Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Göcseji kelt málé aszalt szilvával

Göcseji kelt málé aszalt szilvával
Göcseji kelt málé aszalt szilvával
55 perc / előkészület: 15 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy nagyon régi recept, a nagymamámtól tanultam, aki gyakran készítette egy-egy tartalmas leves mellé második fogásként. Egyszerű hozzávalókból áll, de egyben erre vidékre jellemző tökmag és szilva is ott szerepel benne.

Egyszerűsége ellenére nagyon mutatós, és ami még fontosabb, nagyon finom sütemény.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Egy kiadós, tartalmas leves mellé második fogásként ideális.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütemény készítése előtt egy jó órával áztassuk be az aszalt szilvát egy kis forró vízbe, hogy puhuljon. (Ahol nincs gyerek a háznál, egy kis vörösborba vagy rumba is áztathatjuk.)
  2. Egy kevés langyos, cukros tejben keverjük el az élesztőt egy kanál liszttel, és hagyjuk felfutni. Addig válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét tegyük félre, a sárgáját pedig keverjük el a maradék tejjel és a cukor felével. (A cukor másik felét tegyünk félre a tojáshabhoz!)
  3. A kimért liszthez adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt és a tojásos tejet. Keverjük jól össze, egy híg masszát kell kapnunk. (A palacsintatésztánál sűrűbb, a galuskatésztánál hígabb legyen!) Hagyjuk pihenni kb. fél órát meleg helyen, konyharuhával letakarva.
  4. Egy tepsit jól kenjünk ki zsírral, és a málé tésztáját öntsük bele. A lecsepegtetett aszalt szilvával szórjuk meg a tetejét, és már mehet is az előmelegített sütőbe kb. 30 percre. (Ha nincs aszalt szilvánk, akkor keményebb, darabos szilvalekvárral is finom.)
  5. Amíg sül a tészta, verjük fel a tojásfehérjét egy csipetnyi sóval és a félretett cukorral. Az olajos magokat (tökmag, dió) pirítsuk egy kicsit át egy serpenyőben.
  6. Mikor már szinte készre sült a málénk, vegyük ki a sütőből, kenjük rá a tojáshabot, és szórjuk meg a durvára vágott dióval és a tökmaggal. 10 percre még toljuk vissza a sütőbe, hogy a hab megszikkadjon. Langyosra hűlve már szeletelhető.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 822
elküldve: 0
receptkönyvben: 11
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

giuliettalupa

Mióta szakács: 2019.07.13.
53 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Kőttes málé

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

574
finomliszt 30 dkg
cukor 20 dkg
tojás 3 db
friss élesztő 4 dkg
tej 5 dl
aszalt szilva 15 dkg
tökmag 5 dkg
dió 5 dkg
kacsazsír 1 ek