Nosalty Logó

Francia borsóleves

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Harmathy Ildikó
Francia borsóleves
adag
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A leveshez

A levesbetéthez

Összesen 482 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A leveshez

A levesbetéthez

Összesen 1926 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A leveshez

A levesbetéthez

Összesen 84 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.1 g

Zsír

  • Összesen
    31.4 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    112 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1223.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    113 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    208 mg
  • Nátrium
    831 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.8 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    466.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    206 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    50 mg
  • D vitamin:
    34 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    93 micro
  • Kolin:
    87 mg
  • Retinol - A vitamin:
    156 micro
  • α-karotin
    26 micro
  • β-karotin
    591 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3160 micro
Összesen 482 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    48.6 g

Zsír

  • Összesen
    125.7 g
  • Telített zsírsav
    64 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    43 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    450 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4895.1 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    49 mg
  • Kálcium
    454 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    213 mg
  • Foszfor
    833 mg
  • Nátrium
    3325 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    151.1 g
  • Cukor
    50 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    1865.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    825 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    201 mg
  • D vitamin:
    137 micro
  • K vitamin:
    130 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    374 micro
  • Kolin:
    350 mg
  • Retinol - A vitamin:
    625 micro
  • α-karotin
    105 micro
  • β-karotin
    2365 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12641 micro
Összesen 1926 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.1 g

Zsír

  • Összesen
    5.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    212.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    36 mg
  • Nátrium
    144 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    80.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    36 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    27 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    103 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    548 micro
Összesen 84 Kcal

Hozzávalók

A leveshez

A levesbetéthez

Elkészítés

A leveshez

  1. A borsó felét feltesszük főni 1 liter vízben a két leveskockával és egy ág borsmentával, ill. annak hiányában egy borsmenta filterteával (tavasszal pár borsóhüvelyt is adunk hozzá).
  2. 10 perc főzés után kiemeljük a borsmentát, botmixerrelpürésítjük a borsót, majd még 3 dl vizet,1,5 tejszínt és a borsó másik felét hozzáadjuk, visszatesszük a mentát, megfőzzük és kész.
  3. Tálaláskor a maradék tejszínnel dekoráljuk és puffancskákat adunk hozzá.
  4. Levesbetét (puffancska) készítése:
  5. A tejet a zsírral, sóval, cukorral feltesszük főni.
  6. Amikor a zsír elolvadt, vad keverés közben hozzáadjuk a lisztet.
  7. Addig főzzük, míg a lábas falától elválik.
  8. Lehúzzuk a tűzről, tovább keverjük, míg kicsit hűl.
  9. Hozzáadjuk a tojást, jól elkeverjük, egészen kihűtjük.
  10. Habzsákból mogyorónyi halmokat nyomunk egy teflon, vagy olajozott sütőlapra.
  11. Erős lángon megsütjük.
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 17
  • Össznézettség: 25681
  • Feltöltés dátuma: 2008. december 14.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Harmathy Ildikó 313 recept

Egy angol nyelvű, francia szakácskönyvben találtam valaha a receptet. Ez a leves is híven demonstrálja a francia konyha hatalmasságát, az egyszerűségében is óriásit! Kína ide, olaszok oda, nálam a franciák vannak a gasztronómia csúcsán! Az ember megkostólja ezt a levest, és egyáltalán nem érti: miért főztünk valaha is borsólevest menta nélkül! Csak zsenge borsóból készítsétek! Régebben csak a friss borsó-szezonban készítettem, olyankor a borsó héjából is főzök bele az első borsóadag mellé. Most mirelit zsenge borsóból készült.

Hozzászólások

Mignon

Kedves Ildikó! Nagyon ízlett a borsmentás íz, köszönet a különleges receptért!! (2 teafilterrel készítettem és bevallom 3ekanál cukrot is csempésztem bele:) Nagyon bejött így a családnak! Üdv: mignon

Harmathy Ildikó

Szia Mignon! Örülök, hogy ízlett a kompozíció, nem igazán az én érdemem. Szeretném azonban mindenkinek felhívni a figyelét, hogy itt a borsószezon! Ha szép (üde = hibátlan) a borsó hüvelye abból is f?zzetek a levesbe, az els? adagban, az összeturmixolósban. Feltétlenül! Úgy az igazi! Ildikó

Törölt felhasználó

Kedves Ildikó! Biztosan kipróbálom ezt a különleges ízvilágot sejtet? levest, készíthetem most konzervb?l is? Már vár is rám a kertben a borsmenta, hamarosan visszavágom, aztán meger?södik és lehet is csinálni a levest. Hietetlen milyen burjánzó növény! Kétféle mentám van, az egyik borsmenta, a másik is állítólag olyasmi, de ívesebb a levele. Pedig már próbáltam hasonlítani a könyvekben lév? képekhez, de egyik sem talált... Üdv: Kamean

Harmathy Ildikó

Szia Kamean! Friss, zsenge borsóból összehasonlíthatatlanul jobb, és a héját is belef?zheted. Ha konzerv, az is zsenge legyen! A mentákkal nehéz, mert igen sokan vannak és hajlamosak a kertümkben egymással keresztez?dni, azán már nehéz vagy lehetetlen az azonosítás. Lehet, nem is a pontos név a lényeg, hanem az ízhatás! Üdv: Ildikó

Hozzávalók

A leveshez

A levesbetéthez

Címlapról ajánljuk

További cikkek