Nosalty Logó

Gombaleves 9. - Gerslivel

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Receptműves
Ezen a képen: Gombaleves 9. - Gerslivel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 183 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 732 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 76 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    4.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    340.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    187 mg
  • Nátrium
    47 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    181 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    448 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1857 micro
  • β-karotin
    4452 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    196 micro
Összesen 183 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    28.3 g

Zsír

  • Összesen
    19.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1361.6 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    84 mg
  • Kálcium
    164 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    162 mg
  • Foszfor
    749 mg
  • Nátrium
    186 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    124.1 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

VÍZ

  • Összesen
    724.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1793 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    32 mg
  • D vitamin:
    34 micro
  • K vitamin:
    63 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    24 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    166 micro
  • Kolin:
    147 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    7427 micro
  • β-karotin
    17809 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    786 micro
Összesen 732 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    142.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    75.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    188 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    778 micro
  • β-karotin
    1867 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    82 micro
Összesen 76 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A zöldségeket megtisztítjuk, a vöröshagymát és a fokhagymát apróra szeljük, a gombát és a sárgarépát vékonyan felszeljük.
  2. Az olívaolajon üvegesre pároljuk a vöröshagymát (adjunk hozzá csipet sót, így könnyebben kiengedi a zamatát és a levét).
  3. Szórjuk rá a fokhagymát, a felszelt gombát, a sárgarépát és a gerslit.
  4. Sóval, borssal, ételízesítővel ízesítsük, és öntsük fel annyi (tisztított) vízzel, hogy bőségesen ellepje.
  5. Főzzük addig a levest, amíg a gersli megpuhul, szórjuk meg a majoránnával és a petrezselyemmel és még egyszer forraljuk össze.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 14099
  • Feltöltés dátuma: 2011. január 10.

Ajánló

Sárgarépa nélkül is készíthető. Az ételízesítő helyett adhatunk hozzá egy leveskockát, vagy víz helyett alaplevessel öntsük fel. Tálalható tejföllel.

Receptkategóriák

Receptműves 119 recept

A gomba bruschetta receptnél írtam, egy a gombákról szóló könyvről, amelyről most azt is elárulom, hogy legalább 2-3 éve éke a könyvespolcnak, egy karácsonyra kaptam, így születésnapjához közeledvén méltó ünneplése, hogy elkezdtem olvasgatni :-) Szintén ebből a könyvből kaptam az ihletet, egy a hagyományos gombalevestől kissé eltérő változat elkészítéséhez, melynek érdekessége, hogy gerslivel (árpagyöngy) készül. Mivel az árpagyöngy az elmúlt időszak egyik újra felfedezett kedvence nálunk, így a gersli-patiszon egytálétel után kérdés sem férhetett hozzá, hogy sürgősen el kell készítenem ezt a levest. Íme, kissé átalakítva a recept...

Hozzászólások

Törölt felhasználó

A gersli gluténmentes diétában szigorúan tilos. Üdv:István

Receptműves

Köszönöm az észrevételt, javítom, bár gondolom a gluténdiétások ezzel tisztában vannak. Szép napot.

Törölt felhasználó

Megcsináltam, és NAGYON FINOM lett! :) Az egész család falta, köszi a receptet!

Receptműves

Nagyon örülök, egészségetekre :-)))

saxo

Hétvégén kipróbálnám, de még soha nem csináltam gerslit. Néhány helyen úgy írják, hogy be kell áztatni 2-3 órára felhasználás el?tt. Te beáztattad? Amúgy milyen íze van a gerslinek? :-)

Receptműves

Szia saxo, nem szoktam beáztatni :-) Semleges íze van, mintha puha búzaszemet, vagy keményebb f?tt tésztát ennél... Remélem segítettem (nálunk nagy kedvenc rizs helyett is). Szép napot, Memi

saxo

 Kösz, akkor nem áztatok. Azt még megkérdezhetem, hogyan csinálod meg köretnek?

Receptműves

Úgy, mint a rizst, 2x víz (ha elf?tte és még keménynek érzed, mehet alá még egy kevés) csipet só és néha egyéb olyan f?szer, ami illik az ételhez. "Rizottónak" is finom.

saxo

 Megcsináltam. Asszem ezt a gerslit ezt használni fogom máskor is. :-)

Receptműves

Jó döntés :-D

fiedler1n

Egy másik oldalon találtam a receptre, de szerintem ugyancsak t?led való, mert ugyanaz a szöveg :) Elkészítettem, és nagyon finom! Én még tettem bele tárkonyt is. Örülök, hpgy itt is ráleltem a receptre, így elmenthetem, különben hajlamos vagyok megfeledkezni az ételekr?l :)

Receptműves

Finom lehetett tárkonnyal is, mi is szeretjük de még nem próbáltam ebben a receptben. Köszi az ötletet :-)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!