Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fokhagymás fityiszek és propellerek

Fokhagymás fityiszek és propellerek
Fokhagymás fityiszek és propellerek
40 perc / előkészület: 30 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Fokhagymás vajjal bolondított finomság nálam bármikor jöhet, főleg akkor, ha ilyen jópofa péksütemény formájában kerül az asztalra. A tésztája rendkívül egyszerű, gyakorlatilag olyan, mint az alap pizzatésztám, a hangsúly ezúttal inkább a rendhagyó formán és az aromás bevonaton van.
Csöpi imád segédkezni az elkészítésükben (nah meg persze az elfogyasztásukban is), szóval kiváló családi programmá is válhat a készítés, csak ajánlani tudom.
Jah és ezeket a finomságokat ő propellereknek hívja :)

hozzávalók / 4 adag

Tésztához

Fokhagymás bevonathoz

ajánlat


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt 1,5 dl cukros, meleg vízben felfuttatjuk.
  2. Az összetevőkből tésztát dagasztunk, amit langyos helyen duplájára kelesztünk (kb. 45 perc).
  3. A tésztát olajozott munkafelületre borítjuk, és kétfelé szedjük.
  4. Az egyik részt megnyújtjuk úgy, hogy kb. 1 ujjnyi vastag, 15x30 cm nagyságú téglalapot kapjunk. Széltében kettévágjuk, majd a két felet 5 részre osztjuk hosszában úgy, hogy végeredményként 10 db kis tésztacsíkot kapjunk.
  5. Fogunk egy tésztacsíkot, és rudat formázunk belőle úgy, hogy sodrás közben kicsit meg is nyújtjuk (kb. 22 cm hosszú legyen). Ezután megcsomózzuk, mint a cipőfűzőt.
  6. A tészta másik felével ugyanezt tesszük, így a végeredmény 20 db fityisz lesz.
  7. Langyos helyen, letakarva duplájára kelesztjük a megformázott péksüteményeket (kb. 20-25 perc).
  8. 200 fokos sütőben 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
  9. Miközben sülnek, az olvasztott vajon kb. 2-3 perc alatt lepirítjuk a fokhagymát, lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a felaprított petrezselymet.
  10. Az elkészült fityiszeket 5 percig hagyjuk hűlni, majd bekenegetjük őket a vajas mázzal. Amint kihűltek, már mehetnek is az emésztőcsatornába.
  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 424
elküldve: 1
receptkönyvben: 41
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Chococat

Mióta szakács: 2012.03.01.
17 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: buci
hasonló kategóriák: burek, pita, croissant, briós, édes leveles, perec, hamburger-buci, bagel, kifli, zsemle

egyéb elnevezések

fokhagymás péksütemény, fokhagymás vajjal kent péksütemények, sós bucik fokhagymás vajjal kenve

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

628
finomliszt 400 g
tönkölybúza liszt 100 g
friss élesztő 20 g
nádcukor 1 teáskanál
1 teáskanál
olívaolaj 0.5 dl
víz 2 dl
fokhagyma 2 gerezd
vaj 40 g
petrezselyem 2 ek