Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Félbarna kenyér

Félbarna kenyér
Félbarna kenyér
205 perc / előkészület: 25 perc sütés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mivel nemzeti ünnep van, ezért zárva vannak a boltok, és én elfelejtettem kenyeret venni. Problémamegoldó képesség maximum szint.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt 2 dl vízben cukorral felfuttatjuk.
  2. A lisztet átszitáljuk, de csak a finomat. Hozzákeverjük a teljes kiőrlésű lisztet, és elkeverjük.
  3. A lisztekhez megy a só. Ezt összekeverjük vele, mert az élesztőnek nem szabad vele érintkeznie.
  4. A liszthez megy az élesztő és az öreg tészta. Elkezdjük dagasztani. Majd látjuk, hogy a tészta milyen kemény. Félkemény tésztánk lesz. Simára dagasztjuk.
  5. Letakarjuk, és meleg helyen kelesztjük 1 éjszakát. (Én reggel 8-kor megcsináltam, és du. 2-kor meg ment a sütőbe.
  6. Ha megkelt, deszkára rakjuk. Vágunk belőle egy kb. 1 kg-os darabot. Kerekre formázzuk, és egy műanyag tálba konyharuhát rakunk. Belerakjuk a kenyeret, úgy, hogy az alja legyen felül. Hagyjuk 30-40 percet még kelni. (Nekem 2 db 1 kg-os és 1 db 0,5 kg -os kenyér lett.)
  7. Előmelegítjük a sütőt 180 C-ra. A kenyeret sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk, és 2 helyen megvágjuk, vízzel lekenjük. Megy a sütőbe 180 C-on, kb. 3 órát sütjük. A vége felé kivesszük, lekenjük újra vízzel, visszarakjuk, és ha megbarnult, akkor kivesszük, megkenjük vízzel, letakarjuk, és hagyjuk kihűlni.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 150 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 1 486
elküldve: 0
receptkönyvben: 5
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

BPeti

Mióta szakács: 2016.02.01.
37 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

házi kenyér, házi félbarna kenyér

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

625
teljes kiőrlésű liszt 50 dkg
finomliszt 50 dkg
öregtészta 10 dkg
friss élesztő 2 dkg
víz 8 dl
1 ek
cukor 1 teáskanál