Francia almatorta SPAR konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
SPAR
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 2% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
20g finomliszt73 kcal
-
133g alma62 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
20g nádcukor76 kcal
-
4g rum9 kcal
-
6 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
0g fahéj0 kcal
A karamellás almacsipszhez
-
33g alma16 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
5g habtejszín15 kcal
Összesen
455
kcal
- 2% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
120g finomliszt437 kcal
-
800g alma374 kcal
-
4g só0 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
120g nádcukor456 kcal
-
24g rum55 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
120g vaj860 kcal
-
0g fahéj0 kcal
A karamellás almacsipszhez
-
200g alma94 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
30g habtejszín88 kcal
Összesen
2736
kcal
- 2% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
7.6g finomliszt27 kcal
-
50.3g alma24 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0.1g sütőpor0 kcal
-
6.9g tojás9 kcal
-
7.6g nádcukor29 kcal
-
1.5g rum3 kcal
-
0.6g vaníliás cukor2 kcal
-
7.6g vaj54 kcal
-
0g fahéj0 kcal
A karamellás almacsipszhez
-
12.6g alma6 kcal
-
3.1g cukor12 kcal
-
1.9g habtejszín6 kcal
Összesen
172
kcal
- 2% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 19.8 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 109 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 478.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 65 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 104 mg
-
Nátrium 280 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 65.9 g
-
Cukor 45 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 152.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 181 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 60 mg
-
Retinol - A vitamin: 174 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 75 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 128 micro
Összesen
455
kcal
- 2% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 28.7 g
Zsír
-
Összesen 118.5 g
-
Telített zsírsav 70 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 35 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 651 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2873.3 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 74 mg
-
Kálcium 387 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 99 mg
-
Foszfor 622 mg
-
Nátrium 1682 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 395.6 g
-
Cukor 271 mg
-
Élelmi rost 25 mg
VÍZ
-
Összesen 914.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1086 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 42 mg
-
D vitamin: 86 micro
-
K vitamin: 30 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 110 micro
-
Kolin: 358 mg
-
Retinol - A vitamin: 1042 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 451 micro
-
β-crypt 108 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 770 micro
Összesen
2736
kcal
- 2% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 1.8 g
Zsír
-
Összesen 7.5 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 41 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 180.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 39 mg
-
Nátrium 106 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24.9 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 57.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 68 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 66 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 48 micro
Összesen
172
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
12 dkg finomliszt
-
4 db alma
-
0.5 tk só
-
0.8 tk sütőpor
-
2 db tojás
-
12 dkg nádcukor
-
3 ek rum
-
1 csomag vaníliás cukor
-
12 dkg vaj
A karamellás almacsipszhez
Elkészítés
A tésztához
- A sütőt előmelegítjük 90 fokra. A csipsznek félretett almát megmossuk, magházát kivesszük, a többit konyhai gyalun vékonyra szeleteljük. Egy sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral, rátesszük az almakarikákat, és kb. 30–40 perc alatt ropogósra szárítjuk.
- A sütőt felmelegítjük 180 fokra. Egy 20 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral. A tészta elkészítéséhez az almákat meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, a magházukat kiszedjük, majd felkockázzuk.
- A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral együtt robotgép táljában habosra keverjük. A lisztet, a sót, a sütőport és a kardamomot vagy fahéjat egy tálban összekeverjük.
- A lisztes elegy felét hozzákeverjük a tojásos masszához, simára keverjük, majd hozzáadjuk a megolvasztott vaj felét is. Ezzel is simára keverjük, majd hozzákeverjük a maradék lisztet és a maradék olvasztott vajat. Belekeverjük a rumot és az almakockákat. Óvatosan összeforgatjuk, éppen csak annyira, hogy a massza befedje az almakockákat.
- Az egészet beleöntjük az előkészített sütőformába, és kb. 50 perc alatt készre sütjük.
- Az almacsipsz karamellizálásához a cukrot egy kisebb lábasban keverés nélkül felmelegítjük (a keveréstől kikristályosodna). Ha borostyánszínűre változott, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a tejszínt. Óvatosan összekeverjük, vigyázva, hogy ne égesse meg a kezünket, ha felcsap a forró karamell.
- Pár percre félretesszük, majd villa vagy csipesz segítségével belemártjuk az almacsipsz fél oldalát. Sütőpapírral bélelt tányérra szedjük, és hagyjuk megdermedni.
- Az elkészült tortát pihentetés után óvatosan kivesszük a formából. A tetejét almacsipsszel díszítjük, és langyosan kínáljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Tepsi mérete: 20
- Sütés ideje: 50 perc
- Receptkönyvben: 55
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 5059
- Feltöltés dátuma: 2018. szeptember 19.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
SPAR
199 recept
Egy igazi klasszikus a franciáktól, amit most házi készítésű, karamelles almaszirommal tettünk még különlegesebbé.