r
Nosalty Logó

Fűszeres almalekvár őszibarackkal

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Boszi
Fűszeres almalekvár őszibarackkal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 325 kcal
  • 0% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 3234 kcal
  • 0% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 103 kcal
  • 0% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    1.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    73.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    37 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    83.7 g
  • Cukor
    78 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    211.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    23 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    225 micro
  • β-crypt
    93 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    143 micro
Összesen 325 kcal
  • 0% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    14.4 g

Zsír

  • Összesen
    5.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    732.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    154 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    171 mg
  • Foszfor
    373 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    837.1 g
  • Cukor
    780 mg
  • Élelmi rost
    45 mg

VÍZ

  • Összesen
    2115.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    226 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    162 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    56 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    99 micro
  • Kolin:
    117 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2249 micro
  • β-crypt
    931 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1430 micro
Összesen 3234 kcal
  • 0% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    23.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    5 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    12 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.5 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    67.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    71 micro
  • β-crypt
    30 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 103 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A gyümölcsöket alaposan megmossuk, és apróra összevágjuk. Rétegenként citromlével meglocsoljuk.
  2. Egy alkalmas fazekat jól kimosunk, és ecettel átöblítünk. A gyümölcsöket mérés után beleöntjük a lábosba, és fedő alatt elkezdjük párolni.
  3. Hozzáadjuk a fűszereket, a mézet, ha maradt, a citromlét és a cukrot.
  4. Fedő alatt addig pároljuk kis lángon, amíg jól összeesik a gyümölcs, kb. fél óra, majd fedő nélkül folytatjuk..
  5. Lassan folytatjuk a főzést, időnként megkeverjük. Ahogy csökken a víztartalma, egyre jobban pöfög és fröcsög. Maradjon a közelben a fedő, mert amikor már nem lehet bírni vele, kicsit betakarjuk.
  6. Attól függően, milyen keményre ill. hígabbra szeretnénk lekvárunkat, meg kell választani a főzés idejét. (Nekem ez a második szakasz kb. 1 óra volt.)
  7. Megkóstoljuk, elég édes-e. Ha szükséges, mehet bele kicsi cukor, ha jó, akkor jön a 3. szakasz.
  8. Felkapcsoljuk nagy lángra és miközben sűrűsödik, vadul kevergetjük, mert fröcsög.
  9. Amikor jónak érezzük, gyorsan az előre elkészített üvegekbe tesszük, 5 percre fejére állítjuk az üveget, majd száraz dunsztba tesszük másnapig.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 59
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 8141
  • Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 11.

Ajánló

Lekvárkedvelőknek javaslom.

Receptkategóriák

Sok receptet átnézve és gyakorlott lekvár eltevőkkel konzultálva született meg a 2. tartósítószermentes lekvárom. Kolléganőmtől kaptam kicsit biós almát, enni nem tetszett, de a kihívás miatt megpróbáltam a lekvárt. Az almának nincs valami karakteres íze ilyen formában, meg aztán 2,5 kg-ra ki kellett egészíteni, így került bele az őszibarack.  Az, hogy kapjon valami erőteljesebb ízt, azt már én gondoltam hozzá. Persze, azért ötleteket olvasgattam itt-ott. Az üvegek és kupakok sterilizálását nem írtam le, mert az evidens szerintem, de ha valaki kéri, leírom szívesen az én technikámat. Ehhez a mennyiséghez 2 hagyományos befőttes üveg és 3 bébiételes üveg kellett. Nekem a dunszt egy hűtőtáska volt, jól kibélelve és az üvegeket papírba csomagoltam. Mivel másodszor készítettem tartósítószermentesen, csak reménykedni tudok, hogy nem lesz vele gond.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek