r
Nosalty Logó

Csigalassú fahéjas csiga

Mercedes
Csigalassú fahéjas csiga
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

275
Kalória
6.8g
Fehérje
45.9g
Szénhidrát
7g
Zsír
18.2g
Víz
58.4g
Koleszterin
1.9g
Élelmi rost
11.3g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 275 kcal
  • 9% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 2205 kcal
  • 9% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 301 kcal
  • 9% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    58 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    196.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    86 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    45.9 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    18.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    62 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    70 micro
Összesen 275 kcal
  • 9% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    54.6 g

Zsír

  • Összesen
    55.8 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    468 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1570.4 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    152 mg
  • Kálcium
    365 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    112 mg
  • Foszfor
    690 mg
  • Nátrium
    232 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    367.5 g
  • Cukor
    90 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

Víz

  • Összesen
    145.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    498 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    375 micro
  • Kolin:
    342 mg
  • Retinol - A vitamin:
    490 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    86 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    563 micro
Összesen 2205 kcal
  • 9% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    7.6 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    64 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    214.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    94 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    50.1 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    19.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    68 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    51 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    67 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    77 micro
Összesen 301 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A vajat összegyúrjuk 1 ek liszttel, téglalap alakúra formáljuk, majd hűtőben megdermesztjük.
  2. Az élesztőt a langyos, pici cukros tejben megfuttatjuk, majd a maradék liszttel, tojással, porcukorral, csipetnyi sóval tésztává dagasztjuk. Ragacsos lesz. Alul felül meglisztezzük, majd letakarva 40 percig kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkán téglalapra nyújtjuk, majd a vajas lisztet a közepére tesszük, ráhajtjuk a széleket, ezután 3-4 mm-re nyújtjuk. Majd gondolatban 3 részre osztjuk a tésztát, a jobb oldalát középre hajtjuk, majd a bal oldalát is, így tesszük hűtőbe 30 percre.
  4. Ezután megint kinyújtjuk a tésztát, most négy részre osztva gondolatban mindkét oldalát középre hajtjuk, majd a tészták találkozásánál még egyszer behajtjuk, 20 percig hűtőben pihentetjük.
  5. Végül kisujjnyi vastagra nyújtjuk, vizes ecsettel megkenjük, majd a cukros fahéjjal megszórjuk, szorosan feltekerjük, mint egy bejglit, majd jó ujjnyi vastagságúra felvágjuk.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, 30 percig pihentetjük.
  7. Előmelegített sütőben 190 fokon vagy légkeveréses sütőben 170 fokon 25-30 percig sütjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Nemhiába ezt a nevet adtam ennek a receptnek. Így jár az, aki csak az összetevőket olvassa el, és az elkészítési folyamatot nem, pedig mindig elszoktam, most nem tettem. Tehát nem mondanám egy gyors receptnek semmi esetre sem. Anyukám nálunk volt, nagy sütiimádó és a párommal együtt már tűkön ültek, hogy mikor lesz már kész a csiga, én meg csak rakosgattam balról-jobbra, meg gyúrtam ezerrel. Már csak abban reménykedtem, hogy tényleg megérte ezt a sok időt és fáradtságot. És igen, iszonyatosan finom, puha, az az igazi fahéjas csiga, amilyennek lennie kell. Ezért is tettem fel ide, hogy megosszam azokkal, akiknek esetleg még nincs meg a tökéletes csiga recept.

Nosalty stories

További receptek

Ünnepi bejgli

Az örök karácsonyi kérdés: házi legyen a bejgli vagy bolti? Aki kipróbálja ezt a receptet, hamar rájön majd, hogy a bejgli igenis otthon készítve a legfinomabb. Az elkészítésbe ...

Kristyán Fanni

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...