r
Nosalty Logó

Fahéjas csavart karamellás öntettel

NS
Fahéjas csavart karamellás öntettel
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

480
Kalória
9.2g
Fehérje
61.3g
Szénhidrát
22.6g
Zsír
16.5g
Víz
32.8g
Koleszterin
3.4g
Élelmi rost
20.4g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 480 kcal
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 4806 kcal
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 335 kcal
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.2 g

Zsír

  • Összesen
    22.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    290 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    84 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    37 mg
  • Foszfor
    121 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    61.3 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    16.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    122 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    115 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    76 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 480 kcal
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    92.3 g

Zsír

  • Összesen
    225.5 g
  • Telített zsírsav
    49 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    125 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    38 g
  • Koleszterin
    328 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2899.6 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    189 mg
  • Kálcium
    843 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    368 mg
  • Foszfor
    1210 mg
  • Nátrium
    243 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    23 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    612.6 g
  • Cukor
    204 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

Víz

  • Összesen
    164.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1219 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    37 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    67 micro
  • K vitamin:
    103 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    493 micro
  • Kolin:
    250 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1155 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    756 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    315 micro
Összesen 4806 kcal
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    15.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    202.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    59 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    84 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    42.8 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    11.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    85 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    81 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    53 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    22 micro
Összesen 335 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A tejet összemelegítjük a mézzel, a margarinnal, majd langyos állapotban beleöntjük az élesztőt, és 10 perc alatt felfuttatjuk.
  2. Közben a liszttel elkeverjük a sót, a tojássárgáját, és hozzáöntjük a kovászt. Megdagasztjuk, és 3/4 óra alatt meleg helyen duplájára kelesztjük.
  3. A margarint felolvasztjuk a cukorral, fahéjjal, és a megkelt, majd lisztezett felületen nagyon vékonyra nyújtott tésztára kenjük, amit ezután felcsavarunk. Ha kimarad egy kevés fahéjas keverék nem baj, mert a végén még rá lehet kenni sütés előtt. A csavarást lehet két részletben is csinálni, fele-fele mennyiséggel, vagy az egy nagyot ezután ketté kell osztani.
  4. A felcsavart tésztát hosszában félbevágjuk úgy, hogy az egyik végénél még éppen, hogy egyben maradjon, majd a két tésztacsíkot egymáson átcsavarjuk, mintha fonat lenne, csak két szálból.
  5. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a csavartunkat kör alakzatban, a végeit összeillesztve. Ilyenkor még ha marad töltelék, meg lehet kenni a tetejét.
  6. Körülbelül 20 perc alatt készre sül, addig a másik felét is ugyanígy megformázzuk, sütőpapírra helyezzük, majd megsütjük.
  7. Közben a díszítéshez a mogyorót hirtelen megpirítjuk, és mozsárban apró darabokra törjük.Ezt követően elkészítjük az öntetet, melyhez a cukrot megkaramellizáljuk, ha már szép színt kapott hozzákeverjük a margarint, a tejet, a tejszínt, és forralunk rajta párat. Amennyiben sűrű lenne, a folyadék (tej, tejszín) mennyiség emelésével javítható. Ezt érdemes fogyasztás előtt elkészíteni, mert az állásban nagyon besűrűsödik az öntet.
  8. Tálaláskor a fahéjas csavartat leöntjük a karamellel, és megszórjuk a tetejét a pirított mogyoróval.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 5 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C

A fahéjas csiga továbbgondolása.

Nosalty stories

További receptek

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Dubai csokis babka

A dubai csoki egy különleges, ínycsiklandó édesség, amely gazdag ízű, hagyományos arab hozzávalók kombinációjával készül, gyakran aranyporral díszítik, és különféle ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...