r
Nosalty Logó

Kalács kenyérsütőgépben készítve

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Kalács kenyérsütőgépben készítve
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 675 kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 2699 kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 352 kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.8 g

Zsír

  • Összesen
    30.2 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    160 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    761.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    66 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    184 mg
  • Nátrium
    442 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    86.5 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    36.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    261 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    129 micro
  • Kolin:
    89 mg
  • Retinol - A vitamin:
    257 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    51 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    137 micro
Összesen 675 kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    59.1 g

Zsír

  • Összesen
    121 g
  • Telített zsírsav
    70 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    35 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    640 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3047.2 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    150 mg
  • Kálcium
    263 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    114 mg
  • Foszfor
    737 mg
  • Nátrium
    1768 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    346 g
  • Cukor
    71 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    145.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1044 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    516 micro
  • Kolin:
    355 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1027 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    206 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    550 micro
Összesen 2699 kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    15.7 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    83 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    396.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    96 mg
  • Nátrium
    230 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.1 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    136 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    67 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    134 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    72 micro
Összesen 352 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az előkészített és pontosan kimért hozzávalókat a következő sorrendben beletesszük a kenyérsütőgépbe: tojás, vaj, tej, só, cukor, liszt.
  2. A liszt közepébe kis mélyedést formálunk, amelybe beletesszük az élesztőt. Nagyon fontos, hogy az élesztő ne érintkezzen a folyadékkal!
  3. Elindítjuk a kenyérsütőgépet az ÉDES/SWEET programon.
  4. Kb. fél óra múlva a gép elkezd csipogni (gondolom ez gépfüggő, hogy csinál-e ilyet, ha nem, akkor figyelni kell), ekkor tesszük bele a mazsolát, a vaníliát és a reszelt citromhéjat. (Nem mindig mindet, attól függ, hogy mi van itthon, és milyen kedvem van.)
  5. Innentől kezdve, semmi dolgunk, a gép elintézi a dagasztást, kelesztést és sütést.
  • Sütés ideje: 180 perc
  • Receptkönyvben: 255
  • Tegnapi nézettség: 40
  • 7 napos nézettség: 183
  • Össznézettség: 164316
  • Feltöltés dátuma: 2011. április 25.

Ajánló

Nagyon finom, puha, könnyű kalács reggelire vagy uzsonnára vajjal, lekvárral vagy mézzel, habos kakaóval vagy tejeskávéval. Mi már alig várjuk, hogy elkészüljön, isteni az illata, még melegen felvágjuk, és hagyjuk, hogy a vaj ráolvadjon. Tiszta konyharuhába csomagolva, pár napig eláll. Nálunk általában még a sütés napján elfogy. A húsvéti asztalon is ez szokott lenni.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Egy régi, hagyományos, családi receptet dolgoztam át kenyérsütőgépre. A kalács elkészítése nagyon egyszerű, hiszen a gép elvégzi helyettünk az összes munkát, nekünk csak bele kell pakolni a hozzávalókat és várni. A tészta kézzel is megdagasztható és sütőben is megsüthető. Fél óra dagasztás után egy óra meleg helyen történő kelesztés-pihentetés következik, megint egy óra kelesztés, majd be a sütőbe 180 fokra kb. 1 órára, amíg aranybarnára nem sül. Így persze kicsit macerásabb. Nagyon fontos a hozzávalók megfelelő hőmérséklete. A vaj és a tej ne legyen a langyosnál melegebb, mert az élesztő 40 fokon elhalálozik, és nem kel meg a tészta! Ha a hűtőből pakoljuk a gépbe a hozzávalókat, akkor sem fog megkelni. A másik nagyon fontos dolog a hozzávalók pontos kimérése. 1 kávéskanál = 1 ml 1 teáskanál = 5 ml 1 evőkanál = 15 ml Használhatjuk azt a mérőkananlat, amit a kenyérsütőgéphez adtak gyárilag. Én az IKEA-ban vettem fillérekért négy darabos mérőkanál készletet, 1 ml-től 100 ml-ig vannak benne a méretek, nagyon praktikus. Én általában tönkölybúzaliszttel keverem a fehér finomlisztet, a hozzávalókban leírt arányban, mert így kicsit egészségesebb és laktatóbb. Répacukor helyett nádcukrot használok. A képen is ezt a verzió látható. Ez alapvetően egy édes kalács, de nem túl édes. Ha picit édesebben szeretjük, akkor tehetünk bele egy evőkanállal több cukrot. Az én gépemen az édes tészta program 3 óra 35 perc, gondolom ez másnál sem kevesebb, ezért számítsunk rá, hogy ez nem egy villámrecept. Jó hír viszont, hogy az előkészületek max. 15 percet vesznek igénybe.  

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Heti Menü – A kedvenc sós és édes tésztáitokat sütjük-főzzük...

Kinek lenne kedve diétázni novemberben? A nyárnak vége, egy ideig úgysem flangálunk fürdőruhában, hideg van, és egyre többbet kuckózunk a lakásban, amiből egyenesen következik, hogy többet is főzőcskézünk. A héten a kedvenc tésztáitok köré építettük a menüsort – sós és édes, magyaros és nemzetközi fogásokra is sor kerül.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...