r
Nosalty Logó

Élesztőmentes kovász kenyérlisztből

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Fahéj
Élesztőmentes kovász kenyérlisztből
adag
Előkészítés
perc
vadkovászos
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 171 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 686 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 203 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    0.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    89.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    46 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.5 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    43.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 171 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    22.8 g

Zsír

  • Összesen
    3.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    356.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    75 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    49 mg
  • Foszfor
    184 mg
  • Nátrium
    10 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    137.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    173.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    63 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    150 micro
Összesen 686 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    0.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    105.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    55 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 203 Kcal
  • Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

Hozzávalók

Elkészítés

  1. 1. nap: Egy tiszta befőttesüvegben 3 ek vizet összekeverünk 3 ek kenyérliszttel. A tetejét lazán rátesszük, és szobahőmérsékleten hagyjuk.
  2. 2. nap: Türelmetlenül várakozunk, és ezerszer megnézzük, van-e már változás. A rutinosabbak rá se hederítenek egy napig. :)
  3. 3. nap: A kovászban csöppnyi buborékok jelennek meg, és enyhe savanykás szaga van. Hozzáadunk 3 ek vizet, elkeverjük, majd 3 ek kenyérlisztet, és azzal is csomómentesre keverjük. Villával a legegyszerűbb, mintha tojást vernénk fel, hadd jusson sok levegő a kovászba.
  4. 4. nap: 10 dkg (= 1 dl) vízzel, majd 10 dkg kenyérliszttel dúsítjuk a kovászunkat, és megint hagyjuk lazán letakarva egy napot.
  5. 5. nap: Tulajdonképpen kész a kovász. Savanyú illatú és buborékok látszanak benne. Vegyünk ki belőle 10 dkg-nyit egy másik üvegbe vagy kelesztőtálba, ezt etessük meg 1 dl vízzel, 10 dkg liszttel. Takarjuk le, és várjunk úgy 5-6 órát, amíg megnövekszik, és szép buborékok vannak benne. Ezzel már lehet kenyeret sütni.
  6. A többi kovászt az üvegben zárjuk le, tegyük hűtőbe, és hetente etessük meg legalább 2 ek vízzel és 2 ek liszttel, de jobban szereti, ha még többet kap enni. Ebből használhatunk bármikor úgy, hogy kivesszük a hűtőből, megetetjük 1 dl vízzel, 10 dkg liszttel, megvárjuk, míg szobahőmérsékleten duplájára nő, akkor kiveszünk belőle 10 dkg-nyit, az is megetetjük ugyanígy, és ha az is megkelt, süthetünk belőle. A többi megy vissza a hűtőbe.
  • Receptkönyvben: 925
  • Tegnapi nézettség: 26
  • 7 napos nézettség: 212
  • Össznézettség: 568913
  • Feltöltés dátuma: 2013. június 01.

Ajánló

A friss kovász még nem erős. Az egyhetes kovászból még nem lesz csuda magas, levegős kenyerünk, de már az is ehető lesz. Ahogy idősödik a kovász, egyre szebb kenyereket süthetünk belőle. A hűtőben végtelenségig eláll, ha hetente legalább egyszer megetetjük. Ha elfeledkezünk róla, előfordulhat, hogy egy szürkés lé képződik a tetején, és acetonos szagot áraszt. Ezt vagy öntsük le, vagy keverjük bele, majd alaposan etessük meg a kovászunkat, legalább 1 dl vízzel, 10 dkg liszttel. Süssünk sokszor belőle, mert a kovász akkor él igazán, ha folytonosan meg-megújulhat. Adjunk belőle ajándékba, ajándékozzunk a magunk által sütött kenyérből, ha mi magunk kevés kenyérrel élünk. Vannak lángos, tészta, nokedli receptek is kovásszal, bátran próbáljuk ki azokat is. Érettnek nevezik a kovászt, ha már elég erős. Aktívnak nevezik a kovászt, amikor etetés után "dolgozni kezd", vagyis akár duplájára is nőhet, és jól megbuborékosodik. Ekkor lehet vele szép kenyeret sütni. A kovásznak nevet is szoktak adni, mert azt állítólag meghálálja. Aki dolgozott már kovásszal, nem is csodálkozik ezen, mert gondoskodásunktól szinte olyanná válik, mint egy kis háziállat, etetni kell, babusgatni, idomítgatni, és akkor remekül és hálásan segít nekünk a kenyérsütésben. A fényképen pl. Ancsa mosolyog. :)

Receptkategóriák

Nincs menekvés, az élesztőmentes kovász rabja lettem. Nevezik vadélesztőnek vagy vadkovásznak is. Már a neve is varázslatos, mert olyan titokzatos az, hogy vad. Már régóta foglalkoztatott a kérdés, hogy az még csak rendben van, hogy a régi asszonyok kenyérdagasztáshoz az előző heti kenyértésztából mentettek át egy darabkát, ami magában hordozta a kelesztőanyagot, de hogy lett az első kelesztő anyag? Olyan hihetetlen számomra, hogy csupán lisztből és vízből is lehet igazán minőségi kenyeret varázsolni (pedig lehet), úgy érzem, ez az igazi tudomány. Megragadott az egész dolognak az a roppant ősisége és egyszerűsége, ami mégis magas minőséget produkál. Nagyon jó ilyen kovászt nevelni (ez is milyen szép szó rá), ebből kenyeret sütni. Egészen más a tésztája, mint az élesztős kenyéré, ragad, és nyúlik-mállik, nem adja magát könnyen, mintha sose akarna szabadulni a kezemtől, meg a dagasztótáltól. De aztán szépen összeáll és nagyon finommá, selymessé válik. Eleinte ódzkodtam a sokszori dagasztástól meg a hajtogatásától, hogy mennyi vacakolás van vele, de rájöttem, hogy ez szükséges, hogy kezes báránnyá váljon az a "vad" tészta. Jó vele dolgozni, ahogy lustán elterül, és szép finoman megindul felfelé, dombocskája alá rejtve a kis gyöngyszerű, szabályos légbuborékait. Más, mint az élesztős tészta, más az illata is, amikor sül, és az íze is más. Olyan, mint régen, mint a régi kenyerek. Szépen szeletelhető, nem penészedik, az utolsó morzsáig élvezhető az íze. És nem utolsósorban egészségesebb is, mint élesztős társa. Ui: Köszönöm Tormának és Ági78-nak, hogy meghozták a kedvemet a vadkovászos kenyérsütéshez.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek