Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fűszeres paradicsomszósz télire

Fűszeres paradicsomszósz télire
Fűszeres paradicsomszósz télire
85 perc / előkészület: 25 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Évekkel ezelőtt, régi ismerősök, barátok rábeszéltek, hogy készítsek én is blogot, mert úgy el vagyunk szigetelődve ebben a kis városban. Belementem, pár hónapig  működött is a dolog, s köztük találtam rá "Mutter konyhája" oldalán erre a receptre

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Pizzaszószhoz, bolognai mártáshoz, paradicsomleveshez, csorba levesekhez, mártások-szószok sűrítéséhez.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A paradicsomot, a hagymát, paprikát (fokhagymát és zöldfűszereket) megmossuk és beledaraboljuk egy nagyobb edénybe.
  2. Lassú tűzön 1 órányit rotyogtatjuk, néha megkavarjuk.
  3. Botturmixel pépesítjük.
  4. Visszatesszük a platnira és hozzáadjuk a többi hozzávalót (szalicil nélkűl), amikor felrottyant, a szalicilt is hozzákeverjük.
  5. Üvegekbe töltjük, majd szárazdunsztba hagyjuk pár napig, míg teljesen meghűl.

  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 36 754
elküldve: 7
receptkönyvben: 302
elkészítve: 7/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Yve

Mióta szakács: 2011.04.19.
30 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: szósz
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

3 in 1 paradicsom (konzervpüré), paradicsomos szószpótlék, hagymás-paprikás-paradicsomos szósz, télire zöldséges paradicsom

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csomix
csomix Sat, 2014-09-06 12:02

a gyengék kedvéért kérdeném én hülye,mit kezdünk a paprika és paradicsom héjával és mindenképp a lenne a segítség ha nem morzsolt hanem őrölt fűszerekről beszélnénk

zsuzsa04
zsuzsa04 Sat, 2011-08-27 21:51

Szia Yve!
Nagyon köszönöm, hogy ennyit segítettél!
Remélem nem okoztam túl nagy gondot neked!
Meg fogom csinálni!
Még egyszer köszönöm!
Szintén kívánok hasonló hétvégét neked is!

Yve
Yve / Yve Mon, 2011-09-05 08:38

Kedves Zsuzsa04!
Egyáltalán nem okoztál gondot, mint látod van amire nem rögtön válaszolok, tehát lehetőségem szerint vagyok itt.
A receptek feltöltésekor ezt a felelősséget is vállaljuk, hogy segítünk az érdekelteknek. Tehát nyugi, szivesen és drukkolva teszem most érted, kívánok sok sikert!
.... és finomságokkal való készülődést télire, szia-szia

zsuzsa04
zsuzsa04 Wed, 2011-08-24 11:16

Köszönöm szépen, nagyon kedves tőled, hogy ilyen részletesen leírtad!
Csak még az az egy kis gondom van, hogy nálunk nincs nagyon hűvös hely, mert panelban lakunk.
Most kb 30C télen 24C van a lakás minden részében!
Nem tudom, hogy így érdemes-e neki kezdenem!

Yve
Yve / Yve Sat, 2011-08-27 10:28

Szia Zsuzsa04! Utánna jártam, hogy ne csak az én okoskodásom legyen válaszomban és igen - el KELL álljon, a szalicil miatt, sőt egyik élő példával is beszéltem: édesanyám. Bár nem ő főzte, tőlem vitt pár adaggal, de idén januárig semmi baja nem lett és neki sincs kamrája, hasonló lakásban lakik, mint te.
Ha mégis lenne fenntartásod, annyira biztatlak, hogy inkább próbáld fél adaggal, s jővőre már ízében is tudni fogod milyen fűszerekből mennyit használj bele. (ha úgy járnál mint én, mert egyikféléből kevesebbet adagolok) :-)
Nagyon szép hétvégét és sikeres munkát (próbálozásokat)

zsuzsa04
zsuzsa04 Mon, 2011-08-22 17:11

Szia!
Azt szeretném kérdezni, hogy mi az a szárazdunszt?
Én még sosem csináltam ilyet!
És pár nap múlva mibe kell rakni ha leveszem róla az a dunsztot?
Köszönöm szépen

Yve
Yve / Yve Tue, 2011-08-23 05:25

Szia zsuzsa04!
Míg a szósz fő, készítesz egy adagodhoz mért ágyacskát. Humoros ugye?! komolyan írom, ezt bevetheted akár banános dobozban, akár csak úgy szoba egyik sarkában, lehet az jo vastag pléd vagy paplan.
Az alaposan kimosott-szárított üvegekbe elosztod a szószt (mindig az aljáig mered a kanalat, hogy a sűrűjéből is jusson MINDEN üvegbe) lezárod és máris az ágyukba helyezed. Jómagam hatalmas pléddel kibélelem (a dobozt amikor van), körbe rakom az üvegekkel és gondosan ráhajtogatom a pléd széleit-sarkait. "Kidunsztolod" - teljes kihűlésig alaposan bebugyolálva hagyva, (nálam ez 2-3 napot jelent)
Dunsztolás után kamrába, pincébe tároljuk -.-.- kinek mi van- fontos, hogy hüvösebb hely legyen.
Viszont felbontás után, ha nem használod teljesen el az egész szószt az üvegből, majd mindenképp hűtőben tárold!
Szivesen Zsuzsa, remélem sikerrel jársz, jó főzést-sütést, szia-szia.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2011-07-07 12:06

Kedves Yve!
Köszi, remélem, hogy sikeres lesz a vakáció folytatása is:-))
Nektek is kívánom, ehhez egyrészt sok-sok napsütést:-))
Az már adja a jókedv alapját, és a többi,az meg szuper ráadás:-))))))))))))
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2011-07-07 10:17

Kedves Yve!
Igen, ez az együtt töltött 7 nap, valami fantasztikus volt, kirándulással, fürdéssel tarkítva, és senki nem volt semmiért ideges, mérges, senki nem kapta fel a vizet, senki nem sértődött meg,....ahogy egy-két alkalommal egy TV műsorban hallottam, : "azért van a szánk, hogy megbeszéljük!" S igaz, teljesen igaz, és jobb is lett tőle minden:-))))
Senkinek nem fájt a gyomra, feje, nem stresszeltünk, és amit láttunk és hallottunk és minden szinten, lelkileg-testileg befogadtunk, az úgy volt jó, ahogy jött, és akkor, amikor jött.:-)))
Nagyon jó lenne, ha évente legalább egyszer egy ilyen hetes nyaralás bejöhetne, sok családnak van (lenne!!!!) szüksége rá:-)) Nem lenne baj, ha mehetnénk jövőre is, de ez még csak álmodozás:-)))
Nem sokszor tudom lecsukni a szemem, és álmodozni, reménykedni, újra átélni a jót, vagy csak kicsit jobbat, de olykor meg kell tenni, mert begárgyulunk, és csak esszük magunkat, és egymást, és az nem jó.Ilyenkor berakjuk a képeket magunk közé, és emlékezünk, azokat nézegetve:-))))
Köszönöm a sok jó kívánságot és viszont Neked, Nektek is:-))))
Remélem, az a nyaralási lehetőség és a mosolygás bejött:-))
Rengeteg a paradicsom, azóta már sokat leszedtem, és raktam el, szerintem jó lett, a boltinál tutira:-))
Éva-Anyóca

Yve
Yve / Yve Thu, 2011-07-07 12:04

Szia kedves Eva-Anyoca!
De jooo, orulok ezeknek a hireknek!!! Hacsak teheted ne mondj konnyen le almodrol (hogy jovore is repetaljatok)
Kicsit felcserelodik majd a hozzaszolasunk, mert az elsobol ki kellett torolnom a "reklam helyet" :D :-)) Igy eloszor a valaszod jelenik majd meg... :-)
Jo ha sok a paradicsom, s az meg jobb, hogy a sajatodbol tehetsz el...szinte latlak surogni-forogni konyhadon. Jah, apropo, szep viragot valasztottal, de orulok a lehetosegnek, hogy megismerhet(t)unk igy keprol is (akik kesobbiek vagyunk az oldalon).
A nyaralas MEG nem (de a vakacioban feltetlen be kell jojjon) es addig a mosolyra sikerul egyre jobban rahangolodni :-))) Igen, ez a lenyeg - vegre egyutt is lehetunk ...uhh, de reg vartuk!!!
Sok finomsagot azokbol az eredetisegekbol (nemcsak sajat kerti paradicsom) es tovabbi klassz vakaciot, szia

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2011-07-02 18:17

Kedves Yve!
Rengeteg paradicsomunk lesz:-))
Ma jöttünk meg az egyhetes távollét után, és sok az érett, amit leszedtünk, sok a félig érett, a zöld, a sok virág, annyi, hogy nem győzöm majd szedni:-)))Szerencsére:-))
Sok a friss fűszernövény a kertben, gyönyörű bokrok lettek, úgyhogy lesz mit kombinálnom:-)))
Most , ma nem, meg tán holnap is mosodát nyitok,:-))) ,-na és még ha becsukom a szemem, úszok a Balatonban:-))))
De majd ideérek, a földre,a kertünkben, és csinálom, újra a dolgom:-)))
Köszi szépen:Éva-Anyóca
Szép hétvégét!

Yve
Yve / Yve Thu, 2011-07-07 11:34

Isten hozott vissza Eva-Anyoca! Te maradsz az en elso "Anyocam", aki ezen az oldalon eloszor koszontottel es biztattal tobb receptek tovabbi megjelenitesere. Lattad hogy felbatorodtam? :-)))))
Orulok, hogy tetszik ez a paradicsomossag, egyre jobban szelesedett szam (mosolyra), amint soraidat olvastam, mig vegul felkacagtam. Igen, csak keves ideje jottem ra arra, hogy MINDEN itthoni megvar, es a legtobb potolhato, de a gyermekeinkkel egyutt toltott ido: az semmikepp!!! Ritkan engedem meg megis magamnak a szem behunyast, mert kesobb csak a gyerkocoktol marad el az ido, sot az ebbol szarmazo lobbanekony felgyult feszultseget is ok erzik...de van amikor megis rugalmasabban kellett kikalkulalni ennek folyamatat-eredmenyet, tudatosan elengedjem es beosszam, hogy senki karara ne legyen, hanem javara (ti, par eve sikerult faragni perfekcionista-sagomon, amibol bevallom nem volt konnyu engedni). Biztos tobb tapasztalatod van, mint nekem es megfontolt a rahangolodasod.
Mi most valahogy a foldhoz ragadtunk, egyik tervunk sem jott meg be erre a vakaciora, de nem panaszkodok, mert van mar uj dolog, ami a tervunkon folul multa nyari program szamitasunkat (pl. fiaim taborozasi lehetosegerol) Ugyhogy mire te megerkezel (a foldre :-), lehet mar en - mi szalingozunk valamerre, s ha szukseges ezuttal ugyanugy, mostmar kesz vagyok egyik naprol a masikra IS :-) de addigis mindenkepp kozos programmal, egyutt mukodunk.
Koszi es viszont kivanom szamotokra egesz nyarra, sok-sok mosolygos napsugarban es meg tobb finom izes varazslatokat konyhadba, szia-szia

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sat, 2011-06-25 18:47

Nagyon örülök ennek a receptnek, elmentettem, várom, hogy érjen a paradicsom a kertben !
Köszönöm, kedves Yve ! Szép estét ! Olaszné Anci

Yve
Yve / Yve Mon, 2011-06-27 08:28

Amikor rátaláltam, így jártam én is kedves Anci...s aztán gyönyörködtem bennük, ahogyan a kamrában sorakoztak. Köv. évben kicsivel több zoldfűszerekkel próbálkoztams ezt enyhén megbántam. Idén az a tervem, hogy 2 féleképpen rakom, egyiket a józan fűszerezéssel, másikat pedig ugyanígy a túlzottal :) - persze mindegyik dupla adagonként :))) A mi családunk mártásos, szószos szájú.

De jó, hogy a kertben kell bevárd érésüket.
Jó kedvvel és szivesen.
Szép hetet neked(is), szia

U.I. Sőt, egyre kevesebb tartózítóval próbálozom - kiveszek egy üvegnyire valót és megjelölöm. Mivel elállt, ez évben a külön jelölt üvegbe még kevesebb tartósító kerűl majd -:)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2011-06-25 18:01

Kedves Yve!
Köszi az ötletet, nagyon jó:-)))
Rengeteg paradicsomom lesz, és már tudom, hogy lesz a többség elrakva, a friss étkezés mellett:-))
Éva

Yve
Yve / Yve Mon, 2011-06-27 08:12

Szia Éva-Anyóca! Akkor neked lesz lehetőséged különféle ízekben eltenni, ugyanis, ha valamiből többet, esetleg kevesebbet raksz, máris változó ízében, s így nem lesz egyhangú télen sem. Jómagam megjártam és legközelebb nem fogom annyira "elbazsalikomozni" 
Addig is jó munkát! Szia

mirnix
mirnix / mirnix Sat, 2011-06-25 15:02

Szia Yve! Felkeltette az érdeklődésem a recepted. Az lenne a kérdésem, mennyi lesz ebből a 3 kb. paradicsomból? Üdv: mirnix

Yve
Yve / Yve Mon, 2011-06-27 08:03

Szia Mirnix, bár függ mennyire leveses a paradicsom, számíthatsz kb 5 L szószra.
Szia-szia

mirnix
mirnix / mirnix Tue, 2011-06-28 07:35

Szia Yve, köszönöm válaszod, mindenképpen ki fogom próbálni, mostanában kezdek ráállni ezekre a házi eltevésű dolgokra, eddig valahogy kimaradt az életemből. De most behozom a lemaradást. Köszi a receptet, szia!

Yve
Yve / Yve Thu, 2011-07-07 07:29

Hm, a lenyeg az Mirnix, hogy raalunk, mindegy hogy volt eddig - fontos hogyan lesz ezutan!; sok sikert mindenhez! :-)
Nagyon szivesen es kivanok melle vidam nyarat, szia-szia

146
paradicsom 3 kg
vöröshagyma 1 kg
piros kaliforniai paprika 7 közepes db
mustár 2 ek
ecet 2 dl
bors 1 kk
1 ek
cukor 10 ek
szalicil 0.5 kávéskanál
fokhagyma 2 gerezd
babérlevél 0 ízlés szerint
bazsalikom 0 ízlés szerint
oregánó 0 ízlés szerint