r
Nosalty Logó

Fahéjas csavart karamellás öntettel

NS
Fahéjas csavart karamellás öntettel
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

480
Kalória
9.2g
Fehérje
61.3g
Szénhidrát
22.6g
Zsír
16.5g
Víz
32.8g
Koleszterin
3.4g
Élelmi rost
20.4g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 480 kcal
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 4806 kcal
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 335 kcal
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.2 g

Zsír

  • Összesen
    22.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    290 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    84 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    37 mg
  • Foszfor
    121 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    61.3 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    16.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    122 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    115 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    76 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 480 kcal
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    92.3 g

Zsír

  • Összesen
    225.5 g
  • Telített zsírsav
    49 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    125 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    38 g
  • Koleszterin
    328 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2899.6 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    189 mg
  • Kálcium
    843 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    368 mg
  • Foszfor
    1210 mg
  • Nátrium
    243 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    23 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    612.6 g
  • Cukor
    204 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

Víz

  • Összesen
    164.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1219 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    37 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    67 micro
  • K vitamin:
    103 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    493 micro
  • Kolin:
    250 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1155 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    756 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    315 micro
Összesen 4806 kcal
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    15.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    202.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    59 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    84 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    42.8 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    11.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    85 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    81 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    53 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    22 micro
Összesen 335 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A tejet összemelegítjük a mézzel, a margarinnal, majd langyos állapotban beleöntjük az élesztőt, és 10 perc alatt felfuttatjuk.
  2. Közben a liszttel elkeverjük a sót, a tojássárgáját, és hozzáöntjük a kovászt. Megdagasztjuk, és 3/4 óra alatt meleg helyen duplájára kelesztjük.
  3. A margarint felolvasztjuk a cukorral, fahéjjal, és a megkelt, majd lisztezett felületen nagyon vékonyra nyújtott tésztára kenjük, amit ezután felcsavarunk. Ha kimarad egy kevés fahéjas keverék nem baj, mert a végén még rá lehet kenni sütés előtt. A csavarást lehet két részletben is csinálni, fele-fele mennyiséggel, vagy az egy nagyot ezután ketté kell osztani.
  4. A felcsavart tésztát hosszában félbevágjuk úgy, hogy az egyik végénél még éppen, hogy egyben maradjon, majd a két tésztacsíkot egymáson átcsavarjuk, mintha fonat lenne, csak két szálból.
  5. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a csavartunkat kör alakzatban, a végeit összeillesztve. Ilyenkor még ha marad töltelék, meg lehet kenni a tetejét.
  6. Körülbelül 20 perc alatt készre sül, addig a másik felét is ugyanígy megformázzuk, sütőpapírra helyezzük, majd megsütjük.
  7. Közben a díszítéshez a mogyorót hirtelen megpirítjuk, és mozsárban apró darabokra törjük.Ezt követően elkészítjük az öntetet, melyhez a cukrot megkaramellizáljuk, ha már szép színt kapott hozzákeverjük a margarint, a tejet, a tejszínt, és forralunk rajta párat. Amennyiben sűrű lenne, a folyadék (tej, tejszín) mennyiség emelésével javítható. Ezt érdemes fogyasztás előtt elkészíteni, mert az állásban nagyon besűrűsödik az öntet.
  8. Tálaláskor a fahéjas csavartat leöntjük a karamellel, és megszórjuk a tetejét a pirított mogyoróval.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 5 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C

A fahéjas csiga továbbgondolása.

Nosalty stories

További receptek

Pihe-puha kelt túrós batyu

Túrós batyuból nemcsak egyféle létezik: vannak leveles és kelt tésztás, mazsolás és anélküli változatok is. A most bemutatott recept épp olyan, amilyet a nagymama is készített volna: ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek