r
Nosalty Logó

Gulyásleves 6. - csipetkével

Receptműves
Gulyásleves 6. - csipetkével
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A leveshez

A csipetkéhez

471
Kalória
34.9g
Fehérje
55g
Szénhidrát
12.8g
Zsír
421.7g
Víz
121.3g
Koleszterin
9.3g
Élelmi rost
10.5g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A leveshez

A csipetkéhez

Összesen 471 kcal
  • 7% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A leveshez

A csipetkéhez

Összesen 1889 kcal
  • 7% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A leveshez

A csipetkéhez

Összesen 79 kcal
  • 7% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    34.9 g

Zsír

  • Összesen
    12.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    121 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1354 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    49 mg
  • Kálcium
    103 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    101 mg
  • Foszfor
    494 mg
  • Nátrium
    594 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    55 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    421.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    777 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    63 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    43 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    94 micro
  • Kolin:
    178 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    3124 micro
  • β-karotin
    7530 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    644 micro
  • Lut-zea
    405 micro
Összesen 471 kcal
  • 7% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    139.6 g

Zsír

  • Összesen
    51.4 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    485 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5416 g
  • Cink
    25 mg
  • Szelén
    197 mg
  • Kálcium
    413 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    405 mg
  • Foszfor
    1974 mg
  • Nátrium
    2374 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    220 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    37 mg

Víz

  • Összesen
    1686.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3107 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    22 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    253 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    173 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    45 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    376 micro
  • Kolin:
    712 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    12496 micro
  • β-karotin
    30121 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    2577 micro
  • Lut-zea
    1620 micro
Összesen 1889 kcal
  • 7% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    223.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    81 mg
  • Nátrium
    98 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    9.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    69.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    128 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    515 micro
  • β-karotin
    1241 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    106 micro
  • Lut-zea
    67 micro
Összesen 79 kcal

Elkészítés

A leveshez

  1. Tisztítsuk meg, és szeleteljük fel a húst 2-3 cm-es darabokra.
  2. Tisztítsuk meg a zöldségeket. A vöröshagymát, a paradicsomot, a krumplit és a zellert kockára, a répákat karikákra vágjuk, a fokhagymát apróra szeljük (az intenzívebb ízhatás érdekében reszeljük).
  3. Az olívaolajon üvegesre pároljuk a hagymát csipet sóval (így könnyebben kiengedi a levét és ízét).
  4. Beletesszük a felkockázott paradicsomot, majd amikor kevés levet enged, hozzáadjuk a fokhagymát és az őrölt pirospaprikát, és összekeverjük
  5. Hozzáadjuk a húst, felöntjük 1,5-2 dl (tisztított) vízzel, és fedő alatt kis lángon pároljuk.
  6. Amikor a hús kezd puhulni (15-20 perc), hozzáadjuk a zöldségeket, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Ízesítjük (só, bors, köménymag).
  7. Tovább főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak, közben elkészítjük a csipetkét.
  8. A tojást a sóval és annyi liszttel összekeverjük, hogy rugalmas, lágy, de gyúrható tésztát kapjunk, majd egy tálra két új közé "csípve" kiszaggatjuk (elég akkora darabka, amit két ujjal lefedünk, mivel a levesben még dagadni fog).
  9. Amikor a zöldségek majdnem készre puhultak, és a leves rotyog, tegyük bele a csipetkéket, majd összekeverjük (hogy ne ragadjanak össze).
  10. Főzzük tovább addig, amíg a csipetke is megpuhul.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 5 p
  • Főzés ideje: 40 p

A gulyás, a pörkölt és a paprikás a magyar konyha alapjait képező ételek, sőt az elkészítési módjuk is annyira hasonló, hogy az elnevezésből nem is mindig derül ki, pontosan melyikről van szó. Eredetileg a gulyást marhahúsból készítették, azonban felhasználható sertés- és csirkehús is, ráadásul a mai gulyásleves nem is hasonlít a korai gulyáshoz (ami a mai pörkölt leginkább), azonban itthon és külföldön is méltán híres és kedvelt magyar jellegzetesség.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...