Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Görög saláta 4.

Görög saláta 4.
Görög saláta 4.
30 perc / előkészület: 15 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (24)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A bazsalikom az olasz konyha kedvelt fűszere. Eredetileg Dél-Ázsiából, Perzsiából és Afrikából került nemrég hozzánk.
A kakukkfű pedig a francia konyha nélkülözhetetlen fűszere.
Már az egyiptomiak és a görögök is kedvelték, de minden ország konyhájában fellelhető. Felhasználják a salátákon kívül még erdélyi tokányhoz, töltött káposztához, baromfihoz, marhasültekhez, vadas ételekhez.
Értékes alkatrésze a növényi ecetnek. Diétások is fogyaszthatják.
Forrás: Romváry Vilmos: Fűszerek könyve.

hozzávalók / 4 adag

A salátához

Az öntethez

ajánlat

Nagyon szeretek az ízesített ecetekkel dolgozni. Gazdagabb az ízviláguk. Az olajbogyót pedig felszeletelem, hogy a saláta több részébe jusson belőle. A saláta készítéséhez friss bazsalikomot is használhatunk. A mi családunkban a kakukkfüves változata  népszerűbb!
 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zöldségeket megmossuk. A paradicsomot felkockázzuk. Az uborka két végét levágjuk, felkockázzuk. Ha "öregebb" a héja, nagyjából meghámozuk. A hagymát félbevágjuk, majd szintén kockára vágjuk.
  2. A sajtot is ízlésesen kockázzuk.
  3. Egy tálba - amit később le tudunk zárni - elkészítjük a salátaöntetet.
  4. Az olajbogyó felét és a feldarabolt zöldségeket a tálba tesszük. Jól összekeverjük.
  5. Hozzáadjuk a sajt felét, lazán összeforgatjuk.
  6. Tetejére szórjuk az olajbogyó és a sajt másik felét.
  7. Rátesszük a tetejét, és legalább egy fél napig hűtőben pihentetjük.

  • költség: 1200 Ft
  • elkészítettem: 450 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 52 929
elküldve: 1
receptkönyvben: 410
elkészítve: 11/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Olaszné Anci

Mióta szakács: 2011.01.01.
191 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: saláta
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

kakukkfüves görög saláta, görög saláta almaecetes öntettel

Hozzászólások (24)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Thu, 2012-07-05 12:13

Kedves NoSalty csapat !
Köszönöm a kedvességet, hogy gondoltatok rám.
Egy kis EÜ. szünet után, hamarosan ismét jelentkezem.
Szép Nyarat kívánok az egész csapatnak ! Olaszné Anci

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Mon, 2011-05-09 11:49

Kedves Éva-Anyóca !
Nagyon szivesen ! Neked is szép napot, én is remélem, hogy visszatér én már türelmetlen vagyok.
Puszi: Anci

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2011-05-09 07:50

Kedves olaszneanci!

Megtaláltam a paradicsomrózsát, köszönöm:-)))
Szép napot, remélem, visszatér:-)))
Éva-Anyóca

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sun, 2011-05-08 13:14

Kedves Boribon !
Köszönöm az ötletet, biztosan ki fogom próbálni legközelebb ha készítem !
A paradicsomrózsa leírását megtalálod itt fentebb, a Koszider-nek
írt válaszomban. Volt olyan kedves ő is érdeklődőtt, neki részletesen leírtam.
Szeretettel üdvözöllek : Anci

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sun, 2011-05-08 12:53

Kedves Bató Edit !
Aranyos vagy, köszönöm, hogy írtál, próbáld ki, mert finom.
Szerintem nagyon fontos,hogy a kész salátát hagyjuk állni legalább egy fél napot
vagy egy éjszakát ! Akkor igazi az ízharmónia ! Üdvözöllek: Anci

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sun, 2011-05-08 12:48

Kedves Koszider !
Miért is haragudnék ?
Sőt örülök neki ! Így én is tanulok valami újat ! Tanulni sosem késő !
Egyébként nagyon jó az ötleted a szakácskönyv- recenziókkal kapcsolatban.
Próbáld meg ! Ők is elég nyitottak minden ötletre. Sok sikert hozzá : Anci

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sun, 2011-05-08 11:26

Kedves Éva-Anyóca !
Nagyon örülök, hogy neked is tetszik. Koszidernek leírtam a paradicsomrózsa elkészítését,
feljebb megtalálod. Próbáld meg, biztosan sikerül. Sok sikert ! Puszi: Anci

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sun, 2011-05-08 11:23

Kedves Koszider !
Nagyon kedves vagy, hogy bővebben írtál nekem. Így a hozzászólásodból számomra az derül ki,
hogy sok mindenben hasonlíthatunk egymásra. Nagyon szeretem én is Horváth Ilonát, Lajos Marit és a többieket ! Magyar Elek-től is van egy könyvem, de Laci bácsit is szeretem.
A paradicsomrózsa: Egy keményebb paradicsomot meghámozol úgy, hogy egy kicsi paradicsomhús
is legyen vele. Olyan 1,5 - 2 cm szélességben és vigyázva, hogy az egész csík egyben maradjon.
A csoma felöli rész az alja.-egyébként adja magát- Amásik végénél fogva elkezded szorosan csigavonalban feltekerni.A fent említett "aljára" fordítod és kész !
Sok szeretettel üdvözöllek. Anci

Boribon
Boribon / Boribon Sat, 2011-05-07 22:45

Gyonyoru!! Igazi tavaszi/nyari finomsag. Probald ki almaecet helyett citromhejjal es citromlevel! Igy meg nyariasabb, ha egyaltalan lehet ezt fokozni... Es a rozsa valoban nagyon tetszetos - nekem ehhez se kezugyessegem, se fantaziam :-(( De azert legyszi, ird le nekunk, hogy kell kesziteni es mibol, hatha...

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2011-05-07 19:05

Kedves Koszider!

Nagyon aranyos vagy, hogy ennyire részletesen leírtad, igazán köszönöm:-)))
Igaz, Stahl Juditról elfelejtkeztem, pedig nekem is megvan egy könyve,...és jó, ami benne van:-))
Horváth Ilona is van, és az is az, ami benne van, :-))) ,Lajos Mari 66-os sorozata, az csúcs, abból nagyon, de nagyon sok megvan, szerencsémre:-)))
Váncsára, kép nélkül is kíváncsi lettem, köszi:-))) Megszerzem,úgyis lesz nemsokára szülinapom:-)))
Nagyon jó és szép hétvégét kívánok!
Éva-Anyóca

Bató Edit
Bató Edit Sat, 2011-05-07 18:37

Kedves Anci!
Ez a saláta telitalálat! Igazi ízharmónia és nálunk az egyik fő kedvenc. Én balzsamecettel és bazsalikommal szoktam készíteni, de most kipróbálom a te változatodat is.
Köszönettel, Edit

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2011-05-07 10:23

Kedves Koszider!

Van benne valami, abban amit írtál.:-))
Igen, érdemes szétnézni, hátha talál az ember, külföldi csodamesterektől valami jó kis receptet és azért néha akad:-))
De végül , ha baj van, az ember tényleg a megszokott és jó magyar szakácskönyveket író, azokat a recepteket megalkotó embereket veszi elő, Lajos Mari, Horváth Ilona nekem is van, Váncsa nincs. Jó??Sokat hallottam róla, de még nem vettem meg.
Szép hétvégét:-))
Éva-Anyóca

Koszider
koszider / Koszider Sat, 2011-05-07 12:23

Kedves Éva!
Nekem Váncsától az első szakácskönyve van meg (Ezeregy recept, 3495 Ft), az új (mediterrán) még nincs. Nemcsak a receptjei tetszenek, hanem – talán még jobban – a köréjük kerekített történetek. De a receptek is nagyon gondolatébresztőek, láthatóan mindet (na jó, a legtöbbet) megfőzte már. Abszolút internacionális szakácskönyv, de a jó kis hagyományos magyarok is benne vannak (az olasz és az angol/angolszász "szekció" nagyon erős). Fotó nincs, de ez annyira nem is baj, mert csak a könyv ára dagadna tőle.
Lajos Maritól - szerintem - az etalon a 66-os sorozat (ez a vastagabb sorozat), a Karácsonyi édességek-nek legalább a felét megcsináltam már, és SEMMILYEN hibát nem találtam benne, minden úgy tökéletes, ahogy le van írva, ez pedig ritka kincs a szakácskönyvek között.
Stahl Juditból is szeretek főzni, mert ő is kizárólag kipróbált receptet használ.
Liscsinszky Béla a régi-régi szentendrei Aranysárkány étteremnek volt a séfje, sokat ettem a főztjét és mindent imádtam. Nem sok szakácskönyve van, de azok parádésak (reform- és fúziós konyha).
Horváth Ilona pedig kisújszállási (vagy törökszentmiklósi? ezt sose tudom) polgárasszony volt, ezért vág bele az én alföldi ízlésembe.
Kedves Anci! Bocs, hogy itt, nálad elmélkedem a szakácskönyvekről. A te ételeid is azért tetszenek (valószínűleg), mert eredendően dél-alföldiek.
Tényleg, mi lenne, ha szólnánk a szerkesztőnek (jól gondolom, hogy Petra az?), hogy mi lenne, ha nyitna egy lapot, ahová a szakácskönyv-recenziókat lehetne beküldeni?
Koszider

Judit71
Judit71 Sun, 2011-05-08 19:18

Kedves Koszider!
Horváth Ilona a törökszentmiklósi gimnáziumnak volt a vezetője, abban az időben írta a híres szakácskönyvét. Ha jól emlékszem leánygimnázium vagy leánynevelő vagy valami hasonló volt a neve akkor. Ott születtem és ott laktam 30 évig, ezért illik tudnom. A Prima Konyha Magazin egy régebbi számában is volt róla szó.

Koszider
koszider / Koszider Mon, 2011-05-09 00:56

Kedves Judit71!
Köszönöm! Azt tudtam, hogy Törökszentmiklóson tanított (egy ismerősömet is tanította), csak azt nem tudom, hogy hol született. Itt, esetleg máshol? Nem emlékszem, de majd rákeresek.
Megnéztem: 1906-ban született Brassóban. Miklóson a leánykollégium igazgatója volt és háztartástant tanított. A szakácskönyve 1955-ben jelent meg először. (gugli-információk)
Koszider

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2011-05-07 10:20

Kedves olaszneanci!

Annyira klassz ez a saláta, olyan guszta, hogy bele tudnék kanalazni:-))) Azt azonnal tudtam, hogy a Te recepted, mert ott a gyönyörű rózsa, ami már jelzi, hogy a Te recepted, de hogy ezt hogyan készíted??:-))Ügyes vagy, jó a kezed, és a szemed ehhez, na és van türelmed, én elrontanám:-))
Köszönöm, elmentve:-)))
Szép napot!
Éva-Anyóca

Koszider
koszider / Koszider Sat, 2011-05-07 09:14

Romváry nekem is bibliám! Van még néhány: Magyar Elek, Lajos Mari és természetesen Horváth Ilona! Vannak persze kitűnő fiatalok is (Liscsinszky!), de ami a Horváth Ilonában nincs benne, azt szerintem nem érdemes megfőzni. Olvasok én külföldieket is, de a vége mindig az, hogy azon kapom magam, Ínyesmester vagy Váncsa István van a kezemben. Elnézve a receptjeidet, úgy gondolom, Te is így lehetsz ezekkel.
Üdvözöl: Koszider
(És megint egy rózsa!! Ezt azért már meg kellene tanulnom.)

395
paradicsom 50 dkg
kígyóuborka 1.5 db
lila hagyma 1 nagy fej
feta sajt 25 dkg
olajbogyó 10 dkg
olívaolaj 8 ek
almaecet 1 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
kakukkfű 0 ízlés szerint