Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kalács kenyérsütőgépben készítve

Kalács kenyérsütőgépben készítve
Kalács kenyérsütőgépben készítve
195 perc / előkészület: 15 perc sütés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy régi, hagyományos, családi receptet dolgoztam át kenyérsütőgépre. A kalács elkészítése nagyon egyszerű, hiszen a gép elvégzi helyettünk az összes munkát, nekünk csak bele kell pakolni a hozzávalókat és várni.
A tészta kézzel is megdagasztható és sütőben is megsüthető. Fél óra dagasztás után egy óra meleg helyen történő kelesztés-pihentetés következik, megint egy óra kelesztés, majd be a sütőbe 180 fokra kb. 1 órára, amíg aranybarnára nem sül. Így persze kicsit macerásabb.
Nagyon fontos a hozzávalók megfelelő hőmérséklete. A vaj és a tej ne legyen a langyosnál melegebb, mert az élesztő 40 fokon elhalálozik, és nem kel meg a tészta! Ha a hűtőből pakoljuk a gépbe a hozzávalókat, akkor sem fog megkelni.
A másik nagyon fontos dolog a hozzávalók pontos kimérése.
1 kávéskanál = 1 ml
1 teáskanál = 5 ml
1 evőkanál = 15 ml
Használhatjuk azt a mérőkananlat, amit a kenyérsütőgéphez adtak gyárilag. Én az IKEA-ban vettem fillérekért négy darabos mérőkanál készletet, 1 ml-től 100 ml-ig vannak benne a méretek, nagyon praktikus.
Én általában tönkölybúzaliszttel keverem a fehér finomlisztet, a hozzávalókban leírt arányban, mert így kicsit egészségesebb és laktatóbb. Répacukor helyett nádcukrot használok. A képen is ezt a verzió látható.
Ez alapvetően egy édes kalács, de nem túl édes. Ha picit édesebben szeretjük, akkor tehetünk bele egy evőkanállal több cukrot.
Az én gépemen az édes tészta program 3 óra 35 perc, gondolom ez másnál sem kevesebb, ezért számítsunk rá, hogy ez nem egy villámrecept. Jó hír viszont, hogy az előkészületek max. 15 percet vesznek igénybe.

 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Nagyon finom, puha, könnyű kalács reggelire vagy uzsonnára vajjal, lekvárral vagy mézzel, habos kakaóval vagy tejeskávéval. Mi már alig várjuk, hogy elkészüljön, isteni az illata, még melegen felvágjuk, és hagyjuk, hogy a vaj ráolvadjon. Tiszta konyharuhába csomagolva, pár napig eláll. Nálunk általában még a sütés napján elfogy. A húsvéti asztalon is ez szokott lenni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az előkészített és pontosan kimért hozzávalókat a következő sorrendben beletesszük a kenyérsütőgépbe: tojás, vaj, tej, só, cukor, liszt.
  2. A liszt közepébe kis mélyedést formálunk, amelybe beletesszük az élesztőt. Nagyon fontos, hogy az élesztő ne érintkezzen a folyadékkal!
  3. Elindítjuk a kenyérsütőgépet az ÉDES/SWEET programon.
  4. Kb. fél óra múlva a gép elkezd csipogni (gondolom ez gépfüggő, hogy csinál-e ilyet, ha nem, akkor figyelni kell), ekkor tesszük bele a mazsolát, a vaníliát és a reszelt citromhéjat. (Nem mindig mindet, attól függ, hogy mi van itthon, és milyen kedvem van.)
  5. Innentől kezdve, semmi dolgunk, a gép elintézi a dagasztást, kelesztést és sütést.



 

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 12
össznézettség: 71 888
elküldve: 19
receptkönyvben: 248
elkészítve: 15/19
Facebookon megjelent: -

szakács

VSJ

Mióta szakács: 2010.10.17.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
alkalom: húsvét
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kalács, édes kalács, húsvéti kalács, egészséges kalács, kenyérsütőgépben készülő kalács, gépi kalács

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Csamanda
Csamanda Mon, 2015-03-23 20:57

nagyon jól sikerült :-) Citrom helyett narancs héjjal, mazsola nélkül, csak úgy simán. (Graham liszttel még gyakorlnom kell, mert nem állt össze és végül császármorzsa féle lett azzal :D De elfogyott úgy is.)

duncili
duncili Wed, 2015-03-04 16:49

Üdvözletem nagyon finom lett,de nekem egy kicsit összement a teteje de átsült és nagyon finom lett!Igaz közepes méretre állítottam lehet,hogy kicsire kellett volna, köszönöm a receptet!!Ágnes

kágika78
kágika78 Tue, 2015-01-20 21:02

Ma kipróbáltam - régen keresek már igazán jó kalácsreceptet kenyérsütő gépbe... Hát nekem elsőre nem jött össze ez se :-(
Kétkaros, HM-1300-as gépem van - nincs rajta sweet funkcio. Igaz, a receptíró nem közölte, hogy az övé az adott programon belül előmelegíti-e a hozzávalókat, az elkészülési idő alapján választottam programot. Az én kalácsom előmelegítési szakasszal együtt volt a kenyérsütőben 3:30-at.
Azt sejtettem, hogy nem lesz egy nagy kalács - hisz mi az a 345 g liszt, semmiség! ... Megmosolyogtam, ahogy a receptíró óckodik a vanilincukortól, de használja a szárított élesztőt... Na, én vaníliás cukrot raktam bele, de 2 dkg friss élesztőt. Aztán aggódva figyeltem, ahogy dagasztás során keni-nyalja a tésztát a két dagasztókar... nagyon lágy volt! Atyám, mi lesz ebből?!
Hát elkészült. Vártam, míg kihűl kicsit, és megvágtam. A belseje isteni, kellően édes, mazsolás, illatos, foszlós...!!! De kicsi volt, szinte feketére égett vastag kérge volt a magas cukortartalomtól és a tejtől. :-(
Legközelebb arányosan felszámítom a hozzávalókat kb. 500 g lisztre, és leveszem a sütési fokozatot a legalacsonyabbra.
...de lesz legközelebb, mert egyébként ígéretes! :-) Köszönöm a receptet!

toviss
toviss Wed, 2014-04-16 19:47

A recept kitűnő. Többször próbáltam másképpen, sohasem sikerült jól. Most fantasztikus lett. Bár az az igazság, hogy némi változtatással. A vaj helyett Bord's Eve olivás margarint használtam és elhagytam a teljes kiőrlésű lisztet is - kényszerből (bocsi). Nem volt citromom sem, a Mazsola pedig nálunk a gyerekek miatt tiltólistán van. A többi változatlan. Na féltem is picit. Philips egykaros gépben az "Édes" programon, 3 óra 22' alatt sült meg. Csodás magas, lágy és borzasztóan finom lett. HÁLÁM ÖRÖKKÉ......

mpuskas
mpuskas / mpuskas Mon, 2014-02-24 19:28

Már 3-szor sütöttem meg, a család nagy örömére. Nagyon jó recept. Köszönöm

Orso0355
Orso0355 Sun, 2013-03-31 23:25

Kedves VSJ!
A kalácsreceptet több jelöltből, ösztönösen választottam ki, és milyen jól tettem! Tökéletes, csodálatos, fantasztikus... A saját készítmény és a siker közös öröme :) hálás köszönet, hogy megosztottad ezt a receptet! Mindenkinek ajánlom, nem fog benne csalódni!

Kenyérsütő gépben készítettem, Sencor típusúban, a "Kalács" programmal. (Hátha valakinek segítség.) A program 2 óra 50 perces.

VSJ
VSJ / VSJ Thu, 2013-04-04 20:50

Kedves Orso0355!
Veled örülök és köszönöm szépen a visszajelzést!!!

Orso0355
Orso0355 Sun, 2013-04-07 22:44

Hajaj! Most ezzel tovább kísérletezem :)
A maiba tettem reszelt citromhéjat, mazsolát, és egy adag darált diót (olyan 10-15 dekát)! Most sül, fél óra múlva kész... De eddig úgy néz ki, csodás lesz :) késő van, de tuti megkóstolom :D

VSJ
VSJ / VSJ Sun, 2013-05-12 21:54

A dió remek ötlet! Legközelebb kipróbálom én is. Nem lett túl "zsíros"? Esetleg csökkentem a vaj mennyiségét.

tetej
Tetej / tetej Thu, 2012-04-12 07:37

VSJ! Köszönöm az érdeklődésedet. Kenyérsütőben sütöttem. Az egész családnak nagyon ízlett .
Még egyszer hálás köszönet. Üdv..Marika.

tetej
Tetej / tetej Sat, 2012-04-07 19:23

VSJ! Nagyon köszönöm, hogy megosztottad velünk ezt a finom kalácsot. 3 adagot sütöttem belőle. Kellemes Ünnepeket Kívánok. Marika.

VSJ
VSJ / VSJ Wed, 2012-04-11 22:18

Kedves tetej!
Nagyon szívesen! Örülök, hogy megsütötted. Kenyérsütőben vagy kézzel készítetted?

675
tojás 2 db
vaj 13 dkg
tej 80 ml
1 kávéskanál
cukor 4 ek
finomliszt 345 g
instant élesztő 4 kávéskanál
mazsola 4 dkg
vanília kivonat 1 ek
citromhéj 0.5 citromból nyert