Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Flan patissier

Flan patissier
Flan patissier
90 perc / előkészület: 60 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Franciaországban úgy tartják, az igazán jó cukrászda a flan patissier-jéről ismerszik meg, és valóságos verseny folyik a legfinomabb krém előállításáért. Ha meg akarjuk vásárolni, kellően korán kell érkeznünk, mert a lelkes rajongók pillanatok alatt elkapkodják a finom süteményt. Ha lemaradtunk volna, ezzel a finom és nem túl nehéz recepttel magunk is előállíthatjuk, és otthonunkba varázsolhatjuk a francia cukrászdák egyedien varázslatos hangulatát. Sok sikert, és jó étvágyat kívánok, remélem ízleni fog!

hozzávalók / 8 adag

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 3 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 4 ek hideg víz

A krémhez:

  • 1,5 l magas zsírtartalmú tej
  • 36 dkg cukor
  • 5 tojás + 3 tojássárgája
  • 24 dkg kukoricaliszt
  • 2 rúd vanília
  • 1 tk vanília aroma

ajánlat

Mindenkinek, aki szereti a könnyű, krémes süteményeket.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Keverjük össze a tészta hozzávalóiból a lisztet, a cukrot és a sót, majd kis darabokban adjuk hozzá a vajat.
  2. Mossuk meg a kezünket hideg vízzel, majd nagyon gyors mozdulatokkal (hogy a vajnak ne legyen ideje megolvadni a kezeink között), gyúrjuk össze a fenti hozzávalókat 4 ek hideg vízzel, míg egynemű tésztát nem kapunk.
  3. Nyújtsuk ki a tésztát kör alakúra, és olyan méretűre, hogy a torta formánkat kibélelje, és a szélek felett még kb 1 cm-re nyúljon.
  4. Béleljük ki a tortaformát a tésztával, majd a fennmaradó 1 cm-es kis részt hajtsuk a tortaformán kívülre, és nyomkodjuk hozzá. (Ha ezt nem tesszük meg, sülés közben a szélek rá fognak kunkorodni a süteményre, és elrontják az esztétikáját.) Ezt követően tegyük a tésztát + tortaformát a hűtőbe.
  5. A krém hozzávalói közül verjük fel a tojást a kukoricaliszttel, vanília aromával, és 2 dl tejjel.
  6. A vaníliarudakat hosszában hasítsuk fel egy éles késsel, a benne lévő magocskákat kaparjuk ki, majd adjuk a fenti keverékhez.
  7. Az egész keveréket szűrjük le, hogy megszabaduljunk az esetleg belekerülő, nagyobb vaníliadarabkáktól, és egyéb egyenetlenségektől.
  8. A maradék tejet és cukrot keverjük össze, és egy lábosban melegítsük fel forráspontig, majd húzzuk le a tűzről, adjuk a vaníliás keverékhez, és robotgéppel veressük kb 10 másodpercig magas fokozaton.
  9. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
  10. Az egész keveréket öntsük vissza a lábosba, és nagyon alacsony hőfokon, folyamatos, intenzív keverés mellett melegítsük, míg be nem sűrűsödik kb puding sűrűségűre. Ha kellően alacsony fokozaton tesszük, ez a folyamat elég sokáig fog tartani, ez azonban elengedhetetlen a tökéletes flanhoz! Ha túl magas fokozaton melegítjük, vagy nem kevergetjük folyamatosan, pillanatok alatt csomóssá válik!
  11. A besűrűsödött keveréket öntsük a hűtőből kivett tésztára, majd azonnal tegyük be a sütőbe.
  12. 8-10 percenként ellenőrizzük, és ha a sütemény teteje már sötétbarna, vagy sűrűn sötétbarnával pettyezett, ellenőrizzük tűpróbával. Ha még nem sült át, vegyük le a hőfokot 150 fokra, és így süssük tovább. A sütési idő 30-40 perc lesz összesen.
  13. Ha a sütemény elkészült, a tortaformából kifordított kis szeleket vágjunk le. A kihűlt süteményt tegyük hűtőbe minimum 3 órára fogyasztás előtt.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 10 894
elküldve: 5
receptkönyvben: 168
elkészítve: 3/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Felicia

Mióta szakács: 2012.06.06.
14 recept

receptjellemzők

konyha: francia
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

a franciák kedvenc krémese, francia krémes sütemény, flan, vaníliakrémes sütemény, krémes, vaníliás flan

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Melcset
Melcset Thu, 2015-08-20 14:34

Elkészítettem. A kukoricaliszt miatt egy nehéz, tömény sült pudingot kaptam. Összességében finom volt, bár a cukor nagyon sok, szerintem, de ez ízlés dolga. Elég sok videót megnéztem ennek a sütinek az elkészítéséről a neten és a legtöbb helyen ettől egy könnyebb állagú sütemény a végeredmény. Tea mellé megeszegettük.

focaccina
focaccina Mon, 2013-06-03 12:13

szia, ne haragudj de biztos hogy kukoricaliszt ès nem kukoricakemènyito? amugy nagyon guszta, ki fogom probàlni! :)

feliciaalmas
Felicia / feliciaalmas Thu, 2013-06-06 21:50

Szia, angol nyelvteruleten elek, itt cornflour-nak hivjak a szukseges hozzavalot, ami szo szerint es a szotar szerint is kukorica lisztnek felel meg, a kukorica kemenyito ha jol tudom cornstarch neven fut :). Tenyleg nagyon finom konnyu kremes suti erdemes kiprobalni, nalunk nagy kedvenc :)!