r
Nosalty Logó

Csigalassú fahéjas csiga

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Mercedes
Csigalassú fahéjas csiga
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 9% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 275 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 2205 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 301 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    58 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    196.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    86 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.9 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    62 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    70 micro
Összesen 275 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    54.6 g

Zsír

  • Összesen
    55.8 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    468 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1570.4 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    152 mg
  • Kálcium
    365 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    112 mg
  • Foszfor
    690 mg
  • Nátrium
    232 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    367.5 g
  • Cukor
    90 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    145.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    498 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    375 micro
  • Kolin:
    342 mg
  • Retinol - A vitamin:
    490 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    86 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    563 micro
Összesen 2205 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    7.6 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    64 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    214.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    94 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    50.1 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    19.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    68 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    51 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    67 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    77 micro
Összesen 301 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A vajat összegyúrjuk 1 ek liszttel, téglalap alakúra formáljuk, majd hűtőben megdermesztjük.
  2. Az élesztőt a langyos, pici cukros tejben megfuttatjuk, majd a maradék liszttel, tojással, porcukorral, csipetnyi sóval tésztává dagasztjuk. Ragacsos lesz. Alul felül meglisztezzük, majd letakarva 40 percig kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkán téglalapra nyújtjuk, majd a vajas lisztet a közepére tesszük, ráhajtjuk a széleket, ezután 3-4 mm-re nyújtjuk. Majd gondolatban 3 részre osztjuk a tésztát, a jobb oldalát középre hajtjuk, majd a bal oldalát is, így tesszük hűtőbe 30 percre.
  4. Ezután megint kinyújtjuk a tésztát, most négy részre osztva gondolatban mindkét oldalát középre hajtjuk, majd a tészták találkozásánál még egyszer behajtjuk, 20 percig hűtőben pihentetjük.
  5. Végül kisujjnyi vastagra nyújtjuk, vizes ecsettel megkenjük, majd a cukros fahéjjal megszórjuk, szorosan feltekerjük, mint egy bejglit, majd jó ujjnyi vastagságúra felvágjuk.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, 30 percig pihentetjük.
  7. Előmelegített sütőben 190 fokon vagy légkeveréses sütőben 170 fokon 25-30 percig sütjük.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 7137
  • Feltöltés dátuma: 2012. június 29.

Ajánló

Kakaóval ugyanígy elkészíthetjük, fahéj helyett.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Csigalassú fahéjas csiga
Mercedes 302 recept

Nemhiába ezt a nevet adtam ennek a receptnek. Így jár az, aki csak az összetevőket olvassa el, és az elkészítési folyamatot nem, pedig mindig elszoktam, most nem tettem. Tehát nem mondanám egy gyors receptnek semmi esetre sem. Anyukám nálunk volt, nagy sütiimádó és a párommal együtt már tűkön ültek, hogy mikor lesz már kész a csiga, én meg csak rakosgattam balról-jobbra, meg gyúrtam ezerrel. Már csak abban reménykedtem, hogy tényleg megérte ezt a sok időt és fáradtságot. És igen, iszonyatosan finom, puha, az az igazi fahéjas csiga, amilyennek lennie kell. Ezért is tettem fel ide, hogy megosszam azokkal, akiknek esetleg még nincs meg a tökéletes csiga recept.

Hozzászólások

dadimami

Kedves Mercedes! A recepted így számomra elkészíthetetlen! A hozzávaló mennyiségeket meg kell szorozni hárommal, úgy már érdemes hozzákezdeni. Nektek nincs étvágyatok, hogy ezt a mennyiséget 8 adagnak szánod? Kelt tésztát 1 kg liszttel már érdemes elkezdeni, kevesebbel nem nagyon. Pláne fahéjas csigát. Mi ketten vagyunk, de ezt (is) szeretik a három fiam, csatolt párjaik, s?t a három unokám is, ha jól meggondolom kevés az 1 kg liszt is, a palacsintánál is 1,5 kg liszttel indítok. üdv: Margó

Mercedes

Kedves Margó! Nagyon jól írta,hogy ez maguknak elkészíthetetlen ebb?l a mennyiségb?l,ugyanis az emberek többsége(köztük én is) az efféle édességeket levezetésnek készítik,magyarul nem ezzel lakunk jól. El?ször eszünk el?ételt,utána f?ételt és aztán édességet. Vagy eszünk egy tartalmas f?ételt és az édességgel fejezzük be az étkezést. Ha pedig reggelire vagy uzsonnára fogyasztjuk,akkor meg pláne elegend? ez a mennyiség. A mértékletesség nagyon fontos. A palacsintát 250 gramm lisztb?l készítem,amib?l 20-25 darab lesz körülbelül és 3 napig esszük :) ezen sokáig lehetne vitatkozni,de szerintem ha valaki tudja,hogy a családja nagyétk?,akkor felszorozza kedvére az alapanyagokat,ilyen egyszer?. Szép napot

dadimami

Kedves Mercedes! Igaza van fontos, s?t nagyon fontos a mértékletesség és a humor is, sajnálom, ha ez nem jött át soraimból. Viszont vettem a kioktatást. Egyébiránt a felszorzást én is alkalmazom mint írtam is, rájöttem magamtól és mint írtam azért sütök nagyobb mennyiséget, hogy gyerekeimnek és unokáimnak, és szívbeteg sógorn?mnek (esetenként a 95 éves nagybátyámnak) is - összesen 10-12 f? részére - juttassak, nem pedig azért, hogy mi ketten a párommal halálra zabáljuk magunkat. Azon kívül le is dolgozzuk a kalóriákat, kertm?veléssel leginkább. üdvözlettel: Margó

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

Ezért ne vegyél soha előre reszelt sajtot

A kényelmi termékek rendszeresen átveszik az irányítást a konyhában, főleg ha nincsen kedvünk vagy időnk mindent magunk elkészíteni. Gyakran használt „mentőöv” az előre reszelt sajt is, pedig több szempontból is alulmarad a frisshez képest.

Lakos Benedek

További cikkek