r
Nosalty Logó

A Gerbeaud-féle diplomata puding házi változata

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Harmathy Ildikó
A Gerbeaud-féle diplomata puding házi változata
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A piskótalaphoz

A pudinghoz

Az öntethez

A tálaláshoz

Összesen 304 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A piskótalaphoz

A pudinghoz

Az öntethez

A tálaláshoz

Összesen 3044 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A piskótalaphoz

A pudinghoz

Az öntethez

A tálaláshoz

Összesen 183 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    12.6 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    105 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    285.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    115 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    65 mg
  • Nátrium
    89 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.1 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    115 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    113 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    100 micro
Összesen 304 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    58.8 g

Zsír

  • Összesen
    125.9 g
  • Telített zsírsav
    71 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    1053 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2852.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    86 mg
  • Kálcium
    1152 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    653 mg
  • Nátrium
    886 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    401.4 g
  • Cukor
    253 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    384.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1148 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    228 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    119 micro
  • Kolin:
    629 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1132 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    194 micro
  • β-crypt
    25 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1001 micro
Összesen 3044 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.6 g

Zsír

  • Összesen
    7.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    64 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    173.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    70 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    40 mg
  • Nátrium
    54 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.5 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    23.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    70 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    69 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 183 kcal

Hozzávalók

A piskótalaphoz

A pudinghoz

Az öntethez

A tálaláshoz

Elkészítés

A piskótalaphoz

  1. A cukrozott narancshéjat apróra vágva egy éjszakára a konyakba áztatjuk.
  2. A szokásos módon sütünk egy piskótalapot: a négy tojás fehérjéből pár csepp citrommal és a 4 ek cukorral kemény habot verünk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot is, egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd a 4 ek lisztet. Lapos tepsibe öntjük, amelyet előtte kivajazunk és liszttel szórunk vagy sütőpapírral béleljük. Forró sütőbe téve mérsékelt lángon megsütjük. Kihűtjük.
  3. A kihűlt piskótalapból 10 db korongot vágunk egy pohár vagy pogácsaszaggató segítségével.
  4. A leeső részt felaprítjuk és a konyakos narancshéjhoz adjuk.
  5. A tasakon leírtak szerint elkészítjük a pudingot.
  6. A tűzről levéve hozzákeverjük a konyakos narancshéjata piskótadarabokkal.
  7. 10 db decis csészébe merjük, amelyeket előzőleg hideg vízzel kiöblítünk.
  8. A kihűlt pudingokat forró vízbe mártott késsel körülvágjuk és a piskótakorongokra csúsztatjuk.
  9. Az öntettel áthúzzuk és tejszínhabbal díszítjük (tejszínből a hozzávalókkal kemény habot verünk).
  10. Az öntet készítése:
  11. A hozzávalókat abba az edénybe adjuk, amelyikben a pudingot főztük, mert abban bőven van még pudingmaradék és finom íz is.
  12. Kisrugóssal kevergetve összeforraljuk, lehűtjük.
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 99
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 18
  • Össznézettség: 47948
  • Feltöltés dátuma: 2009. április 01.

Ajánló

Konyakot kínáljunk mellé a felnőtteknek.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A Gerbeaud-féle diplomata puding házi változata
Harmathy Ildikó 313 recept

Azért írom ilyen bonyolultan a nevet, mert számtalan helyen találkozom ’diplomata puding’ név alatt egy babapiskótából és gyümölcsökből álló, vanília pudinggal vagy –krémmel rétegezett sütivel. A számomra azonban a Gerbeaud diplomata pudingja 'A diplomata puding', mert azt ismertem először és mert borzasztóan szeretem. Egyszer el is készítettem az eredeti recept szerint, úgy másfél napig tartott és még csak elégedett sem voltam az eredménnyel. Ez itt egy házi használatra való recept, szerintem nagyon finom, és egyáltalában nem méltatlan a Gerbeaud-ban ehetőhöz. Elkészíteni pedig gyorsabb, mint leírni. Boldogult Twin Peaks kocsmámat még nem is emlegettem e lapokon, pedig életem egyik legnagyobb alkotása volt: a kapolcsi napokon működött úgy 10 napon át, ’92-ben. Poénra vettünk mindent: az italokat úgy hívtuk: Lola Palmer utolsó itala; Twin Peaks titok; Cooper kedvence, stb. Baglyokkal dekoráltuk az öreg magtár lepakkant falait, sejtelmes fények, vörös drapéria, szalagfűrész szolgáltatta a zenét. A Twin Peaks szereplői lődörögtek a vendégek között és rejtélyes mondatokat suttogtak a vendégek fülébe. A helybeli juhászt, dülledtszemű Irénkét pl. Tuskó Lady-nek öltöztettük halál elegánsra, egy korhadt fatuskót cipelt az ölében és azt kellett a vendégek fülébe súgnia: ’A baglyok nem azok, aminek látszanak!’ Irénke azonban nem tudta megjegyezni a bonyolult szöveget, ezért rendre odajött hozzám, hogy mondanám el, mit is kell suttognia. Ilyenkor mindig kihasználta az alkalmat, és levágott egy fröccs erejéig (ami járt is neki). Igenám, de ahogy szaporodott az elfogyasztott fröccs mennyisége, úgy nőtt a kérdések gyakorisága. A végén úgy oldottuk meg a dolgot, hogy Irénke (Tuskó Lady) nyakába akasztottunk egy táblát az ominózus felirattal – csak rá kellett mutatnia. Ez még sok fröccs után is ment. Mindez azért jutott eszembe, mert Milka szeletet is árultunk a Twin Peaks-ben (ahol egyébként lynch-hangulat uralkodott), aminek persze az égvilágon semmi köze nincsen a Twin Peaks-hez, viszont a csomagolásán ez állt: ’Minden szeletben egy fél tehén van’ – a filmközi reklám (minden pohárban két pohár tej van) mintájára. Szóval ez a Milka is egy házilag készített Milka volt. Majdnem olyan finom, mint az eredeti (az étel-italok beltartalmát nem vettük poénra, csak a neveket). A Twin Peaks kocsma ötletét a csórompusztai művésztelep fiataljai agyalták ki, hónapokig győzködtek, míg rávettek, hogy megcsináljam. Nagyon hálás vagyok nekik érte, mert rengeteget röhögtünk. Az emberek ugyanis nemigen vették észre, hogy ez egy poén kocsma, beléptükkor gyorsan a zsebükbe nyúltak, hogy ellenőrizzék: van-e elég pénzük egy ilyen amerikai típusú luxus lokálra. A Világ legvégén! Pom-pom girl-ök voltak, vízcsap nem. Az Anna Malomból cipeltünk fel mindent.

Hozzávalók

A piskótalaphoz

A pudinghoz

Az öntethez

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...