Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Francia krémes kehely

Francia krémes kehely
Francia krémes kehely
65 perc / előkészület: 40 perc főzés: 15 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szeretjük a francia krémest, de mivel a tetejéről legtöbbször levesszük, és kézből ropogtatva fogyasztjuk a tésztát, továbbá jellemzően cukrászdákban az alján levő kissé átázott tésztát bajlódva lehet néha elvágni egy szem villával, így volt bennem régóta a gondolat, hogy lehetne a tésztát külön tálalni. Tehát hogy egyértelműen kézbe vevős módon ehessük.
Azonban önmagában a krémes krémje bután nézne ki tányéron, így azt kehelybe/pohárba kényszerítettem. :)
És ha már így tettem, kihagytam a hagyományos krémes receptbe való nyers tojásfehérje habot, helyette a kihűlt főzött krémhez kevertem a tejszínhabot. Így a krémesnél is krémesebb lett. Továbbá a száradós karamellmáz helyett folyékonyabb karamell öntetet álmodtam hozzá.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A krémhez

Az öntethez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóiból leveles vajastésztát gyúrunk a hagyományos módon. Jó kanálnyi lisztet gyúrunk 20 dkg vajhoz, majd azt téglalap formára simítva hűtőbe tesszük. A többi hozzávalóból tésztát gyúrunk, és 1 órán át fóliába csomagolva pihentetjük. Kinyújtjuk, és a közepébe tesszük a vajat, majd ráhajtjuk a tésztát, hogy teljesen betakarja. Így is pihentetjük úgy negyed órán át hideg helyen.

  2. Kinyújtjuk, és háromba hajtva szintén pihentetjük hidegen az előbbi módon. Ujjunkkal lehetőleg ne nyomkodjuk, ahogy lehet, csak a sodrófával dolgozzunk. A hajtogatást még háromszor ismételjük.

  3. Kinyújtjuk fél centi vastagra, és 1-3 cm széles szabálytalan formájú rudakra vágjuk. Tepsibe rakjuk, majd forró sütőben erős tűznél kisütjük.

  4. Ezután a krém következik: A cukrot, tojássárgáját és a lisztet tejjel csomómentesre keverjük.
  5. A maradék tejbe kaparjuk a vaníliarúd belsejét, és ezt is az előbbiekkel elegyítjük. Tűz fölött keverjük addig, amíg krémszerűvé sűrűsödik. Letakarva hagyjuk teljesen kihűlni.
  6. Közben elkészítjük a karamell öntetet. A cukrot addig pirítjuk, míg szép színe lesz, majd a vajjal és tejszínnel összefőzzük, míg teljesen felolvad. Hagyjuk hűlni.
  7. Az előzetesen lehűtött habtejszínt felverjük, majd óvatosan összekeverjük a kihűlt vaníliakrémmel.
  8. A lehűlt és kissé sűrűbbé vált karamell öntettel tetszőleges módon díszítjük az üvegpoharak belsejét. Ekkor tényleg ne legyen már forró, mert elrepedhet a pohár!
  9. Majd a krémmel megtöltjük a díszített poharakat. A krém tetejére is teszünk a karamellből.
  10. A leveles tészta rudakat kis tányérokra helyezve, egyik felüket leöntve a maradék karamellel tálaljuk. De egyet-egyet karamellbe mártva a krémbe is tehetünk közvetlen tálalás előtt.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 25 992
elküldve: 16
receptkönyvben: 470
elkészítve: 3/13
Facebookon megjelent: 1

szakács

AzAnya

Mióta szakács: 2013.04.03.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
receptverseny: 2. Haas Receptverseny
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
alkalom: Anyák napja, buli receptek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: édes krém
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

francia krémes, hagyományos krémes, vaníliakrém, francia krémes pohárkrém formában

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ifarsang
ifarsang Thu, 2013-04-04 14:29

Végre egy olyan recept, amiben a krémes az valóban krémes és nem pudingos, vagy zselatinos. :-)

986
finomliszt 25 dkg
vaj 25 dkg
tojás 1 db
1 csipet
víz 0.4 dl
tej 5 dl
vanília 1 db
cukor 10 dkg
tojássárgája 5 db
finomliszt 10 dkg
habtejszín 2.5 dl
cukor 12 dkg
vaj 4 dkg
habtejszín 1 dl