Nosalty Logó

Élesztőmentes kovász kenyérlisztből

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Fahéj
Élesztőmentes kovász kenyérlisztből
adag
Előkészítés
perc
vadkovászos
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 171 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 686 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 203 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    0.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    89.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    46 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.5 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    43.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 171 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    22.8 g

Zsír

  • Összesen
    3.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    356.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    75 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    49 mg
  • Foszfor
    184 mg
  • Nátrium
    10 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    137.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    173.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    63 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    150 micro
Összesen 686 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    0.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    105.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    55 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 203 Kcal
  • Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

Hozzávalók

Elkészítés

  1. 1. nap: Egy tiszta befőttesüvegben 3 ek vizet összekeverünk 3 ek kenyérliszttel. A tetejét lazán rátesszük, és szobahőmérsékleten hagyjuk.
  2. 2. nap: Türelmetlenül várakozunk, és ezerszer megnézzük, van-e már változás. A rutinosabbak rá se hederítenek egy napig. :)
  3. 3. nap: A kovászban csöppnyi buborékok jelennek meg, és enyhe savanykás szaga van. Hozzáadunk 3 ek vizet, elkeverjük, majd 3 ek kenyérlisztet, és azzal is csomómentesre keverjük. Villával a legegyszerűbb, mintha tojást vernénk fel, hadd jusson sok levegő a kovászba.
  4. 4. nap: 10 dkg (= 1 dl) vízzel, majd 10 dkg kenyérliszttel dúsítjuk a kovászunkat, és megint hagyjuk lazán letakarva egy napot.
  5. 5. nap: Tulajdonképpen kész a kovász. Savanyú illatú és buborékok látszanak benne. Vegyünk ki belőle 10 dkg-nyit egy másik üvegbe vagy kelesztőtálba, ezt etessük meg 1 dl vízzel, 10 dkg liszttel. Takarjuk le, és várjunk úgy 5-6 órát, amíg megnövekszik, és szép buborékok vannak benne. Ezzel már lehet kenyeret sütni.
  6. A többi kovászt az üvegben zárjuk le, tegyük hűtőbe, és hetente etessük meg legalább 2 ek vízzel és 2 ek liszttel, de jobban szereti, ha még többet kap enni. Ebből használhatunk bármikor úgy, hogy kivesszük a hűtőből, megetetjük 1 dl vízzel, 10 dkg liszttel, megvárjuk, míg szobahőmérsékleten duplájára nő, akkor kiveszünk belőle 10 dkg-nyit, az is megetetjük ugyanígy, és ha az is megkelt, süthetünk belőle. A többi megy vissza a hűtőbe.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 15
  • 7 napos nézettség: 121
  • Össznézettség: 518076
  • Feltöltés dátuma: 2013. június 01.

Ajánló

A friss kovász még nem erős. Az egyhetes kovászból még nem lesz csuda magas, levegős kenyerünk, de már az is ehető lesz. Ahogy idősödik a kovász, egyre szebb kenyereket süthetünk belőle. A hűtőben végtelenségig eláll, ha hetente legalább egyszer megetetjük. Ha elfeledkezünk róla, előfordulhat, hogy egy szürkés lé képződik a tetején, és acetonos szagot áraszt. Ezt vagy öntsük le, vagy keverjük bele, majd alaposan etessük meg a kovászunkat, legalább 1 dl vízzel, 10 dkg liszttel. Süssünk sokszor belőle, mert a kovász akkor él igazán, ha folytonosan meg-megújulhat. Adjunk belőle ajándékba, ajándékozzunk a magunk által sütött kenyérből, ha mi magunk kevés kenyérrel élünk. Vannak lángos, tészta, nokedli receptek is kovásszal, bátran próbáljuk ki azokat is. Érettnek nevezik a kovászt, ha már elég erős. Aktívnak nevezik a kovászt, amikor etetés után "dolgozni kezd", vagyis akár duplájára is nőhet, és jól megbuborékosodik. Ekkor lehet vele szép kenyeret sütni. A kovásznak nevet is szoktak adni, mert azt állítólag meghálálja. Aki dolgozott már kovásszal, nem is csodálkozik ezen, mert gondoskodásunktól szinte olyanná válik, mint egy kis háziállat, etetni kell, babusgatni, idomítgatni, és akkor remekül és hálásan segít nekünk a kenyérsütésben. A fényképen pl. Ancsa mosolyog. :)

Receptkategóriák

Nincs menekvés, az élesztőmentes kovász rabja lettem. Nevezik vadélesztőnek vagy vadkovásznak is. Már a neve is varázslatos, mert olyan titokzatos az, hogy vad. Már régóta foglalkoztatott a kérdés, hogy az még csak rendben van, hogy a régi asszonyok kenyérdagasztáshoz az előző heti kenyértésztából mentettek át egy darabkát, ami magában hordozta a kelesztőanyagot, de hogy lett az első kelesztő anyag? Olyan hihetetlen számomra, hogy csupán lisztből és vízből is lehet igazán minőségi kenyeret varázsolni (pedig lehet), úgy érzem, ez az igazi tudomány. Megragadott az egész dolognak az a roppant ősisége és egyszerűsége, ami mégis magas minőséget produkál. Nagyon jó ilyen kovászt nevelni (ez is milyen szép szó rá), ebből kenyeret sütni. Egészen más a tésztája, mint az élesztős kenyéré, ragad, és nyúlik-mállik, nem adja magát könnyen, mintha sose akarna szabadulni a kezemtől, meg a dagasztótáltól. De aztán szépen összeáll és nagyon finommá, selymessé válik. Eleinte ódzkodtam a sokszori dagasztástól meg a hajtogatásától, hogy mennyi vacakolás van vele, de rájöttem, hogy ez szükséges, hogy kezes báránnyá váljon az a "vad" tészta. Jó vele dolgozni, ahogy lustán elterül, és szép finoman megindul felfelé, dombocskája alá rejtve a kis gyöngyszerű, szabályos légbuborékait. Más, mint az élesztős tészta, más az illata is, amikor sül, és az íze is más. Olyan, mint régen, mint a régi kenyerek. Szépen szeletelhető, nem penészedik, az utolsó morzsáig élvezhető az íze. És nem utolsósorban egészségesebb is, mint élesztős társa. Ui: Köszönöm Tormának és Ági78-nak, hogy meghozták a kedvemet a vadkovászos kenyérsütéshez.

Hozzászólások

Csiki Piroska

Kedves Fahéj! Ez nagyon szép buborékos. Már sütöttem én is vadkovászost, de nem volt tökéletes, most a Te példádra és Torma biztatására újult er?vel kezdek hozzá újra. Kitartó leszek. Köszi, hogy ilyen részletesen leírtad. Üdvözlettel: Piroska

Fahéj

Szia Piroska! Hát igen, kitartás az kell hozzá, de jócskán megéri! Nekem épp most is duzzad két adag étetett kovászom, krumplis kenyeret meg kalácsot akarok sütni bel?lük. Ha lesz eredmény, akkor felteszem. :))) Kellemes süti-f?zit kívánok hétvégére! Üdvözlettel: Fahéj

Torma

Mit mondjak? MESÉS :) Imádom olvasni amiket írsz...nagyon jó a leírás és Ancsa nemcsak mosolygósnak de dolgosnak is látszik a képen! Igazán örülök, hogy sikeresen sütögetsz és remélem minél többen kedvet kapnak a vadkovászos kenyérsütéshez, vadkovászos ételekhez... Jókor jött ki a recept is; hétvégére....sokan el tudják olvasni. Kellemes hétvégét, puszi és gratula, Torma :)

Fahéj

Drága Torma, köszi a szépséges szavakat! :) Bezony, szerzem a híveket böcsülettel! Olyan jó, ahogy beszámolnak, mit sütöttek éppen. Ha sikerül nekik is (éspedig sikerül), annak én nagyon-nagyon örülök. :) Neked is szép hétvégét! Puszillak: Fahéj

Boribon

O, hat ez a "titka' a savanyu kenyernek! Oroszorszagban ettunk savanyu fekete kenyeret, nagyon izlett mindannyiunknak, de nem tudtam, mitol lesz savanyu. Probald ki fekete kenyerben, nagyon finom! U.i. Egyetertek Tormaval, nagyon kellemes olvasni, amiket irsz! Szep hetveget!

Fahéj

Kedves Boribon! Szerintem ráadásul rozsot is tartalmazhat az az orosz kenyér, attól is savanyúbb, meg sötétebb. Na majd egyszer azt is kipróbálom. :) Köszönöm, ha szereted olvasni az írásaimat! :)) Üdv: Fahéj

Lillus-M

Kedves Fahéj! Lehet nagy butaságot kérdezek, de engem az érdekelne, hogy szerinted ez gluténmentes liszttel is m?ködik?

Fahéj

Kedves Lillus! Abszolut nem kérdezel butaságot. Sajnos, fogalmam sincs. Én a helyedben megpróbálnám, persze nem ekkora adaggal, hanem csak kevesebbel, pl, 2-2 ev?kanállal készítenék kovászt, és aztán 1-1 ev?kanállal folytatnám napokig. Ha erjed, akkor rendben van. Kíváncsi vagyok én is. Bocs, hogy nem tudtam választ adni. Üdv: Fahéj

Mercedes

Szia Éva! Na végre itt a recept,már vártam :) Lenne egy kérdésem:A 4. napon ugyanúgy kell kikeverni a tésztát,mint a 3. napon,vagy csak hozzáadjuk a lisztet és a vizet? Hamarosan nekifogok életem els? kovászos kenyerének,remélem sikerülni fog. Szép napot! Puszi:Merci

Fahéj

Ó, egy újabb tag a Vadkovászklubban! Üdvözöllek köztünk, Merci! Akárhányszor eteted, mindig jól ki kell keverni, el?ször a vízzel, majd a liszttel csomómentesre. Ez kb összesen 1 percet vesz igénybe. Szereti a kovászka, ha jól el van keverve, mert akkor leveg? is jut bele, az segíti a megújulásban. Én is nagyon remélem, hogy sikeres lesz a kenyered. Ne csüggedj, ha nem olyan lesz, mint egy hab :))), mert a fiatalka kovász még nem bírja annyira megemelni a tésztát. Abból akár többet is tehetsz a kenyérbe. Az én Ancsám már olyan öreg és tapasztalt, hogy tegnap ajándékozott nekem egy gyönyör? foszlós kalácsot. Ma teszem fel. Szép vasárnapot és jó kenyérsütést! Puszillak: Éva

Mercedes

Köszönöm szépen a választ :) Holnap fogom csak elkezdeni. Még 1 kérdés:A víz langyos,hideg vagy meleg legyen? Ja,és még annyi,hogy a kenyér lisztem elfogyott.Van itthon süteménylisztem,olasz pizzalisztem,sima lisztem,rétes lisztem,durum lisztem,kukoricalisztem.Csak a kenyérliszttel m?ködik?Az sem baj,mert veszek,de gondoltam inkább rákérdezek el?tte. Várom a kalácsod receptjét is. Üdv:Merci

Fahéj

Kedves Merci! Jaj, de jó, lesz még egy hívünk! :) A víz szobah?mérséklet? legyen, olyan langyoskás féle. A hideg víz lelassítja a folyamatokat. Hááát a liszet nem tudom, melyik lenne jó. Szerintem az olasz pizzaliszt, hacsak nincs összekeverve valami olaszos f?szerrel vagy porított éleszt?vel eredetileg. A finomlisztes kovász a legkényesebb. A kukoricaliszt meg nem tud sikérláncot produkálni. A süteménylisztet nem ismerem, arra nincs ráírva, hogy BL hányas? Én a pizzalisztet választanám. :) De ez csak egy ötlet. A finomliszt se reménytelen, csak abban minimális a héjanyag, ami meg az erjedést segítené. A kalács holnap jelenik meg! :) Puszi: Éva

Mercedes

Szia Éva! Ismerve magamat,inkább megvettem a kenyérlisztet,különben ha nem sikerülne csak magamat hibáztathatnám,a másik,hogy szeretem követni a receptet,nem nagyon szoktam eltérni t?le,f?képp akkor nem ha még nagyon gyerekcip?ben járok az elkészítésében,mint ahogy itt a Te kovászod esetében is. Nos elkészítettem,viszont nem vettem ki bel?le kovászt,mert még nem szerettem volna sütni bel?le. Így az 5. nap végén lezártam a bef?ttes üveg tetejével és h?t?be tettem. Ha jól értelmeztem a leírást,akkor a h?t?ben hetente egyszer elég etetni,és ha szeretnénk sütni,akkor el?tte 5-6 órával vegyünk ki bel?le,etessük meg,majd 5-6 óra múlva süthetünk bel?le. Így?Bocs,hogy ennyit kérdezed,de még nem állt össze a kép teljesen :)

Fahéj

Kedves Merci! Én úgy szoktam csinálni, hogy kiveszem a kovászt a h?t?b?l, az egészet megetetem, és amikor megduzzad és bebuborékosodik (5-6 óra), akkor kiveszek bel?le úgy 10 dkg-ot, azt tovább etetem 10 dkg vízzel és 10 dkg liszttel, ami az üvegben volt, az meg megy vissza a h?t?be. A kivett kovászt használom aztán a tésztába. Csak nyugodtan kérdezz, ha tudok, szívesen válaszolok, bár azért én se tudok még eleget. :) Üdv: Fahéj

Chris71

Kedves Fahéj! Én is csatlakoztam a vadkovászosok táborához, tul.képpen elkészült a kovászom a Te recepted alapján, de tk. rozslisztb?l. Holnap lesz 5. napos. Az lenne a kérdésem, hogy mivel holnap még nincs id?m e hosszadalmas kenyér készítéshez, akkor mit tegyek a kovászommal? Szombaton már belevágnék a kenyér sütésbe. Hogy etessem? Én eddig mindig reggelente etettem...hogyan tovább? Holnap reggel etessem, mennyivel? v. csak estére, és akkor reggel már kezdhetem a kenyértésztát készíteni? A másik kérdésem, jól értem, hogy amib?l nem sütök kenyeret azt etetés nélkül rakom be a h?t?be? Tudom esetleg szaporítani? (Tesóm szeretné megspórolni a procedúrát, és kész kovász szeretne kapni...:) ) El?re is köszönöm a válaszaid! Jó éjszakát! Kriszta

Fahéj

Kedves Kriszta! A kész kovászt be kell tenni a h?t?be, ha nem használod gyakran. Ett?l függetlenül etetni kell egy héten legalább egyszer. A kovász mennyiségét?l is függ, de én általában 2 ek vízzel és 2 ek liszttel etetem, aztán visszateszem a h?t?be. Ha kiveszek bel?le, akkor el?tte megetetem, s ha elkezdi aktivizálni magát, akkor veszem el bel?le a szükséges mennyiséget, a többi meg megy vissza a h?t?be. Nem annyira kényes, hogy mindig ugyanabban az id?ben kelljen etetni, és végülis kibírja, ha nem sokat eszik egyszerre. Úgyis szaporodni fog, és nemsokára nyugodtan adhatsz nemcsak a testvérednek, de mindenkinek, aki kéri. Máris kettéveheted, és úgy etesd tovább, a fele máris mehet a tesónak. Szereti a kovász, ha sokat ehet, akkor aktivizálódik igazán, és így nem is lesz annyira savanyú a bel?le sütött kenyér. Szóval sütés el?tt kétszer is érdemes megetetni úgy 8-12 óránként, a h?mérséklett?l függ?en. Ha viszont pihen a h?t?ben, kevéssel is beéri. Ha viszont többször is sütsz bel?le hetente, akkor nem is kell h?t?be rakni, csak ha kánikulai meleg van. Ja, és nagyon örülök, hogy belevágtál, meglátod, nagyon finom kenyér fog sülni bel?le. Arra azért számíts, hogy csupa tk. rozslisztb?l nagyon s?r? kenyered lesz, érdemes legalább fele arányban búzalisztet is tenni bele. Üdv: Fahéj

Chris71

Köszönöm a gyors választ...remélem jól cselekedtem: most ketté vettem, megetettem mindkett?t 10-10 dkg liszttel és vizzel...én holnap sütni szeretnék bel?le, dolgozik bennem a kíváncsiság...:). Ebb?l vehetek ki 10 dkg kész kovászt...mondjuk ma este, amit újból megetetek...és abból készítem a kenyeret...:). Remélem jól értelmeztem... MAjd beszámolok a végeredményr?l. Köszönöm a segítséget...és várom a kalács receptet! Üdv. Kriszta

Fahéj

Kedves Kriszta! Úgy, ahogy írod, este végy ki a kovászból 10 dkg-ot, etesd meg 10dkg vízzel, 10 dkg liszttel, hagyd a konyhapulton, és reggel ezzel kezdj hozzá kenyeret dagasztani. Nagyon kíváncsi vagyok az eredményre! A kalácsreceptem ma este már fenn lesz a Nosaltyn. :) Üdv: Fahéj

Chris71

Kedves Fahéj! Elkészült az els? kovászos kenyerem...fél siker...:)A tk rozskovászhoz kenyérlisztet és fehér tönkölylisztet adtam...a dagasztással nem volt gond, bárelég ragadt a tészta, de olajos felületen jól lehetett vele dolgozni. A hajtogatás egész jól ment, az utolsónál már látszottak a buborékok a tészta felületén. De a kelesztés...mintha semmit nem csinált volna, már bebugyolálva kitettem a napra, picit megmozdult, 5 óra kelesztés után úgy voltam vele, lesz ami lesz...betettem a süt?be. A "nem vagyok mesterszakács" oldalán olvastam az öntött vas wokba sütésr?l, és ezt választottam.Legnagyobb meglepetésemre elindult szépen fel a tészta, megrepedt a teteje...de vmi még sem volt tökéletes, mert az alja elég vastagon megégett, a teteje is elég sötét lett, de t?próbával még mindig kicsit ragacsos volt a közepe. Kb 1,5 órát sütöttem. A végeredmény: külalakra nem a legszebb, mivel elég setét lett, a belseje szép lyukacsos lett, de az állaga nedves és nehéz. Ízre viszont nagyon finom. Gondolom a rozskovász és a nem megfelel? kelesztés lehet az oka... A lakás elég h?vös még, e az éleszt?s tészták bebugyolálva szépen meg szoktak kelni. Hogy kellene kelesztenem? Összességében nem csalódtam, ki kell ismerni a tésztát. Ha lesz id?m csinálok egy fehér v. tönköly kovászt is...hátha azzal könnyebb dolgozni, bár én a rozsos dolgokat szeretem azért is választottam ezt, de a tönköly is finom. Ha van vmi észrevételed, tanácsod nagyon szívesen veszem, és köszönöm eddigi segítséged is. Ja és még egy kérdés: ha etetem a kovászt, de nem sütök, akkor 2 kanál liszt-2 kanál víz. Akkor rakom vissza a h?t?be, ha már kidolgozta magát...v. rögtön ahogy bekevertem? Üdv.: Kriszta

Fahéj

Kedves Kriszta! Azért örülök még a félsikerednek is, mert az már úton van a teljes siker felé. :) A tönkölyliszttel még nem próbálkoztam, de az, ha valami teljes ki?rlés?, vagy rozsos, már elég ahhoz, hogy s?r?bb és nedvesebb maradjon a kenyér. A kovászod még fiatal, tehát minden igyekezet és odafigyelés ellenére sem elég er?s, hogy magasra emeljen egy kenyeret. Semmi gond ezzel, valóban kitartás kell, és nem szabad elkeseredni, mert csak javulhat a dolog, ahogy telnek a hetek. A wokban lefedted a kenyeret az els? fél órában? A lefedés segít, hogy ne égjen meg a teteje. Ha az alja is túl barna lett, akkor tégy a wok alá egy fémlapot (tortaforma belseje), vagy tedd magasabbra a kenyeret a süt?ben. Egy picit mindig nyirkosabb lesz a kenyér, mint az éleszt?s, az a jó, ha a t? könnyedén belemegy (én egy ezeréves fém köt?t?t használok). A kelesztéssel kapcsolatban: Az els? kenyereknek több id? kell, nekem volt, hogy 8 órát is kelt. Ha nincs elég meleg, akkor melegíts meg egy abroszt (pl. a süt?ben egy perc alatt), és azzal bugyoláld be a tésztát keleszt?edényestül. vagy ha ne ódzkodsz t?le, tedd a mikróba a tésztát lefedve, és legalacsonyabb (olvasztás) fokozaton adj neki 1-2 percet. És hagyd ott kelni. A kovászt etetés után rögtön be lehet tenni a h?t?be, de ha vársz vele, akkor se lesz baj. Fenntartáshoz akár egy-egy ek. víz és liszt is elég. Üdv: Fahéj Ne csüggedj!!! :)

Chris71

Köszönöm a biztatást! Ízre olyan amilyenre gondoltam, az állag meg majd akkor id?vel javul...:) A wok csak az alsó rácsra fért be tet?vel, viszont a teteje üveg. Sajnos csak hétvégén van id?m a próbálkozásra, de jöv? héten újból megteszem. Pénteken volt etetve és ketté véve a kovászom...holnap elutazom pár napra, csüt. jövök meg...Megetessem el?tte, v. elég ha csüt este kiveszem a köv. kenyérnek valót...a maradékot etetés után visszateszem a h?t?be? Elnézést, hogy ilyen problémás vagyok...:) Szép napot!

Fahéj

Semmi gond! :) Szerintem etesd meg egy kicsit, miel?tt elmész, 1-1 ev?kanállal, aztán ha hazaérsz, újra. Egyre jobb lesz a kenyered, meglásd. :) Minden jót az útra! Üdv: Fahéj

Chris71

Kedves Fahéj! Kicsit elmaradtam, mert elindult a bef?zési szezon is..., de szorgalmasan sütögetem a kovászos kenyereket. Igazad volt, egyre szebben kelnek a kenyereim, szép magasra, leveg?sre. Csináltam a Te kenyered is, tegnap pedig Torma mákos kovászos kenyerét. Már tk liszttel és magokkal is szépen feljött...igaz hagytam neki rendesen id?t, a kovásznak, a hajtogatások között és a kelésnek is... Szép lett, csak kicsit fekete, mert elfelejtettem visszavenni a h?fokot a fed? levétele után, de az ízre nagyon finom...illik hozzá a kissé megpörköl?dött íz :). Kovásszal lehet vmi péksütit készíteni? Kacérkodom a kalácsoddal, de ahhoz egy adag kovászt ki kellene fehérítenem, mert az enyém tk. rozsból van. Még egyszer köszönöm a biztatást...lesem az új recepteket... Üdv.: Kriszta

Fahéj

Kedves Kriszta! Nagyon örülök, hogy te is kovászkodsz rendesen! :) Lassanként ki tudsz fehéríteni rozskovászt, ha párszor kiveszel bel?le, és fehér liszttel eteted, aztán abból is kiveszel, stb. A kalácsot rozsosból azért nem ajánlom, mert még finomlisztb?l se olyan, mint a kalács, a kalács és a kenyér közt van félúton, de rozskovászból még közelebb lenne ízre a kenyérhez. Akkor meg minek? :) Én most lángost fogok sütni kovásszal, holnap meg fehér kenyeret, bár a kovászos borjúkötélt ki akarom kísérletezni. Az sós kalácstészta tulképp, ízben illene a kovászhoz. Lehet péksütit kovásszal, de szerintem sose lesz olyan reked?sen könny?, mint az éleszt?s. Vannak fenn receptek (nem az enyémek), próbáld ki valamelyiket. Üdv: Fahéj

Reta

Kedves Fahéj! Én is csatlakozom a vadkovászosok táborához mivel nem birom az élesztös süteményeket.Szeretném megkérdezni hogy a dagasztása ha több id?t vesz fel mint az élesztös formája és ezt is addig kell dagasztani mig leválik a tészta a kezedr?l? és még egy kérdés: mivel ritkán szoktam használni a kelt tésztaféléket, a vadkovászt h?t?be meddig lehet tárolni, ha minden héten ''megetetném'' ?? és minden id?ben (tlen - nyáron) 5-6 órát kell neki kelnie? Üdvözlettel Reta

Fahéj

Kedves Reta! A dagasztása nem vesz több id?t igénybe, mint az éleszt?sé, csak a kelesztése. A tészta ragacsosabb, mint az éleszt?s, a kezedr?l nem válik le olyan könnyen, de ha nagyjából egyben van, szép sima és a kezedre már csak egy picit ragad, akkor jó. Ha többször dagasztós, hajtogatós a recepted, akkor miel?tt a tésztához nyúlsz, kicsit étolajozd vagy zsírozd be a kezed. A keleszt?tál alját is zsírozd meg, vagy er?sen szórd be liszttel, akkor kevésbé ragad majd. A vadkovászt állítólag a végtelenségig lehet tárolni, csak etetni kell, megkeverni, hogy kiszell?zzön és megújulhasson. Azért jó sütni bel?le legalább hetente, hogy ne szaporodjon fel túlságosan. A kelesztés valóban függ a h?mérséklett?l, de a kovász er?sségét?l is. Még én se vagyok elég tapasztalt ezügyben, mert nyáron még sose kovászoztam. Szerintem egy kis gyakorlottság után már látja az ember, hogy mikor jó a tészta, ha dundisodik (de nem olyan markánsan, mint az éleszt?s), szépen kifeszül a teteje, és ha benyomjuk finoman, akkor egyre puhábbnak érezzük, és a tészta szépen lassan visszanyomja az ujjunk nyomát. Azért jó a hajtogatott kenyér, mert azon érezni lehet, hogyan lesz jobb és jobb, ahogy óránként kezelésbe vesszük. :) Üdv: Fahéj

Reta

Köszi a gyors válaszodat. Kifogom probálni rövidesen. Üdv. Reta

Fahéj

Várom a tapasztalataidat! :)

Mercedes

Szia Éva! Segíts légyszi,mert tegnap megetettem este a kovászt és nem n? meg,kint hagytam egész éjszaka,s?t még most is szobah?n van,de csak nagyon apró buborékok vannak benne,és nem kel meg :( Amúgy mindig h?t?ben tartom.Lehet,hogy túl hideg a h?t?m?4 fokra van állítva. Kezdjek neki újból,vagy meg lehet még menteni? Egyszer már sütöttem bel?le,de akkor én rontottam el,mert kihagytam egy fázist. Honnan lehet tudni,hogy él-e a kovászom?

Fahéj

Kedves Merci! ha vannak buborékok, él a kovászod. Az lehet a baj, hogy már túl sok lett a kovász mennyisége, és amit hozzáadsz lisztet meg vizet, már kevés neki. Azt szokták csinálni, hogy kiöntik a háromnegyedét, és csak a maradékot etetik tovább, aztán annak öntik ki a háromnegyedét, stb. De én sajnálom kiönteni, ezért inkább vagy több kenyeret sütök, vagy ajándékozok bel?le, vagy behasználom pl. nokedlikészítésnél. Tökéletes nokedli lesz, ha 15 dkg kovászból és 35 dkg lisztb?l készíted 2 tojással. Annyiban más, mint a hagyományos, hogy a tésztát pihentetni kell egy órát kif?zés el?tt. A kisbubis kovászoddal tedd azt, hogy kiveszel bel?le úgy 10-15 dkg-nyit, és azt eteted meg 1 dl vízzel, 10 dkg liszttel. Az majd meg fog rendesen kelni. Ha nem igazán, akkor etesd tovább úgy 12 óra múlva. Akkor is próbálhatod, hogy kiveszel bel?le, és azt eteted tovább. Szerintem akkor beindul majd. Ha van otthon, tegyél hozzá rozs vagy tönköly vagy legalább kenyérlisztet, azzal jobban m?ködik talán. Ne csüggedj, szerintem jó lesz az a kovász. Ha ezek ellenére sem akar moccanni, akkor kell csak kidobni. Ne haragudj, hogy csak most válaszolok, de nem voltam gépközelben a délel?tt folyamán. :) Puszi: Éva

Mercedes

Jajj,köszönöm szépen. Most kiöntöttem a 3/4-ét,a maradékhoz hozzáadtam 1 dl vizet és 10 dkg lisztet,és nem tettem h?t?be.Holnap reggel adok neki megint 1 dl vizet és 10 dkg lisztet,mert szeretnék este sütni már bel?le.Nem vagyok hozzászokva,hogy valami nem sikerül els?re,így cseszteti a cs?römet a dolog,és minél hamarabb szeretnék legalább egy kenyérnek mondhatót alkotni :) Kenyérlisztet használtam eddig is,tönkölyöm most nincs,rozsosat nem is használok,viszont van teljes ki?rlés? bió búzalisztem. Az jó lenne holnap a kenyér liszt helyett? És abból ugyanannyit? Amikor már dagasztom a tésztát,akkor is tegyek bele a tk lisztb?l? Bocs,hogy ennyit kérdezek,de el?bb-utóbb csak összehozom ;) Puszi:Merci U.I:ÉS köszönöm a hasznos kovászos tippeket is :)

Fahéj

Én nem tennék bele a tk lisztb?l, vagy legalábbis csak keveset(5-10 dkg-ot), mert az azért s?r?bb kenyeret ad. Els?re kellemesebb élmény a fehér lisztes. Majd figyeld, hogy mit csinál a kovász a sok liszttel, mert szerintem beindul ebben a melegben. (Bár nálunk már 20 fok sincs, megjött az es?s évszak). Lesz kenyered, ne idegeskedj miatta! Nekem is sok kísérlet és sok k?kenyér után lett csak jó végre. :) Puszi: Éva

Törölt felhasználó

Kedves Fahéj! Ma reggel nem akartam hinni a szememnek, tele lett a bef?ttes üvegem a kovásszal, úgy megn?tt! Hihetetlen számomra is, hogy vízb?l és lisztb?l lehet kovászt csinálni. Alig várom, hogy az els? kenyeret megsüssem bel?le, ma van az ötödik nap, hamarosan nekiállok a sütésnek, nagyon köszönöm a jó receptet, további jó ötleteidet figyelem, mégegyszer köszönöm Vali

Fahéj

Kedves Vali! Örülök, hogy m?ködik a kovászod. Az els? kenyerek persze nem lesznek olyanok, mint ahogy az a nagykönyvben meg vagyon írva, de ahogy telik az id?, és öregedik a kovász, annál er?sebb lesz, és annál jobban meg tudja emelni a kenyeret. Ezt csak azért írom, hogy ne keseredj el, ha nem lesz tökéletes. Az én Ancsa kovászom (ami a képen is van)már 3/4 éves, és mostmár bivalyer?s. Végtelenségig eláll, és végtelenségig szaporítható, nagyon hálás jószág. :) Üdv: Fahéj

Törölt felhasználó

Kedves Fahéj! Jó, hogy bíztattál, mert az els? kenyeremet bizony a kutyák ették meg, kemény lett és nem emelkedett semmit. Amikor szétszedtem a kovászt, újra megetettem akkor nem emelkedett vissza, pedig vártam egy napot. Aztán végigcsináltam szombaton az egész napos hajtogatást, de semmit nem emelkedett, de azért én betettem a süt?be, és amint írtam nem lett jó. Azt viszont kérdezném, hogy ugyanúgy kell a meleg neki a hajtogatások közt, mint az éleszt?s tésztának? Mert az nem világos teljesen, aztán amit a h?t?ben tárolok az szétvált felül van a folyadék, alul a s?r? rész, ez is idegesít kicsit. Nagyon szeretném, ha sikerülne, kicsit aggódok azért is, hogy miért kell ilyen hosszan keleszteni, szabira kell mennem, hogy meg tudjam csinálni nyugodtan egyszer. Köszönöm a válaszodat el?re is Vali

Fahéj

Kedves Vali! Bizony, ennek a kenyértésztának is jó a meleg. Határozottan jobban dolgozott, amíg azok a kánikulai napok voltak nyáron. Szebb kenyerek sikerültek. Én azt szoktam csinálni, hogy beteszem a mikróba a keleszt?edényben, és adok neki legalacsonyabb fokozaton (felolvasztás) 1-2 percet. Aztán ott hagyom kelni, letakarva, benn a mikróban, és minden hajtogatás után visszateszem, és ha kell, rámelegítek egy csöppet. Az valamit segít. De ha mikró ellenes vagy, akkor rá lehet állítani a keleszt?edényt egy langyos vízzel teli fazékra, vagy rá szoktam pl. tenni a radiátorra, de alá egy vágódeszkát teszek, hogy a közvetlen meleg ne érje. Bár az én radiátorom eleve nem t?zforró, csak kellemes meleg. A mostani id?k a legrosszabbak a tésztának, mert a lakások még nem annyira melegek, mint télen, így a tészta nem kapja meg azt a szükséges 24-25 fokot, ami nagyon kéne neki. Az, hogy a kovász tetején úszik az a szürke lé, az azt jelenti, hogy nincs mit enniük a benne lév? tejsavbaciknak. Akkor vagy keverd össze, vagy öntsd le róla az a levet, és etesd meg. Nekem Torma tanácsolta annak idején, hogy süssek minél többet, próbáljak bel?le lángost, nokedlit (azt nem kell keleszteni), stb., mert attól er?södik a kovász, ha sokat van használva. Ha viszont nem használod, és nem akarod, hogy irtózatos mennyiség összegy?ljön, akkor kénytelen leszel minden etetés el?tt nagy részét kiönteni, és kevesebbet ugyan, de alaposan megetetni. Azért ne keseredj el, én is kidobtam minap egy teljes ki?rlés? kenyeret, mert nekem se sikerül mindig. A kovászos kenyérrel nagyon türelmesnek kell lenni, és ha látjuk, hogy nem kel, akkor több id?t adni neki a hajtogatások közt, meg a formába tétel után. Üdv: Fahéj

kokonet

Kedves Fahéj! 3 napja kezdtem el növeszteni a kovàszomat szobahömérsékleten TL-110-es lisztböl(màr megetettem) Eddig Minden szép és jo', szép buborékok képzödnek, de elég kellemetlen szaga van. érezni benne a kovàsz illatot, mint a kovàszos ubrokàban, de inkàbb hànyàsra emlékeztetö erös szaga kezd lenni. Azt szeretném kérdezni, hogy ez normàlis, illetve valamennyre csillapodni fog, vagy ujra kellene kezdenem? Elôre is nagyon köszönöm a segi'séget!

Fahéj

Kedves Kokonet! Tönkölylisztb?l én még nem csináltam kovászt, úgyhogy nemigen tudom, annak milyen szaga lehet. Én teljes ki?rlés? búzalisztb?l, aztán meg kenyér- és simalisztb?l készítettem, de egyiknek se volt olyan rossz szaga, amir?l írsz. Savanykás, erjedt szaga van mindkett?nek, ahogy er?södik, egyre jobban inkább a joghurthoz hasonló. De nem mondanám büdösnek, inkább csak savanyú. Nem tudom, mi lehet az oka. Én a kovászos uborkánál vettem észre párszor, amikor nem volt elég meleg a kovászoláshoz, és az uborka csak "szenvedett" a levében, akkor volt olyan kellemetlen szaga. Lehet, hogy nincs elég meleg ahhoz, hogy szépen érjen a kovász? Nekem is készítene kéne most újat, de neki se állok, amíg nem lesz melegebb a lakás. Mert ebben az enyhe ?szben a f?tés se megy annyira, a leveg? talán ha van 20 fokos. Az nem valami sok, és a f?t?test se meleg, ami mellé oda lehetne tenni a kovászt. Más ötletem nincs, hogy mi lehet a baj. Megpróbálok utánajárni, és majd jelentkezem. Üdv: Fahéj

kokonet

.

Törölt felhasználó

Kedves Fahéj! Nos, én is érleltem kovászt, Rózsika a becses neve. Ami az érdekessége, hogy BL55-ös dunafood-os lisztb?l és sima gyulai csapvízb?l készült jó meleg helyen és már közel egy hónapja Rózsika keleszti a kenyerünket. Vad kovász lévén én is belestem a hosszú kelesztés izgalmas, de annál savanyúbb ízvilágú helyzetébe. Mára már sikerült debreceni gyermekkorom ropogós kenyerének ízét és állagát visszahoznom, gyermekeim nagy örömére!

Fahéj

Kedves Aprokukta! Hát akkor üdvözöllek a vadkovászosok baráti körében! :))) Nagyon örülök, hogy elindultál a kovászkészítés és a kovászos kenyérsütés rögös útján. Tényleg sok türelem, kitartás kell hozzá. Az ember csak saját tapasztalatai alapján készíthet egyre jobb kenyereket. Mesélni róla nagyon nehéz, csinálni kell, csak úgy lehet megismerni a dolog csínját-bínját. Örülök, hogy van hozzá kitartásod. Én most télvíz idején nem kovászolok, de ahogy jönnek a melegebb napok, majd sütöm újra a gyerekkori ízvilágú igazi kenyereket, már alig várom. További jó vadkovászozást, kedves Földim (én is gyulai vagyok)! Üdv: Fahéj

Törölt felhasználó

Kedves Fahéj! Csupán egy kérdésem volna. Jelenleg 6 napos az én Pankám :). Ma sütöm az els? kenyerem. Amikor kiveszem a kovászból a 10dkg mennyiséget, ismét megetetem akkor rögtön betehetem a h?t?be vagy mindig langyos helyen kell lennie egy darabig a kovásznak, majd csak utána rakhatom be a h?t?be? Köszönöm a választ. Tisztelettel: Csaba :)

Fahéj

Kedves Csaba! Azonnal be lehet tenni a h?t?be. De ha hagyjuk egy kicsit szobah?mérsékleten, akkor sincs ám semmi baj. Kicsit gyorsabban észhez tér, csak ennyi. Szóval ilyesmikre nem kényes a kovász, ha sütni nem akarunk bel?le pár napon belül, egyfolytában a h?t?ben lehet, csak etetni kell kivenni úgy hetente. Örülök, hogy sül már az a finom kovászos Pankás kenyér... :) Üdv: Fahéj

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek