Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Francia krémes 3. - kávés tetővel

Francia krémes 3. - kávés tetővel
Francia krémes 3. - kávés tetővel
75 perc / előkészület: 25 perc főzés: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nővéremtől kaptam ezt a receptet. Azóta többször elkészítettem, s mindig tökéletesítettem a technikát. Nagyon finom, mindenki kedvence. Biztos siker. Ha elsőre nem is sikerül, de az íze az igazán házias lesz! Jó étvágyat!

hozzávalók / 7 adag

A tésztához

A vaníliakrémhez

A tejszínhabhoz

A cukormázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mirellit tésztát két részre osztom. Egy tepsi alján (tepsi fordítva) megsütöm úgy, hogy előtte zsíradékkal bekenem a tepsi alját, hogy a tészta ne ragadjon le. Kb. 15 percig sütöm, amíg világosbarna nem lesz.
  2. A vaníliakrémhez 12 tojássárgáját elkeverünk 15 dkg cukorral, azután hozzáadunk 7,5 dkg lisztet, 3 dkg zselatint, és lassan hozzákeverünk 7,5 dl tejet.
  3. Gyenge tűznél gőz fölött sűrű krémet főzünk belőle (kb. 15 perc). Amikor megfőtt, hozzákeverünk 2 dkg vaníliás cukrot.
  4. Amíg hűl, a tojások fehérjéből nagyon kemény habot verünk, ezután 22,5 dkg cukorral tovább verjük.
  5. A langyos krémhez fokozatosan hozzáöntjük a felvert habot. Az így elkészült krémet a tészta sütéséhez használt tepsibe öntjük, de előtte folpack-val gondosan kibéleljük. Majd 2 óra hosszára a hűtőbe tesszük.
  6. Amíg hűl a krém, megcsináljuk a tejszínhabot. 6 dl habtejszínt turmixal felverünk, majd 2 csomag habfixálót öntünk hozzá. Végül ízlés szerint porcukorral ízesítjük.
  7. A vaníliakrémet kivesszük a hűtőből. Erre az egyik kisütött leveles tészta lapot rátesszük, majd hirtelen megfordítjuk, hogy  leveles tészta kerüljön alulra, erre tesszük az elkészült tejszínhabot.
  8. A cukormázhoz 30 dkg cukrot 1 dl vízzel és 2 csepp ecettel elkezdünk főzni. Kb. 15 percig folyamatos kevergetés mellett főzzük, majd hozzáöntünk fél csésze erős kávét.
  9. Kihűlésig kevergetjük, de mielőtt megszilárdulna, ráöntjük a másik leveles tészta lapra.
  10. Kb. 1 órát hűtjük. Majd 4x5 cm -es négyzetekre vágjuk, s rátesszük a tejszínhab tetejére. Végén pedig szeletelhetjük!

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x25 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 24 713
elküldve: 3
receptkönyvben: 270
elkészítve: 5/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi2010

Mióta szakács: 2010.11.13.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes süti
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: közepes
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kávés francia krémes, kávés-habos krémes

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Alízke
Alízke / Alízke Thu, 2015-01-22 15:46

Kedves Évi!

Elkészítettem a receptedet és issssteni lett! :)
Olyat kerestem, ami a leginkább hasonlít a békebeli Horváth Ilona-féle krémes ízéhez, amit még a nagymamám csinált nekem.
Gratula nekünk! :)

kitchengourmet
kitchengourmet Sun, 2012-04-08 11:16

Nagyon jó recept, mivel se puding se semmilyen más mesterséges anyag nem kell a krémbe! A tejszínhab is megáll magától, habfixáló nélkül. A liszt helyett én keményítőt használtam, illetve összesen 30 dkg cukor került a krémbe és így is elég édes lett. A leveles tészta helyett pedig hájast használtam. Köszönöm a receptet, még sokszor el fogom készíteni, mert nagyon jó lett.

panna1215
panna1215 Fri, 2011-09-23 22:43

Kedves Évi!

Ma keresgéltem a receptek között mivel a kisfiamnak holnap tartjuk a szülinapját és sok barátunk szereti a franciakrémest.Nagyon sok krémest csináltam már de ez igazán finomra sikeredet.Ezentúl maradok a Te receptednél.Remélem holnap a vendégeim is ezen a véleményen lesznek.Köszönöm mégegyszer.
Üdv.Anita

Évi2010
Évi2010 / Évi2010 Mon, 2011-04-25 17:46

Sajnálom, hogy csak húsvét után tudok neked válaszolni :-(
1 csomag leveles tészta kell hozzá, ami 500 g, ezt teljesen hagyom kiengedem.
Csak habfixáló jó hozzá, zselatin sajnos nem a habba.
Pont ez az eljárás nem rizikós. Ha hagyod teljesen megszilárdulni a sárga krémet a hűtőben, utána már egyszerűen ki tudod borítani, úgy hogy a tepsi tetejére rárakod az egyik már megsült leveles tésztát és gyorsan megfordítod, ekkora a leveles tészta alulra kerül, a krém pedig felülre.
Szerintem, ha az egyik lapot a tepsibe rakjuk, akkor azt nagyon eláztatja a krém, meg akkor is kell egy a tetejére
Üdv
Remélem azért elkészíted, hogy a húsvét már elmúlt.

Boribon
Boribon / Boribon Sat, 2011-04-09 03:48

Kedves Evi, ez valami mennyei lehet! Husvetra el szeretnem kesziteni, vegre egy kremes recept, ami nem pudingos es nem Hulalas! Par kerdesem lenne: hany gramm leveles teszta kell hozza? Habfixalot nem tudok szerezni, szerinted zselatint tehetek helyette? A krem megforditasa kicsit rizikos manovernek tunik, ez miert fontos? Nem lehet az egyik lapot a tepsibe tenni es arra a kremet? Vagy akkor elaztatna a krem a tesztat, azert csinalod igy? Koszi elore is a valaszokat!

1025
leveles tészta 1 csomag
tojás 12 db
cukor 15 dkg
finomliszt 7.5 dkg
zselatin 3 dkg
tej 7.5 dl
vaníliás cukor 2 dkg
cukor 22.5 dkg
habtejszín 6 dl
habfixáló 2 csomag
porcukor 1 ek
cukor 30 dkg
víz 1 dl
ecet 2 csepp
feketekávé 1.25 ml