fel. A héj eltávolítása csak az esetleg már összeszáradt gyümölcsöknél javasolt. A külseje édesebb mint a rostos belső részei, ennek megfelelően héja a gyümölcs belsejével együtt tálalható. A kumquatot frissen magában, karamellizálva köretként, vagy dzsemként is fogyaszthatjuk. Héját és gyümölcsét egyben érdemes cukrozott édességnek is elkészíteni. Frissen magában is ehetjük, de legtöbbször dzsem, fűszeres mártás, chutney készül belőle. Kandírozva is nagyon finom. A- és C-vitamin-tartalma a citrusféléknél megszokott módon igen magas. Emellett tartalmaz még kalciumot, foszfort és riboflavint. (Forrás: Gourmandnet)

Mikor vegyem

Télen.

hogyan tároljam

Hűtőszekrényben különösebb tápértékvesztés nélkül mintegy másfél hétig tárolható.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!