Gombaleves 9. - Gerslivel

- 3% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
25g gersli88 kcal
-
125g csiperkegomba27 kcal
-
60g sárgarépa22 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0g majoranna1 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
- 3% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
100g gersli352 kcal
-
500g csiperkegomba107 kcal
-
240g sárgarépa88 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
1g majoranna3 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
- 3% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
10.5g gersli37 kcal
-
52.4g csiperkegomba11 kcal
-
25.2g sárgarépa9 kcal
-
9.4g vöröshagyma3 kcal
-
0.6g fokhagyma1 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0.1g majoranna0 kcal
-
0.1g petrezselyem0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1.7g olívaolaj15 kcal
- 3% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 7.1 g
Zsír
-
Összesen 4.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 340.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 40 mg
-
Foszfor 187 mg
-
Nátrium 47 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 181 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 448 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1857 micro
-
β-karotin 4452 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 196 micro
- 3% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 28.3 g
Zsír
-
Összesen 19.5 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1361.6 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 84 mg
-
Kálcium 164 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 162 mg
-
Foszfor 749 mg
-
Nátrium 186 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 124.1 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 724.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1793 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 32 mg
-
D vitamin: 34 micro
-
K vitamin: 63 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 24 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 166 micro
-
Kolin: 147 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 7427 micro
-
β-karotin 17809 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 786 micro
- 3% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 3 g
Zsír
-
Összesen 2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 142.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 78 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 75.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 188 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 778 micro
-
β-karotin 1867 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 82 micro
Hozzávalók
-
10 dkg gersli
-
50 dkg csiperkegomba
-
3 db sárgarépa
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
2 teáskanál ételízesítő
-
1 tk majoranna
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
2 ek olívaolaj
Elkészítés
- A zöldségeket megtisztítjuk, a vöröshagymát és a fokhagymát apróra szeljük, a gombát és a sárgarépát vékonyan felszeljük.
- Az olívaolajon üvegesre pároljuk a vöröshagymát (adjunk hozzá csipet sót, így könnyebben kiengedi a zamatát és a levét).
- Szórjuk rá a fokhagymát, a felszelt gombát, a sárgarépát és a gerslit.
- Sóval, borssal, ételízesítővel ízesítsük, és öntsük fel annyi (tisztított) vízzel, hogy bőségesen ellepje.
- Főzzük addig a levest, amíg a gersli megpuhul, szórjuk meg a majoránnával és a petrezselyemmel és még egyszer forraljuk össze.
- Receptkönyvben: 0
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 14099
- Feltöltés dátuma: 2011. január 10.
Ajánló
Sárgarépa nélkül is készíthető. Az ételízesítő helyett adhatunk hozzá egy leveskockát, vagy víz helyett alaplevessel öntsük fel. Tálalható tejföllel.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- babakonyha:
-
- vegetáriánus:
-
- Fogyókúra:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

A gomba bruschetta receptnél írtam, egy a gombákról szóló könyvről, amelyről most azt is elárulom, hogy legalább 2-3 éve éke a könyvespolcnak, egy karácsonyra kaptam, így születésnapjához közeledvén méltó ünneplése, hogy elkezdtem olvasgatni :-) Szintén ebből a könyvből kaptam az ihletet, egy a hagyományos gombalevestől kissé eltérő változat elkészítéséhez, melynek érdekessége, hogy gerslivel (árpagyöngy) készül. Mivel az árpagyöngy az elmúlt időszak egyik újra felfedezett kedvence nálunk, így a gersli-patiszon egytálétel után kérdés sem férhetett hozzá, hogy sürgősen el kell készítenem ezt a levest. Íme, kissé átalakítva a recept...
Hozzászólások
A gersli gluténmentes diétában szigorúan tilos. Üdv:István
Köszönöm az észrevételt, javítom, bár gondolom a gluténdiétások ezzel tisztában vannak. Szép napot.
Megcsináltam, és NAGYON FINOM lett! :) Az egész család falta, köszi a receptet!
Nagyon örülök, egészségetekre :-)))
Hétvégén kipróbálnám, de még soha nem csináltam gerslit. Néhány helyen úgy írják, hogy be kell áztatni 2-3 órára felhasználás el?tt. Te beáztattad? Amúgy milyen íze van a gerslinek? :-)
Szia saxo, nem szoktam beáztatni :-) Semleges íze van, mintha puha búzaszemet, vagy keményebb f?tt tésztát ennél... Remélem segítettem (nálunk nagy kedvenc rizs helyett is). Szép napot, Memi
Kösz, akkor nem áztatok. Azt még megkérdezhetem, hogyan csinálod meg köretnek?
Úgy, mint a rizst, 2x víz (ha elf?tte és még keménynek érzed, mehet alá még egy kevés) csipet só és néha egyéb olyan f?szer, ami illik az ételhez. "Rizottónak" is finom.
Megcsináltam. Asszem ezt a gerslit ezt használni fogom máskor is. :-)
Jó döntés :-D
Egy másik oldalon találtam a receptre, de szerintem ugyancsak t?led való, mert ugyanaz a szöveg :) Elkészítettem, és nagyon finom! Én még tettem bele tárkonyt is. Örülök, hpgy itt is ráleltem a receptre, így elmenthetem, különben hajlamos vagyok megfeledkezni az ételekr?l :)
Finom lehetett tárkonnyal is, mi is szeretjük de még nem próbáltam ebben a receptben. Köszi az ötletet :-)