r
Nosalty Logó

Franzbrötchen, a hamburgi fahéjas tekercs

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Rosanics Petra
Franzbrötchen, a hamburgi fahéjas tekercs
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 18% Zsír

tészta

töltelék + sütés

Összesen 408 kcal
  • 6% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 18% Zsír

tészta

töltelék + sütés

Összesen 4906 kcal
  • 6% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 18% Zsír

tészta

töltelék + sütés

Összesen 365 kcal
  • 6% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    18.9 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    83 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    184.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    85 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    53.8 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    24.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    159 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    156 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    38 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    47 micro
Összesen 408 kcal
  • 6% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    77.6 g

Zsír

  • Összesen
    226.5 g
  • Telített zsírsav
    135 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    66 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    991 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2216.8 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    217 mg
  • Kálcium
    616 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    158 mg
  • Foszfor
    1018 mg
  • Nátrium
    186 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    645.6 g
  • Cukor
    213 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

VÍZ

  • Összesen
    292.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1905 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    90 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    431 micro
  • Kolin:
    459 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1866 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    451 micro
  • β-crypt
    29 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    563 micro
Összesen 4906 kcal
  • 6% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.8 g

Zsír

  • Összesen
    16.9 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    74 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    165.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    76 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.1 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    21.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    142 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    139 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    34 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 365 kcal

Hozzávalók

tészta

töltelék + sütés

Elkészítés

tészta

  1. 500g lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot, egy csipet sót és az instant élesztőt egy nagy keverőtálba szitáljuk.
  2. 70 gramm vajat megolvasztunk és összekeverjük a langyos tejjel, majd a joghurttal együtt hozzáadjuk a száraz alapanyagokhoz.
  3. A tésztát nagyjából 10 perc alatt fényesre gyúrjuk-dagasztjuk. Érdemes konyhai robotgéppel dolgozni, ha van otthon, de akár kézi mixer dagasztófeje is tökéletesen megfelel.
  4. A tésztát eztán lefedjük, és meleg helyen 1.5 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  5. Közben a vaj "maradékát" (180g) összekeverjük 50 gramm liszttel, majd két sütőpapír közt kinyújtjuk úgy, hogy nagyjából 25x25 centis legyen. Tegyük hűtőbe, amíg a tésztát pihentetjük.
  6. A megkelt tésztát finoman belisztezett felületen kicsit átgyúrjuk, majd 50x25 centis négyzetté nyújtjuk.
  7. A tészta felére rátesszük a kihűtött vajréteget, ráhajtjuk a tészta másik felét, majd a kétszeresére kinyújtjuk. Háromba összehajtjuk, majd azt is háromba hajtjuk, és fél órát hűtőbe tesszük pihenni.
  8. 3-4 alkalommal megismételjük a nyújtás-hajtogatás-pihentetés részt.

töltelék + sütés

  1. Az utolsó hűtős pihentetés után még egyszer utoljára kinyújtjuk a tésztát, és alaposan beszórjuk a cukor és a fahéj keverékével.
  2. A megszórt tésztát ezután szorosan feltekerjük, majd egy éles késsel 4 centi vastag csigákat vágunk belőle. A csigákat akár így is használhatnánk, ahhoz viszont, hogy elnyerjék jellegzetes alakjukat, egy evőpálcával középen, a tekercs "gerincének" felénél benyomjuk a csigákat.
  3. A tekercseket sütőpapíros tepsire tesszük, és negyed órát pihentetjük. Közben a tojássárgákat kikeverjük kevés vízzel, majd ezzel kenjük be a tekercseket.
  4. 180 fokos, légkeveréses sütőben nagyjából 15 perc alatt készre sütjük a tekercseket. Hagyjuk picit hűlni őket, majd fogyaszthatjuk is.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 87
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 3531
  • Feltöltés dátuma: 2022. március 01.

Receptkategóriák

Franzbrötchen, a hamburgi fahéjas tekercs
Rosanics Petra 313 recept

Hamburg legjellegzetesebb édessége, a franzbrötchen, nem más, mint egy vajas tésztájú, sok-sok fahéjjal fűszerezett tekercs. Az észak-német pékáru a nevét (szó szerint francia zsemlét vagy kenyérként jelent) valószínűleg onnan kapta, hogy hasonlít világhírű francia rokonára, a croissantra, lévén mindkettőt tekerik és vajas tésztából készítik. A franzbrötchen népszerűsége a környező nagyvárosokra is kiterjedt, így nem csak Hamburgban, hanem Brémától Lübeckig számos helyen találkozhatunk vele a pékségek pultjaiban. Mára a fahéj mellett számos más ízben is elterjedt, kimondottan népszerű a csokoládés és a sóskaramellás változat, de akár mazsola vagy magvak is kerülhetnek bele töltelékképp.

Hozzávalók

tészta

töltelék + sütés

Címlapról ajánljuk

További cikkek