Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fahéjas csavart karamellás öntettel

Fahéjas csavart karamellás öntettel
Fahéjas csavart karamellás öntettel
55 perc / előkészület: 30 perc főzés: 5 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (29)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A fahéjas csiga továbbgondolása.

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet összemelegítjük a mézzel, a margarinnal, majd langyos állapotban beleöntjük az élesztőt, és 10 perc alatt felfuttatjuk.
  2. Közben a liszttel elkeverjük a sót, a tojássárgáját, és hozzáöntjük a kovászt. Megdagasztjuk, és 3/4 óra alatt meleg helyen duplájára kelesztjük.
  3. A margarint felolvasztjuk a cukorral, fahéjjal, és a megkelt, majd lisztezett felületen nagyon vékonyra nyújtott tésztára kenjük, amit ezután felcsavarunk. Ha kimarad egy kevés fahéjas keverék nem baj, mert a végén még rá lehet kenni sütés előtt. A csavarást lehet két részletben is csinálni, fele-fele mennyiséggel, vagy az egy nagyot ezután ketté kell osztani.
  4. A felcsavart tésztát hosszában félbevágjuk úgy, hogy az egyik végénél még éppen, hogy egyben maradjon, majd a két tésztacsíkot egymáson átcsavarjuk, mintha fonat lenne, csak két szálból.
  5. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a csavartunkat kör alakzatban, a végeit összeillesztve. Ilyenkor még ha marad töltelék, meg lehet kenni a tetejét.
  6. Körülbelül 20 perc alatt készre sül, addig a másik felét is ugyanígy megformázzuk, sütőpapírra helyezzük, majd megsütjük.
  7. Közben a díszítéshez a mogyorót hirtelen megpirítjuk, és mozsárban apró darabokra törjük. Ezt követően elkészítjük az öntetet, melyhez a cukrot megkaramellizáljuk, ha már szép színt kapott hozzákeverjük a margarint, a tejet, a tejszínt, és forralunk rajta párat. Amennyiben sűrű lenne, a folyadék (tej, tejszín) mennyiség emelésével javítható. Ezt érdemes fogyasztás előtt elkészíteni, mert az állásban nagyon besűrűsödik az öntet.
  8. Tálaláskor a fahéjas csavartat leöntjük a karamellel, és megszórjuk a tetejét a pirított mogyoróval.
  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 51 979
elküldve: 54
receptkönyvben: 1 444
elkészítve: 44/62
Facebookon megjelent: 1

szakács

Bori

Mióta szakács: 2013.02.16.
48 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
receptverseny: 2. Haas Receptverseny
mikor: mindig
alkalom: húsvét, Anyák napja, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

fahéjas csavart - tejszínes karamellás öntettel, pirított mogyoróval, csavart kelt tészta fahéjasan

Hozzászólások (29)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Alízke
Alízke / Alízke Sun, 2015-03-15 17:31

Jézusom, de guszta - már azon filózom, hogy mikor tudom elkészíteni! :) Karamell jöhet amúgy is, minden mennyiségben. ;)

veronikasára
veronikasára Mon, 2015-02-09 15:43

Én reszeltem almát a töltelékbe és a tetejére is raktam. Illik hozzá, nagyon finom lett :)

gitti
gitti Sat, 2013-03-23 15:33

Ma ez volt az ebéd nagyon finom köszi a receptet.

Timcsi66
Timcsi66 Tue, 2013-03-19 19:44

Megcsináltam a hét végén! Nem csalódtunk, de nálunk a karamellöntet a jövőben kimarad :-)
Viszont maga a süti nagyon-nagyon-nagyon ízlett mindenkinek, tehát csakis dupla adagból készül a jövőben! Köszönjük a fincsi és nem utolsó sorban látványos receptet!!!

Mercur
Bori / Mercur Sun, 2013-04-28 21:09

Szívesen, örülök, hogy ízlett. A karamell öntetet, pedig mindenki ízlése eldönti, mi lehet azért vagyunk oda érte, mert édesség jöhet minden fokon és mennyiségben :)

zsuzsamama56
Zsuzsamama56 / zsuzsamama56 Sat, 2013-03-16 09:22

Gyönyörűséges,akár az aki sütötte.Nagyon ügyes vagy,irigyellek, mert fiatal vagy,de azért én is tudok ám sütni jókat!

erika molnárné
erika molnárné Thu, 2013-03-14 12:57

Köszönöm a receptet. Most sütöm. Nagyon szeretem a fahéjas sütiket, és a karamellöntetet is. Nagyon jó párositás. Mégegyszer köszönöm!

Mercur
Bori / Mercur Fri, 2013-03-15 11:26

Nagyon szívesen, én is imádom a fahéjat és pont ez az az édesség, amiben nyugodtan mehet bele bőven, mert a fő alkotója. A mogyoró és karamell öntet meg csak egy kis plusz, hogy még nagyobb legyen a hatás :)

Timcsi66
Timcsi66 Wed, 2013-03-13 18:07

Ha ez olyan finom is, mint amilyen gyönyörű és ínycsiklandó, akkor az csodás!
A hét végén ez lesz a menü csúcspontja! Köszönöm! Én ma erre szavaztam! :-)

Mercur
Bori / Mercur Fri, 2013-03-15 11:22

Szívesen, biztosan sikere lesz, mert nagyon finom :) és köszönöm a szavazatot!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2013-03-02 15:13

Gyönyörű a kép és fantasztikus a recept! Tudom, hogy imádnám. :) Szavazok rá, de most komolyan. :)
Üdv: Fahéj

Zúza
Zúza / Zúza Fri, 2013-02-22 20:44

Ínycsiklandó, és a fotó is nagyon szép. Már a pici képekről tudom, hogy melyik a te recepted. :)

480
finomliszt 50 dkg
tej 3 dl
méz 1 ek
instant élesztő 1 tasak
tojássárgája 1 db
margarin 3 dkg
1 csipet
margarin 6 dkg
cukor 4 ek
fahéj 1 ek
cukor 12 ek
margarin 1.5 ek
tej 6 ek
habtejszín 1 dl
törökmogyoró 15 dkg