r
Nosalty Logó

Foszlós házi kalács

Allisc
Foszlós házi kalács
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

607
Kalória
11.5g
Fehérje
69.9g
Szénhidrát
31.1g
Zsír
28.2g
Víz
174g
Koleszterin
2.5g
Élelmi rost
11.6g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 607 kcal
  • 9% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 3650 kcal
  • 9% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 351 kcal
  • 9% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    11.5 g

Zsír

  • Összesen
    31.1 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    174 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    315.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    73 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    148 mg
  • Nátrium
    38 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    69.9 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    28.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    266 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    73 micro
  • Kolin:
    94 mg
  • Retinol - A vitamin:
    261 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    59 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    127 micro
Összesen 607 kcal
  • 9% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    69.2 g

Zsír

  • Összesen
    186.4 g
  • Telített zsírsav
    109 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    54 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    1044 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1891.3 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    195 mg
  • Kálcium
    437 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    124 mg
  • Foszfor
    887 mg
  • Nátrium
    229 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    419.7 g
  • Cukor
    70 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

Víz

  • Összesen
    169.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1598 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    127 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    440 micro
  • Kolin:
    565 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1568 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    352 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    763 micro
Összesen 3650 kcal
  • 9% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    17.9 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    100 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    181.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    85 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    40.3 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    16.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    154 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    151 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    34 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    73 micro
Összesen 351 kcal

Elkészítés

  1. Egy tálba szitáljuk a lisztet, kialakítunk a közepében egy mélyedést. Ebbe beleszórjuk a cukrot és a sót, beleöntjük a kézmelegre langyosított tejet is, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Lefedve hagyjuk állni kb. 5-7 percet, hogy megdagadjon az élesztő. Ezalatt megolvasztunk 15 dkg vajat. (A maradék 5 dkg-ot később fogjuk használni, így azt se tegyük vissza a hűtőbe, hagyjuk puhulni szobahőmérsékleten)
  2. Ha felfutott az élesztő, elkeverjük a liszttel, és hozzáadjuk a tojást és az egyik tojássárgáját (a másik kell majd a tetejére), a citromhéjat, jól összedolgozzuk, majd mikor összeállt sima tésztává, egyenletesen csorgatva hozzádolgozzuk az olvasztott vajat is. Addig dagasztjuk (én a robotgép dagasztóspiráljával szoktam), amíg szép fényes és hólyagos nem lesz. Letakarva huzattól mentes, langyos helyen hagyjuk megkelni duplájára (ez egy-másfél óra).
  3. Miután a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, 3 egyenlő részre osztjuk, és kettőt visszatéve a kelesztő edénybe, a harmadikat 2-3 cm vastagságúra kinyújtjuk, megkenjük egyenletesen a vaj egyharmadával, és szorosan feltekerjük. Félretesszük, és a másik két részt is nyújtjuk-kenjük-tekerjük. A három feltekert rudat a deszkán egyszerű fonással összefonjuk, és sütőpapírral kibélelt formába helyezve hagyjuk pihenni 10-15 percet.
  4. Bekapcsoljuk a sütőt, és 220 °C-ra állítjuk. Mikor eléri a kívánt hőmérsékletet, a kalácsot lekenjük tojássárgájával, és rászórjuk a tetejére a vaníliás cukrot, majd betoljuk a forró sütőbe. Mérsékeljük a hőfokot 200 °C-ra, és alul-felül sütéssel 35 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, az utolsó 10 percben le lehet alufóliával takarni. Miután kivesszük a sütőből, hagyjuk még negyed órát a formában, majd rácsra borítva hagyjuk teljesen kihűlni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 35 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Gyakran sütök kalácsot hétvégi reggelikre, nagyon szeretjük. Van, hogy megtöltöm kakaóval, dióval vagy túróval, de így üresen is nagyon finom. Ha azt szeretnénk, hogy tényleg foszlós, puha legyen a végeredmény, fontos, hogy friss legyen az élesztő és jó sokáig dagasszuk - tapasztalataim szerint kenyérsütőgépbe sütve nem lesz ilyen ropogós a héja és ennyire foszlós a belseje.

Nosalty stories

További receptek

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Minibarhesz

A barhesz, más néven "challah", egy édeskés, hagyományos zsidó kalács, amelyet főként shabbatkor és más zsidó ünnepek alkalmával készítenek. A szó a héber "hallá" kifejezésből ...

Gerzsenyi Flóra

Dubai csokis babka

A dubai csoki egy különleges, ínycsiklandó édesség, amely gazdag ízű, hagyományos arab hozzávalók kombinációjával készül, gyakran aranyporral díszítik, és különféle ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek