r
Nosalty Logó

Fraisier torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dávid
Fraisier torta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A vajkrémhez

A cukrász krémhez

Az összeállításhoz

Összesen 501 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A vajkrémhez

A cukrász krémhez

Az összeállításhoz

Összesen 4018 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A vajkrémhez

A cukrász krémhez

Az összeállításhoz

Összesen 252 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    27.3 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    285 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    292.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    79 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    120 mg
  • Nátrium
    61 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    57.8 g
  • Cukor
    46 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    71.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    262 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    48 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    184 mg
  • Retinol - A vitamin:
    257 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    56 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    266 micro
Összesen 501 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    60.6 g

Zsír

  • Összesen
    218.6 g
  • Telített zsírsav
    122 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    68 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    2283 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2342 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    151 mg
  • Kálcium
    635 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    86 mg
  • Foszfor
    963 mg
  • Nátrium
    490 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    462.4 g
  • Cukor
    370 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    571 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2095 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    166 mg
  • D vitamin:
    381 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    338 micro
  • Kolin:
    1474 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2053 micro
  • α-karotin
    46 micro
  • β-karotin
    449 micro
  • β-crypt
    53 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2130 micro
Összesen 4018 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    13.8 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    144 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    147.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    61 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.1 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    36 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    132 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    24 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    93 mg
  • Retinol - A vitamin:
    129 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    134 micro
Összesen 252 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A vajkrémhez

A cukrász krémhez

Az összeállításhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A tojásfehérjéket egy csipet sóval félkemény habbá verjük.
  2. Folyamatos keverés mellett apránként hozzáadjuk a cukrot.
  3. Folyamatos keverés mellett beletesszük a tojássárgákat, és addig verjük tovább, amíg teljesen egynemű nem lesz.
  4. Ezután beleszitáljuk a lisztet, és már nem habverővel, hanem egy rugalmas spatulával óvatosan elkeverjük benne úgy, hogy ne törjük össze a tojásfehérjét.
  5. Most két választásunk van: külön sütjük meg két adagban a tésztalapot, vagy egyben, és utólag félbevágjuk. Igazából mindegy, amelyiket könnyebbnek érezzük, viszont sütés előtt a tetejét szórjuk meg porcukorral.
  6. 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük.

A vajkrémhez

  1. Egy edényben összekeverünk 50 g cukrot és a vizet, majd addig melegítjük amíg a cukor teljesen el nem olvad és forrni nem kezd.
  2. A tojásfehérjét közben elkezdjük habbá verni a maradék 15 g cukorral.
  3. Folyamatos keverés mellett, lassan beleöntjük a cukorszirupot, majd utána további 10 percig verjük a habot, amíg szobahőmérsékletű nem lesz. (Én ezt első próbálkozásra nem vártam meg, hiba volt.) Ha ezzel megvagyunk, akkor a tojásfehérjehabot félretesszük.
  4. Alacsony fokozaton elkezdjük felverni a tojássárgáját.
  5. Közben a cukorból és a vízből a korábbiak szerint szirupot készítünk.
  6. Ugyanúgy, folyamatosan keverés mellett, lassan hozzáadjuk a tojássárgájához a forró cukorszirupot, és magas fokozaton addig keverjük, amíg el nem kezd fehéredni.
  7. A vajat habosra keverjük, és a kihűlt tojássárgájás krémet hozzákeverjük. (Fontos, hogy hideg legyen a krém, különben elolvad a vaj, és nem lesz könnyű, habos az állaga. Én ezt a hibát az első próbálkozásnál elkövettem, és szétfolyt az egész.)
  8. Belekeverjük az előzőleg felvert tojásfehérjét is, de ezt már csak óvatosan, nehogy összetörjön a hab. És ezzel a vajkrém el is készült.

A cukrász krémhez

  1. A vaníliarúd magjait kikapargatjuk, és beletesszük egy edénybe, majd felöntjük a tejjel, és felforraljuk.
  2. A cukrot elkeverjük a keményítővel, majd elkezdjük felverni a tojássárgáját.
  3. Folyamatos keverés mellett a tojáshoz adjuk a keményítős cukrot, és elkeverjük.
  4. A forró tej egyharmadát folyamatos keverés mellett a tojáshoz adjuk, alaposan kikeverjük, majd hozzáadjuk a maradék tejet is.
  5. Az egészet visszaöntjük az edénybe, és közepes lángon melegíteni kezdjük.
  6. Folyamatosan kevergetjük, és amint érezzük, hogy kezd besűrűsödni, lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a vajat és hagyjuk kihűlni!

Az összeállításhoz

  1. Az egyik tésztalapot a tortaforma aljára tesszük, és a szélét körberakjuk félbevágott eprekkel, majd a középső részét is kitöltjük a maradék eperrel.
  2. A kihűlt cukrászkrémet elkeverjük a vajkrémmel, és beleöntjük a tortaformába az eprekre.
  3. A másik tésztalapot rátesszük a krém tetejére, és tálalás előtt legalább három órát a hűtőben pihentetjük a tortát.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 23
  • Sütés ideje: 12 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 662
  • Tegnapi nézettség: 20
  • 7 napos nézettség: 128
  • Össznézettség: 116605
  • Feltöltés dátuma: 2014. május 27.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Csak ezért a tortáért vártam az eperszezont, mert annyira gyönyörű, hogy már csak a látványért is muszáj elkészíteni. Persze az íze sem semmi, viszont meg kell érte dolgozni. Nekem elsőre nem is sikerült, de leírtam, hogy én mit rontottam el, úgyhogy az én hibámból remélem, ti tanultok majd! Ha az eredeti recepthez akarjuk tartani magunkat, akkor egy kevés cseresznyepálinkával ízesített cukorsziruppal locsoljuk meg a tortalapokat!

Hozzávalók

A tésztához

A vajkrémhez

A cukrász krémhez

Az összeállításhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek