Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gombaleves 9. - Gerslivel

Gombaleves 9. - Gerslivel
Gombaleves 9. - Gerslivel
25 perc / előkészület: 5 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A gomba bruschetta receptnél írtam, egy a gombákról szóló könyvről, amelyről most azt is elárulom, hogy legalább 2-3 éve éke a könyvespolcnak, egy karácsonyra kaptam, így születésnapjához közeledvén méltó ünneplése, hogy elkezdtem olvasgatni :-)
Szintén ebből a könyvből kaptam az ihletet, egy a hagyományos gombalevestől kissé eltérő változat elkészítéséhez, melynek érdekessége, hogy gerslivel (árpagyöngy) készül.
Mivel az árpagyöngy az elmúlt időszak egyik újra felfedezett kedvence nálunk, így a gersli-patiszon egytálétel után kérdés sem férhetett hozzá, hogy sürgősen el kell készítenem ezt a levest. Íme, kissé átalakítva a recept...

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Sárgarépa nélkül is készíthető.
Az ételízesítő helyett adhatunk hozzá egy leveskockát, vagy víz helyett alaplevessel öntsük fel.
Tálalható tejföllel.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zöldségeket megtisztítjuk, a vöröshagymát és a fokhagymát apróra szeljük, a gombát és a sárgarépát vékonyan felszeljük.
  2. Az olívaolajon üvegesre pároljuk a vöröshagymát (adjunk hozzá csipet sót, így könnyebben kiengedi a zamatát és a levét).
  3. Szórjuk rá a fokhagymát, a felszelt gombát, a sárgarépát és a gerslit.
  4. Sóval, borssal, ételízesítővel ízesítsük, és öntsük fel annyi (tisztított) vízzel, hogy bőségesen ellepje.
  5. Főzzük addig a levest, amíg a gersli megpuhul, szórjuk meg a majoránnával és a petrezselyemmel és még egyszer forraljuk össze.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 921
elküldve: 2
receptkönyvben: 259
elkészítve: 15/20
Facebookon megjelent: -

szakács

Receptműves

Mióta szakács: 2010.10.23.
119 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: leves
babakonyha: baba-mama

receptkategóriák

egyéb elnevezések

gerslis gombaleves, gombaleves árpagyönggyel

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

fiedler1n
fiedler1n Fri, 2013-03-01 15:49

Egy másik oldalon találtam a receptre, de szerintem ugyancsak tőled való, mert ugyanaz a szöveg :) Elkészítettem, és nagyon finom! Én még tettem bele tárkonyt is. Örülök, hpgy itt is ráleltem a receptre, így elmenthetem, különben hajlamos vagyok megfeledkezni az ételekről :)

saxo
saxo Mon, 2011-04-04 16:21

 Megcsináltam. Asszem ezt a gerslit ezt használni fogom máskor is. :-)

Receptműves
Receptműves / Receptműves Wed, 2011-03-30 20:02

Úgy, mint a rizst, 2x víz (ha elfőtte és még keménynek érzed, mehet alá még egy kevés) csipet só és néha egyéb olyan fűszer, ami illik az ételhez. "Rizottónak" is finom.

saxo
saxo Wed, 2011-03-30 19:47

 Kösz, akkor nem áztatok.
Azt még megkérdezhetem, hogyan csinálod meg köretnek?

Receptműves
Receptműves / Receptműves Wed, 2011-03-30 15:38

Szia saxo, nem szoktam beáztatni :-) Semleges íze van, mintha puha búzaszemet, vagy keményebb főtt tésztát ennél... Remélem segítettem (nálunk nagy kedvenc rizs helyett is). Szép napot, Memi

saxo
saxo Wed, 2011-03-30 15:34

Hétvégén kipróbálnám, de még soha nem csináltam gerslit. Néhány helyen úgy írják, hogy be kell áztatni 2-3 órára felhasználás előtt. Te beáztattad?
Amúgy milyen íze van a gerslinek? :-)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2011-02-25 23:55

Megcsináltam, és NAGYON FINOM lett! :) Az egész család falta, köszi a receptet!

183
gersli 10 dkg
csiperkegomba 50 dkg
sárgarépa 3 db
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 2 gerezd
ételízesítő 2 teáskanál
majoranna 1 tk
petrezselyem 1 tk
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
olívaolaj 2 ek