r
Nosalty Logó

Görög karácsonyi kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Görög karácsonyi kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A kalácshoz

A kenéshez

Összesen 367 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A kalácshoz

A kenéshez

Összesen 2922 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A kalácshoz

A kenéshez

Összesen 309 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9 g

Zsír

  • Összesen
    13.1 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    72 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    396.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    101 mg
  • Nátrium
    208 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    52.1 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    24.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    105 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    103 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    71 micro
Összesen 367 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    71.6 g

Zsír

  • Összesen
    104.7 g
  • Telített zsírsav
    56 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    575 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3172.6 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    194 mg
  • Kálcium
    344 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    142 mg
  • Foszfor
    811 mg
  • Nátrium
    1662 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    416.9 g
  • Cukor
    68 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    197.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    840 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    336 micro
  • Kolin:
    361 mg
  • Retinol - A vitamin:
    826 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    159 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    569 micro
Összesen 2922 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.5 g

Zsír

  • Összesen
    11 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    61 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    334.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    85 mg
  • Nátrium
    175 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.9 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    20.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    88 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    87 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    60 micro
Összesen 309 Kcal

Hozzávalók

A kalácshoz

A kenéshez

Elkészítés

A kalácshoz

  1. Meglangyosítjuk a tejet, belerakunk egy evőkanál kristálycukrot és egy nagyobb tálban elkeverjük az élesztővel és egy pohár liszttel (kb 10 dkg liszt). Híg tésztát kapunk. Lefedjük ruhával és hagyjuk 30 percig pihenni. Lyukacsos, szivacsos állagú lesz, amikor kész.
  2. A tojásokat és 5 ek kristálycukrot felverjük, hogy fehéres, habos legyen.
  3. Belekeverjük az élesztős masszába, és hozzáadjuk adagonként a maradék liszttel elkevert sót is.
  4. Hozzáadagoljuk a lágy vajat és lágy, rugalmas tésztává dagasztjuk. (Ragacsos ne legyen, csak lágy!) Beolajozott folpack fóliával lefedve kb 90 percetpihenni hagyjuk. (Duplájára kell dagadnia.)
  5. Kiborítjuk lisztezett nyújtódeszkára, jól megdögönyözzük.
  6. Levágunk belőle egy kb. 50 g-nyi darabot és ebbe a kis darabba beledolgozzuk az ánizst (vagy ennek híján az ouzót). Ezután félretesszük, letakarjuk.
  7. A nagyobbik darabba belereszeljük a narancshéjat, beleszórjuk a fahéjat és a szegfűszeget és jól átdolgozzuk, hogy egyenletesen szétoszoljon benne.
  8. Egy kerek cipóvá formázzuk és ráhelyezzük egy kizsírozott sütőlemezre.
  9. A kis darab tésztát elővesszük, kettévágjuk és mind a két feléből egy kb. 30 cm-es hosszú hurkát nyújtunk.
  10. Bevágjukmindkét végüket egyharmadig, hogy szétnyíljon a szál mindkét vége. A cipó tetejére helyezzük, a szétnyíló végeket kifelé kör alakúra tekerjük,(mint a képen)ésrárakunk egy-egy félszem diót minden kis köröcskébe. A másik hurkával ismételjük ezt meg, csak az előzőre merőlegesen, keresztbe.
  11. Fedjük be megolajozott fóliával és kelesszük kb 45 percet. Ezalatt melegítsük elő a sütőt 180°C fokra (légkeveréses 160°C).
  12. Megkenjük a kalácsot a lazán felvert tojásfehérjével és sütőbe tesszük, majd kb 45 percig sütjük, míg megpirul.
  13. Rácsonhűtjük ki.
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Receptkönyvben: 71
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 14063
  • Feltöltés dátuma: 2009. november 13.

Ajánló

Igazi ünnepi kalács a szeretet ünnepére! pH besorolás: erősen savasít

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ez a recept a Kenyér és a kenyérsütés enciklopédiája című könyvből való. Eddigi karácsonyok alkalmával szívesen sütöttem ezt a kalácsot, mert finom illata magában rejti az igazi "karácsonyillatot". Az íze pedig magáért beszél! Most azzal az indokkal sütöttem meg, hogy megosszam Veletek még időben ezt a receptet, legalább is Mr Smith-nek ezt mondtam...:) De tényleg, így marad ideje mindenkinek kipróbálni, hogy karácsonykor már rutinból készíthesse el. A kalács történetéről még annyit, hogy a tetejét a bizánci kereszt díszíti, a dióbelek pedig a szerencsét, az egészséget jelképezik, a fűszerek pedig a bőséget, az emelkedett hangulatot jelzik.

Hozzávalók

A kalácshoz

A kenéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek