Nosalty Logó

Kovász Juditta konyhájából

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
NS
Kovász Juditta konyhájából
adag
Előkészítés
perc
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 739 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 739 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 244 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.7 g

Zsír

  • Összesen
    2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    375.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    68 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    216 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    155.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    124.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 739 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.7 g

Zsír

  • Összesen
    2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    375.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    68 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    216 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    155.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    124.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 739 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    0.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    123.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    51.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    41 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 244 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hozzávalókat összedolgozzuk, amíg egy sima kis golyót nem kapunk. Van aki géppel dolgozza össze, a türelmesebb kézzel. Ezt a tésztát NE műanyag edényben tároljuk. Konyharuhával letakarva 48 óráig langyos helyen kelesztjük. (Konyhában pl. egy polcon, ahol nem zavar.)
  2. 48 óra elteltével (inkább több legyen, mint kevesebb) ebből a tésztából kiveszünk 200 g-t, hozzáadunk 100 g langyos vizet, jól eldolgozzuk, és hozzáadunk 200 g lisztet. Jól összegyúrjuk, és újra 48 óráig hagyjuk langyos helyen letakarva pihenni. Ezzel a művelettel felfrissítettük a kovászt. Az olaszok Pasta Madre-nak hívják, és etetésnek a frissítést.:)
  3. Ezt a 48 óránkénti frissítést (tehát a 2. ponttól) addig kell ismételni, amíg azt nem látjuk, hogy 4 óra alatt a duplájára kel a kovász. (Függ a hőmérséklettől, a páratartalomtól, tehát ha nem megy, mint a karikacsapás, nem azt jelenti, hogy nem csináltunk jól valamit.)
  4. Ha ez megtörtént, akkor kész a kovászunk.
  5. Légmentesen záródó üvegbe tehetjük, és be a hűtőbe. Az üveg jóval nagyobb legyen, mert a hűtőben is kelni fog.
  6. Aztán minden alkalommal , amikor sütni akarunk belőle, előző este elővesszük, „megetetjük”, és reggel kiveszünk belőle annyit, amennyi szükséges a sütéshez. A többit üvegbe, hűtőbe tesszük. Hetente egyszer akkor is fel kell frissíteni, ha nem akarjuk használni. Ha ügyesek vagyunk, rövid időn belül ajándékozhatunk is kovászt mindenkinek, mert annyi lesz.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 30
  • Össznézettség: 51464
  • Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 12.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Van-e finomabb, mint egy hagyományos kovászos kenyér?!

Hozzászólások

DiaNatura

Kedves Juditta! Nagyon köszönöm, hogy megosztottad velünk ezt a jó kis kovász receptet! Jó alternatívája az éleszt?s kenyérnek és szerintem egészségesebb is! A kovászos kenyered is nagyon szép! Üdv, Dia

Törölt felhasználó

Kedves Dia! Koszonom a hozzaszolasodat! Kiprobaltam a pizzat is kovasszal....... mit is mondjak...nem keszult foto, mert senki nem hagyta, hogy a geppel pepecseljek :) . ugy elfogyott, mint a sicc :)

Kolonicsné Horváth Zsuzsa

Kedves Juditta! Szoktam sütni kenyeret, kovászos is készült,de az más recept volt és nem az igazi. Itt egy kicsit mindig elakadok ott,hogy vegyünk ki 200 grammot. A többi masszát dobjuk ki? Köszi ,ha válaszolsz! Üdv. Zsuzsa

Törölt felhasználó

Kedves Zsuzsa! Azért írtam így, mert én ott akadtam el néhányszor, hogy valószín?leg nem jól magyaráztam el az adagokat és volt aki nem értette, hogy mihez képest ugyanannyi liszt..vízzel együtt? dehogy! Ezért, ha így írom, mindenki számára egyértelm?. Természetesen én sem dobom ki a maradékot... én lemérem az összeset, annak fele mennyiség? vízzel és ugyanannyi mennyiség? liszttel csinálom meg. Üdvözlettel Judit

Törölt felhasználó

Kedves Dia! Köszönöm szépen! Sok sikert neked is, ha kipróbálod! Üdv: Judit

Törölt felhasználó

Ez nagyon jól néz ki :) De mit csináljak, ha már nem tudom, vagy nem akarom tovább etetni a kovászt? (Pl. elmegy az ember nyaralni egy-két hétre.) Egyszer?en csak szépen feléli az összeset addig?

Törölt felhasználó

Kedves Boribaker! Id?közben nekem is voltak id?szakaim, amikor nem tudtam etetni a kovászt. Csak hagytam a h?t?ben pihizni. 2 hét is eltelt, mire újra foglalkozni tudtam vele. Semmi probléma! 2 hét után is ugyan olyan szépen megkelt reggelre. Keresgéltem a neten, az egyik kovász szakért? szerint az 5 hete nyugvó kovászt is sikerült életre keltenie. Mondjuk, meglep?dtem nagyon, mert a 2 hét után kinyitott bef?ttesüvegben jól felgy?lt a gáz, ami erjedéskor keletkezik és er?s szúrós savanykás illata volt, de úgy gondoltam egy próbát megér az etetés.... és nem is volt hiábavaló. Sütni rég nem sütöttem , úgyhogy most van 3 db 1 l-es üvegben, és 3 db fél literesben. Ezekben a napokban pizzat készülök sütni vele.

sutemeny

Nagyon koszonom a receptet. Epp az elobb tettem meg az elso lepest :) most 48 ora piheno... na deee mi lesz utanna? ha jol ertettem 48 ora mulva es utanna minden sutes elotti este ki kell venni belole 200 g-t? es mit csinaljak azzal a 200 g-mal? dobjam ki?

tatuli

Judit! SOS segítsééég!!! Hétf?n összeraktam a kovászt, és állandóan lestem, babusgattam, hogy hogy halad, és szépen megerjedt és feljött. Ma reggel "megetettem", ketté vettem (mert az eredeti üvegben nem fért volna el egyben) ugyan úgy félreraktam, letakartam. Az el?bb ránéztem, hogy halad, és azt látom, hogy máris mászik ki az üvegb?l, meg a tálból (kb. duplája, mint volt!). Most mit csináljak vele? Ha ezt így hagyom péntek reggelig, az egész nappali kovászban fog úszni! Azt írtad, hogy kétszer kell a 48 órás etetést megcsinálni, és utána addig, amíg négy óra alatt a duplájára nem kel. Hát, ez itt nekem úgy beindult, hogy azt sem tudom, mit csináljak vele!? Süssek vele kenyeret? :))) (Nincs is római tálam! :( ) Segítségedet el?re is köszönöm!!! Gabi

Törölt felhasználó

:) :) :) Kedves Gabi! Te valamit nagyon tudsz!!! :) :) :) Tudod, hány hölgyet kellett türelemre kérnem? A tiéd meg fut a világba!!!! Nyugodtan süss bel?le! Ha nincs római tálad, kipróbálhatsz nyugodtan bármit amihez éleszt? kellene. Én kenyeret csak római tálban sütöttem eddig, de talán találsz receptet más módon is a neten. Vagy ajándékozhatsz is el a kovászból, ha nem akarod mind megtartani. Ügyes vagy mindenesetre! :) :) :)

Törölt felhasználó

A nyáron, arról írtam, hogy 2 hét is eltelt anélkül, hogy a kovászommal foglalkozni tudtam volna....most újabb jó hírem van. Óriási változáson ment keresztül az életem, költözés, munka és minden cécó ami ezzel jár. ( NEM EZ A HÍR :D ) Szeptember utolsó napjaiban frissítettem a kovászomat és tegnap jutottam hozzá újra. Szinte lelkiismeret furdalásom volt, hogy hagytam " meghalni " a pasta madret, tettem egy próbát és szinte számomra is hihetetlen, de ugyanolyan szépen megkelt, mintha csak pár nap telt volna el. Tehát semmi pánik, ha sokáig nem tudtok foglalkozni vele, elég csak jól lezárva h?t?ben tartani.

Törölt felhasználó

Kedves Juditta! Elkezdtem a kovász gyártást!Most tartok az els? 48 óra letelténél. Kivettem az írt mennyiséget, és hozzáadtam amit kellett. Nekem most még "tésztagolyó" állaga van. Ez így jó? Többször sütök kenyeret itthon. Már több receptet kipróbáltam, ehet?ek, de soha nem az igazi, ezért gondoltam a kovászos eljárásra. Remélem sikerül majd. Ha használható állapotba kerül, akkor onnantól mindig h?t?ben tarthatom? Az etetések el?tt mindig ki kell venni az írt 200g-ot bel?le?

Törölt felhasználó

nem próbáltátok kiszárítva és úgy eltenni. valamikor régen szárítva rakták el ....

Törölt felhasználó

Kedves Judit! Nekem is az problémám, hogy a koväszom úgy fut, mint hegyen a lavina! Egyetlen egy nap telt még el, de a a beföttes üvegem kicsinek bizonyul! Pedig a közepes méretü savanyú ubis üvegemet használtam hozzá. Azt szeretném kérdezni, hogy lesz-e valami baja, ha átöntöm egy nagyobb üvegbe? Szabad ilyet? Üdv, Àgi

samu49

Olvasom hogy hogy kiveszünk bel?le egy adagot majd etetjük tovább??Hova tegyük amit kiveszünk??Én kicsinyenként etetgetem,kb 1 hét alatt remek kovászom lett,és nem vettem ki bel?le semennyit.Tökéletesen szuperál így is,remek anyag.Kivenni bel?le??-miért és hova tegyem ezen gondolkodtam mindig,nem értem.Választ várva türelmesen.Üdv,Zoli

maya53

Kedves Judit ha ne m?anyag tálba , akkor mibe lehet tárolni? üvegbe? Köszönöm a választ

kenyereserika

Kedves Juditta! Kb.2 hete kész a kovászom.Meseszép! Sajna nem értem, ha pl.vasárnap reggel szeretnék sütni vele kenyeret akkor este etessem meg az egész üvegben lév? kovászt? És az után vegyem ki bel?le a sz?kséges mennyiség? kovászt?

Törölt felhasználó

Igen, azt is lehet. Vagy csak vegyél ki bel?le annyit, hogyha megeteted akkor elegend? lesz a kenyérhez. A többit el is ajándékozhatod.

kenyereserika

Köszönöm a választ.

kuktalbi

Kedves Juditta! A 200 g finomliszt,100 ml víz (langyos),0.5 teáskanál méz-b?l kett? nap múlva vegyünk ki 200 grammot, és mi marad bel?le miután kivettük, 2 gramm? Azzal mit csináljunk? A fél teáskanál méz az mennyi gramm? (nincs teáskanalam) Egy püspök kenyér forma tepsinyi rozskenyérhez, mennyi kovász kell? Köszönöm!

Accca

Szia! 200 g lisz és 100 ml víz az összesen 300 g, ha abból elveszünk 200 g-ot akkor még marad 100 g-nyi kovászunk. Viszont mivel az etetés alkalmával újra 100 ml vizet és 200 g lisztet kell hozzáadni így utána már 400 g-nyi kovászkezdeményünk lesz :) A kedvedért lemértem egy fél teáskanál mézet, az olyan 6-7 g csupán :)

kuktalbi

Köszönöm Kedves Accca! Minden segítséget köszönök.... Tehát a kb. 206 gramm kovászomból kiveszek 200 grammot, a 6 grammot kidobom, és ahhoz teszek megint vizet és lisztet? Az a 6 gramm nem maradhat? Fél kiló rozskenyérhez mennyi kovász kell?

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek