Kumquat
364 kcal
Sáfrányos-narancsos kuszkuszpuding
143 kcal
Gyors narancsdzsem kumquattal
886 kcal
Kardamomos csokitorta kumquattal
Leírás
Kumquat – receptek, leírás, tippek
A kumquat egy ázsiai, Dél-Kínában több ezer éve ismert és termesztett citrusféle, mely a 19. század közepén jelent meg Észak-Amerikában, ahol gyorsan népszerűvé vált, de Dél-Európában is közkedvelt növény és gyümölcs vált belőle - sőt, dísznövényként is mutatós. Görögország illetve Korfu szigetén, de Spanyolországban, Olaszországban, Szicíliában is termesztik. A 20. században népszerűsége tovább nőtt, főleg az egészségtudatos fogyasztók körében.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a kumquat?
A kumquat (ejtsd: kum-kvat vagy kamkvat) egy különleges és apró méretű, ázsiai, azon belül kínai gyökerű citrusféle. Küllemében a narancsra emlékeztet, de sok szempontból egyedülálló: egy egyszerre édes és savanyú, egzotikus gyümölcs, amit egészben lehet enni, a héjával együtt, mely édesebb, mint maga a gyümölcshús!
Hogyan vásároljuk?
A kumquat ritkán megtalálható egyes nagyobb élelmiszerláncok gyümölcskínálatában, szezonális jelleggel, illetve a különlegesebb delikáteszekben, ázsiai, keleti zöldégeseknél, fűszerboltokban. Héja vásárláskor legyen lédús, feszes, hibátlan. Maga a gyümölcs csak enyhén legyen puha, méretéhez képest nehéz, tömör. Mivel a gyümölcs héja is ehető, először alaposan mossuk meg, innentől pedig pucolatlanul is felhasználhatjuk.
Hogyan tároljuk?
A kumquat a hűtőben kb. 2 hétig friss marad: a legjobb, ha zárt dobozban vagy lyukacsos zacskóban tartjuk a zöldséges rekeszben. Jótanács: ne mossuk meg előre, mert a nedvesség gyorsítja a romlást. Szobahőmérsékleten csak pár napig tároljuk.
Mire jó a kumquat?
A kumquat A- és C-vitamin-tartalma a citrusféléknél megszokott módon igen magas. Emellett tartalmaz még kalciumot, foszfort, riboflavint, káliumot, magnéziumot, foszfort, A-vitamint, B-vitaminokat és E-vitamint is. Tápanyagtartalmának köszönhetően egészséges nassolnivaló. Az egyetlen citrusféle, amit héjával együtt érdemes megenni, mely vékony és édes, húsa pedig savanykás, citrusos. Magas rosttartalmának köszönhetően segít az emésztőrendszer egészségének fenntartásában, a bélflóra egyensúlyának megőrzésében. Antioxidánstartalma magas.
Mi készülhet kumquatból?
A kumquatot frissen, magában is ehetjük, de karamellizálva köretként vagy dzsemként is fogyaszthatjuk. Legtöbbször lekvár, fűszeres mártás, chutney készül belőle. Héját és gyümölcsét cukrozott édességnek is szokás elkészíteni. Kandírozva is nagyon finom. Héjával együtt fogyasztható.
Próbáljátok ki ezt a mutatós, sáfrányos-narancsos kuszkuszpudingot, ezt a gyors narancsdzsemet kumquattal vagy az alábbi harisszás-csicseriborsó-salátát kumkvattal, kéksajttal és kolbászmorzsával!
Még több kumquatos receptért görgess lejjebb!
100 g Kumquat
fehérjetartalom
1.88 g
zsírtartalom
0.428 g
szénhidráttartalom
15.9 g
víztartalom
80.85 g
Top ásványi anyagok
Kalcium
62 mg
Magnézium
20 mg
Foszfor
19 mg
Nátrium
10 mg
Top vitaminok
C vitamin
43.9 mg
B6 vitamin
0.036 g
Kolin
8.4 mg
Niacin - B3 vitamin
0.429 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
1.88 g
Zsír
telített zsírsav
0.103 g
egyszeresen telített zsírsav
0.154 g
többszörösen telített zsírsav
0.171 g
ásványi anyagok
Kalcium
62 mg
Vas
0.86 mg
Magnézium
20 mg
Foszfor
19 mg
Nátrium
10 mg
Cink
0.17 mg
Réz
0.095 mg
Mangán
0.135 mg
szénhidrát
rost
6.5 g
cukor
9.36 g
víz
80.85 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.037 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.09 mg
Niacin - B3 vitamin
0.429 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.208 mg
Folát
17 µg
Kolin
8.4 mg
Alfa-karotin
155 µg
Béta-kriptoxantin
193 µg
Lutein+zeaxantin
129 µg
E vitamin
0.15 mg
A vitamin
15 µg
C vitamin
43.9 mg
B6 vitamin
0.036 g