Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Feketeribizli alapú cukormentes dzsem

Feketeribizli alapú cukormentes dzsem
Feketeribizli alapú cukormentes dzsem
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Megérett a feketeribizlink, de sajnos nagyon kevés lett a fagy miatt. Ezért rebarbarával házasítottam össze, ami csapodár lévén minden gyümölcshöz megy. Este kerítő lévén össze is ágyaztam őket, gondolván arra, hogy reggelre elmúlik az éjjeli hevük, és leturmixolhatom az egészet. Viszont még este észrevettem, hogy a málna is kezd érni. Gyorsan leszedtem az éretteket, amelyek egyedül kevésnek bizonyultak egy lekvárhoz. Ezért reggel, mint a gaz csábítót hozzáadtam a már leturmixolt párhoz. Így aztán egy szerelmi háromszög alakult ki, melynek eredménye lett egy finom dzsem. Alapja a feketeribizli, amely az ízében enyhén kiérzik, de nem maradhat el a málna sem tőle. Macsósan, darabosan mutatja, hogy végül is célhoz ért. A szende rebarbara pedig lágyan az egész dúsítását adja. Sajnos szegény feketeribizlinek ezzel vége is lett, így továbbiakban csak a rebarbarára és a málnára számíthatok.

A boltokban kapható cukrokról a mérsékelt hazai előállítás miatt  semmit nem lehet tudni. Lehet, hogy rengeteg nádcukor van közöttük, ami a befőzéshez nem annyira jó. Ezért, meg amiatt, hogy vigyázunk a szervezetünk cukorbevitelére, nem nagyon használunk répacukrot. Évek óta a cukormentes befőttet, dzsemet készítünk, amit a családunk is megkedvelt, és előnyben részesít.

hozzávalók / 5 adag

ajánlat

Fogyókúrázóknak, cukorbetegeknek.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A feketeribizlit  megmossuk, és megtisztítjuk.
  2. A rebarbarát megtisztítjuk, és kockára vágjuk.
  3. A fekteribizlit és a rebarbarát az édesítőtablettákkal együtt vízbe tesszük, megfőzzük, és éjszakára hűlni hagyjuk.
  4. Reggel az egészet leturmixoljuk. Belerakjuk a megmosott málnát, és belekeverjük a diabetikus befőzőcukrot. Megkóstoljuk, és szükség esetén még teszünk bele édesítőtablettát.
  5. Addig főzzük, hogy a málnaszemek szétessenek.
  6. Belekeverjük a dzsemfixet, egyet rottyantunk rajta, és szilárdulási próbát csinálunk. Amennyiben jól dermed, tiszta üvegekbe töltjük.
  7. Minden üveg tetejére egy késhegynyi szalicilt teszünk, és lezárjuk az üvegeket. Mehet a száraz dunsztba. Ez utóbbi két műveletre ugyan a dzsemfix leírása szerint nincs szükség, de biztos, ami biztos! Az utóbbi években már így tettünk el, de egy sem romlott meg.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 348
elküldve: 0
receptkönyvben: 39
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Zoli

Mióta szakács: 2012.02.17.
59 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
receptverseny: dr. Oetker egyébgyümölcs- befőzés receptverseny
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

cukormentes vegyes gyümölcsdzsem, ribizlidzsem, málnadzsem, rebarbaradzsem

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vcsuka
pussycat / vcsuka Wed, 2013-02-06 13:38

Kedves Zoli! Idetalaltam a lekvarodhoz. Nagyon cuki a story is. Irigyellek, azert, hogy nalad megteremnek a gyumolcsok amit aztan be tudsz fozni. En sajnos csak amit a piacon veszek arra szamithatok, mert nekem nincs kertem, de kulonben is, itt ahol en elek senkinek nincs gyumolcsos kertje. Latom te eleg sok fele lekvart, es befott dolgokat teszel el.
Az edesito hasznalataval kapcsolatban nem igen ertek egyet. Eloszor is a nadcukor eppen annyira nem tesz jot a szervezetunknek, mint a repacukor. Az edesitok pedig legtobbje szintetikusak vagy azokat is kemiai uton allitjak elo. Tehat csak akkor nyer az ember ha nem edesszaju. Sajnos akkor en soha nem leszek nyero. Egyebkent tetszenek a receptjeid. Mar egy parat ki is szurtam magamnak, es el fogom kesziteni.
Tovabbi jo sutest-fozest, udv. Veronika

pataygyz
Zoli / pataygyz Wed, 2013-02-06 16:19

Kedves Veronika !
Túl sok gyümölcsünk sajnos nekünk sincs. Kivételt képeznek a bogyósok ( málna, a piros és fekete ribizli és a szeder,) Ezeket a kerítés mellé kordonosan telepítettük, így felfele van sok helyük. Egyetlen meggyfánk van. Ez alatt félárnyékban van hat tő rebarbara A rebarbara igénytelen (majdnem gyomnövény szinten ) a félárnyékot, az enyhén savanyú talajt és a rendszeres öntözést kedveli. A többi gyümölcsöt a rokonságtól, a barátoktól kapjuk, akik nem termelnek kereskedelmi mennyiséget és olykor-olykor nem is elsőosztályút, de biót. Az édesítő szerekkel kapcsolatban teljesen igazad van, de mit lehet tenni . Ezek a bogyósok savanykásak, de igyekezünk minél kevesebb édesítőszert használni.
üdv: Zoli

beus_4
beus_4 Tue, 2012-06-26 15:30

Én is évek óta cukormentesen teszem el a lekvárokat, mindig nagyon finom és büntudat nélkül ehetjük :P
Korábban ha volt annyi feketeribizlid csináltad csak abból is? Nekem nagyon sok van, de így nyersen nem nagyon ízlik... Kiegészítésnek tettem én is málna lekvárba hétvégén, de magában nem mertem csinálni...

pataygyz
Zoli / pataygyz Tue, 2012-06-26 17:09

Kedves Beus !
Összesen csak négy bokor, három éve telepített fekete ribizlink van. A koruk miatt eddig csak mutatták magukat. Az idei lett volna az első igazi termésük, de ez sajnos elfagyott és csak kb. fél kiló lett összesen. A családból egyedül nekem ízlik nyersen a fekete ribizli, ami igaz, ami igaz egy kissé savanyú, lisztes ízű a vastagabb héja miatt. A lekvár kóstolásakor egyáltalán nem lehet érezni a leturmixolt gyümölcshéjat és magot Lehet persze, hogy az egyharmad mennyiség miatt van. Minden esetre jövőre, ha nagyobb lesz a termés, málnával felesben fogom eltenni. Magában nagyon savanyú és sok édesítő kellene hozzá. A fekete ribizlit a gyógynövénykönyvekben nagyon jótékony hatásúnak írják le.
Jó kísérletezést kívánok.
Zoli

416
feketeribizli 0.5 kg
rebarbara 0.5 kg
málna 0.5 kg
édesítőszer 12 db
befőzőcukor 35 dkg
dzsemfix 1 csomag
víz 0.5 l
szalicil 1 késhegynyi