adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes
Hozzávalók
-
45 dkg finomliszt
-
5 dkg cukor
-
1 db tojás
-
2 dl tej
-
20 dkg vaj
-
1 citromból nyert citromhéj
-
1 csipet só
-
3 dkg friss élesztő
607
Kalória
11.5g
Fehérje
69.9g
Szénhidrát
31.1g
Zsír
28.2g
Víz
174g
Koleszterin
2.5g
Élelmi rost
11.6g
Cukor
- 9% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 22% Zsír
-
75g finomliszt273 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
-
33g tej19 kcal
-
33g vaj239 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
0g só0 kcal
-
5 kcal
-
6 kcal
Összesen
607
kcal
- 9% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 22% Zsír
-
450g finomliszt1638 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
200g tej112 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
0g só0 kcal
-
30g friss élesztő32 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
Összesen
3650
kcal
- 9% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 22% Zsír
-
43.2g finomliszt157 kcal
-
4.8g cukor19 kcal
-
5.3g tojás7 kcal
-
3.8g tojássárgája12 kcal
-
19.2g tej11 kcal
-
19.2g vaj138 kcal
-
0.6g citromhéj0 kcal
-
0g só0 kcal
-
2.9g friss élesztő3 kcal
-
4 kcal
Összesen
351
kcal
- 9% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 11.5 g
Zsír
-
Összesen 31.1 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 174 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 315.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 32 mg
-
Kálcium 73 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 148 mg
-
Nátrium 38 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 69.9 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 3 mg
Víz
-
Összesen 28.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 266 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 73 micro
-
Kolin: 94 mg
-
Retinol - A vitamin: 261 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 59 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 127 micro
Összesen
607
kcal
- 9% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 69.2 g
Zsír
-
Összesen 186.4 g
-
Telített zsírsav 109 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 54 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 1044 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1891.3 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 195 mg
-
Kálcium 437 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 124 mg
-
Foszfor 887 mg
-
Nátrium 229 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrát
-
Összesen 419.7 g
-
Cukor 70 mg
-
Élelmi rost 15 mg
Víz
-
Összesen 169.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1598 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 127 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 440 micro
-
Kolin: 565 mg
-
Retinol - A vitamin: 1568 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 352 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 763 micro
Összesen
3650
kcal
- 9% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.6 g
Zsír
-
Összesen 17.9 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 100 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 181.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 42 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 85 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 40.3 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 16.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 154 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 54 mg
-
Retinol - A vitamin: 151 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 34 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 73 micro
Összesen
351
kcal
Elkészítés
- Egy tálba szitáljuk a lisztet, kialakítunk a közepében egy mélyedést. Ebbe beleszórjuk a cukrot és a sót, beleöntjük a kézmelegre langyosított tejet is, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Lefedve hagyjuk állni kb. 5-7 percet, hogy megdagadjon az élesztő. Ezalatt megolvasztunk 15 dkg vajat. (A maradék 5 dkg-ot később fogjuk használni, így azt se tegyük vissza a hűtőbe, hagyjuk puhulni szobahőmérsékleten)
- Ha felfutott az élesztő, elkeverjük a liszttel, és hozzáadjuk a tojást és az egyik tojássárgáját (a másik kell majd a tetejére), a citromhéjat, jól összedolgozzuk, majd mikor összeállt sima tésztává, egyenletesen csorgatva hozzádolgozzuk az olvasztott vajat is. Addig dagasztjuk (én a robotgép dagasztóspiráljával szoktam), amíg szép fényes és hólyagos nem lesz. Letakarva huzattól mentes, langyos helyen hagyjuk megkelni duplájára (ez egy-másfél óra).
- Miután a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, 3 egyenlő részre osztjuk, és kettőt visszatéve a kelesztő edénybe, a harmadikat 2-3 cm vastagságúra kinyújtjuk, megkenjük egyenletesen a vaj egyharmadával, és szorosan feltekerjük. Félretesszük, és a másik két részt is nyújtjuk-kenjük-tekerjük. A három feltekert rudat a deszkán egyszerű fonással összefonjuk, és sütőpapírral kibélelt formába helyezve hagyjuk pihenni 10-15 percet.
- Bekapcsoljuk a sütőt, és 220 °C-ra állítjuk. Mikor eléri a kívánt hőmérsékletet, a kalácsot lekenjük tojássárgájával, és rászórjuk a tetejére a vaníliás cukrot, majd betoljuk a forró sütőbe. Mérsékeljük a hőfokot 200 °C-ra, és alul-felül sütéssel 35 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, az utolsó 10 percben le lehet alufóliával takarni. Miután kivesszük a sütőből, hagyjuk még negyed órát a formában, majd rácsra borítva hagyjuk teljesen kihűlni.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 30 p
- Sütés ideje: 35 p
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
Gyakran sütök kalácsot hétvégi reggelikre, nagyon szeretjük. Van, hogy megtöltöm kakaóval, dióval vagy túróval, de így üresen is nagyon finom. Ha azt szeretnénk, hogy tényleg foszlós, puha legyen a végeredmény, fontos, hogy friss legyen az élesztő és jó sokáig dagasszuk - tapasztalataim szerint kenyérsütőgépbe sütve nem lesz ilyen ropogós a héja és ennyire foszlós a belseje.