Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Foszlós kalácskák

Foszlós kalácskák
Foszlós kalácskák
40 perc / előkészület: 15 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Fiamnak mutattam meg, hogyan kell kis kalácskákat fonni... meg persze a kalács tésztáját is együtt készítettük... :-)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Vajjal és lekvárral... vagy mézzel megkenve... egy pohár tejjel isteni reggeli, vagy vacsora lehet... :-)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A tészta hozzávalóit egy nagyobb tálba tesszük (kétféle liszt, 1 egész tojás, 1 tojássárgája, olaj, cukor, só, van. cukor, citromhéj, kefir, felfuttatott élesztő).
  3. A tejet a kezünk ügyébe helyezzük. Robotgéppel elkezdjük kidolgozni a tésztát, közben folyamatosan adunk hozzá tejet. Annyi tejet adjunk fokozatosan, hogy egy lágyabb tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, ez kb. 3-4 percet vesz igénybe. Akkor jó, amikor a tészta elválik az edénytől, és szép hólyagos.
  4. Letakarva langyos helyen kétszeresére kelesztjük. Ez kb. 1 óra.
  5. Ha megkelt a tésztánk lisztezett deszkára borítjuk, és kicsit átgyúrjuk, majd kisebb kalácsokat készítünk belőle. Természetesen lehet belőle a szokásos fonott kalács is, ebből az adagból 2 db szép kalácsunk lehet.
  6. A megmaradt tojásfehérjével lekenjük, és kicsit pihentetjük.
  7. Előmelegített sütőben pirosra sütjük.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 2 654
elküldve: 1
receptkönyvben: 87
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Jolán

Mióta szakács: 2010.01.13.
83 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét, újév, vasárnapi ebéd
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kalács, kalácska, fonott kalácska

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

PappKata
PappKata Tue, 2015-04-07 16:56

Soha nem ettem még ENNYIRE FINOM kalácsot! Húsvétkor elkészítettem, igaz, nem mini kalácskák lettek belőle, hanem egy nagyot sütöttem. Eszméletlen finom volt! Puha, foszlós..hmm, mennyi, tényleg! Apukám megrendelte legközelebbi találkozásunkra a dióval töltött változatot :)
Köszönet a receptért! :)

szuszi
Jolán / szuszi Tue, 2015-04-07 20:00

Kedves Kata!
Annyira kedves vagy....Nagyon jól estek dicsérő szavaid! Köszönöm szépen....és örülök, hogy ízlett a kalács. További jó sütés főzést kívánok a nosalty receptjei között válogatva...és szép estét...:-)
üdv Jolán

PappKata
PappKata Wed, 2015-04-08 14:08

Kedves Jolán!
Nagyon szépen köszönöm, és én is hasonló jókat kívánok neked! :)
Kata

691
finomliszt 35 dkg
rétesliszt 15 dkg
élesztő 2.5 dkg
tojás 2 db
cukor 5 dkg
napraforgó olaj 0.5 dl
kefir 170 g
tej 1 dl
vaníliás cukor 1 csomag
citromhéj 1 citromból nyert
1 teáskanál