Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Görögdinnye-dzsem

Görögdinnye-dzsem
Görögdinnye-dzsem
50 perc / előkészület: 20 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (27)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tavaly kattantam rá a lekvárfőzésre. Akkor fedeztem fel ezt a receptet, és azóta is várom, hogy végre dinnyét lehessen kapni :). Még most sem jött el teljesen az ideje, de már nem bírtam tovább várni...
Persze kihűlve rögtön megkóstoltuk :). Érdekes íze van, nagyon szokatlan az általában hidegen, kásásan evett gyümölcsöt ilyen formában ízlelni :).

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Csak ínyenceknek!
Az eredeti recept szerint még 5 dkg keserű csokit is kell a lekvárba reszelni a főzés végén, de az - olajtartalma miatt - csökkenti az eltarthatóság idejét.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A dinnyét kimagozzuk, majd ráöntjük a narancs- és citromlevet.
  2. Botmixerrel pépesítjük kicsit, de hagyjunk benne néhány nagyobb darabot is.
  3. Hozzáadjuk a cukrot, majd lassú tűzön (!), folyamatosan keverve felforraljuk. Forrás után még 4-5 percig főzzük.
  4. Ha kész, rögtön forró vízzel kiöblített befőttes üvegekbe töltjük.
  5. Az üvegeket dunsztoljuk: néhány konyharuhával/törölközővel kibélelt lábasba rakjuk, és a ruhákkal becsomagoljuk, esetleg még a tetejére is rakhatunk egy plusz melegítőt. Időnként - pár óránként - csomagoljuk ki, és fordítsuk meg az üvegeket, hogy a dinnyehús egyenletesen oszoljon el a üvegben. Kb. 1 évig áll el!

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 34 560
elküldve: 3
receptkönyvben: 343
elkészítve: 5/9
Facebookon megjelent: -

szakács

asztika

Mióta szakács: 2011.01.15.
24 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

dinnyelekvár, görögdinnye-lekvár

Hozzászólások (27)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Viv
Viv Wed, 2016-07-13 19:51

Sziasztok! Harmadszor írom át a kommentemet, azt hiszem ebben már benne lesz minden. :-)

Először el sem tudtam képzelni, hogyan lesz ebből a folyós valamiből szilárdabb, de 1-2 nap alatt simán beállt minden nélkül, tehát még hűtőbe sem kell hozzá tennem. Hűtőbe téve pár óra alatt megvolt. Dunsztolás után bekerült a nem sikerült vákuumú. Az állaga viszont kicsit másabb, mint mondjuk az eperlekváromé. Ezt annak a számlájára írom, hogy minden gyümi más. A dinnye ilyen.

A szaga érdekes, nem valami bizalomgerjesztő. Én elég büdinek érzem alapból a befőzőcukrot, lehet hogy attól. Ha csinálnék még, legközelebb szerintem nem azzal fogom. Az íze pedig nem is rossz. Először poshadt dinnyéhez hasonlította a férjem, de pár nap után már jobbnak érezte. A kislányom ma este ezt ette kenyéren, nagyon ízlik neki. :-D

A narancs nálam kimaradt. :-) Négy kicsi üveggel lett, ez pont egy próbaadag.

rox
rox Thu, 2014-08-21 17:02

és ha nem akarok bele se dzsemixet, se zselét tenni, akkor milyen lesz?
úgy értem, mint a rendes lekvároknál, hogy csak cukor meg a gyümölcs? abból nem fog összeállni? (kihagynám a citromlevet és a narancslevet is.)

asztika
asztika / asztika Thu, 2014-08-21 22:20

Nem igazán vagyok szakértője a rendes lekvároknak, de szerintem a dinnye annyi idő alatt, míg esetleg besűrősödik annyira elfőné az ízét, hogy nem lenne jó a végeredmény. Rengeteg lé van benne, más mint pl a sárgabarack,vagy a szilva. A citrom narancs nem érezhető, azért kell,hogy jobban sűrűsödjön és a színe is megmaradjon. De tégy egy próbát ha időd engedi ;)

terranova56
terranova56 Wed, 2014-08-27 17:59

Arra gondoltam, megpróbálom összenyomni és a levet leönteni, majd ezután főzni, kiváncsi vagyok milyen lesz

csipszicsino
csipszicsino Sat, 2013-04-13 11:20

Sziasztok. Lenne egy kérdésem...nagyon tetszik ez a recept és imádom a dinnyét az a gond, hogy 2:1 befőzőcukrot vettem :D ha ezzel készítem el, mit tegyek még hozzá? :) Remélem tud segíteni valaki. Köszi előre is.

suvkat
suvkat Mon, 2011-08-15 19:01

Azt már tapasztaltam, hogy a hűtőbe vissza nem rakott pár óra múlva ismét folyós lesz :)

suvkat
suvkat Sat, 2011-08-13 18:39

Tegnap megcsináltam, és mivel többen érdeklődtek a dzsemfixről, megosztom a tapasztalataimat. Egy egész dinnyéből csináltam, így kb 3,5kg lett a tiszta gyümölcs. Ehhez facsartam egy egész citromot, és 6dl narancslét. Mivel nem volt túl édes a dinnye, így ment bele 1,5 kg cukor. És találomra 5 csomag zseléfix, előírás szerint elkészítve. A főzéskor, és utána sem tapasztaltam semmilyen sűrűsödést vagy zselésedést. Ettől függetlenül ment az üvegbe, fejre állítva, dunszt nélkül. Egy fél kisüvegnyi maradt ki, ez hűtőbe került. Ez utóbbi reggelre szépen megkocsonyásodott, de egyáltalán nem kemény, hanem rezgős. A kint hagyott üvegekben továbbra is teljesen folyós. Remélem, később megdermed, legrosszabb esetben minden üveg felhasználás előtt hűtőbe kerül éjszakára :) Ízre egyébként kicsit furcsa, bár tagadhatatlanul finom. Mindezekből úgy érzem, ekkora mennyiséghez 6-7 csomag zseléfix kell attól függően, ki mennyire keményre akarja. Egyébként 12 kisüveg lett belőle, és a lehűtött maradékot a gyerekek már el is tüntették :)

asztika
asztika / asztika Mon, 2011-08-15 15:51

Köszi a segítséget és elnézést, hogy ígéretem ellenére nem én írtam le... De annyira be vagyok havazva az elmúlt hetekben,hogy két percem sincs főzöcskézéssel foglalkozni :(
Egyébként én időközben megbontottam egy eddig polcon álló dzsemet is és hűtőbe rakva az is megsziládult. Kérdés, hogy vajon ez a tulajdonsága megmarad-e hónapok múlva is :D majd beszámolok télen ;)

wayasne
wayasne Fri, 2011-08-05 21:44

sziasztok köszöntök mindenkit főleg a görög dinnye dzsem receptet kutatom jó ideje mostmár csak azt szeretném tudni hogy dzsem fixxel és sima cukorral el lehet e tenni ja és hogy igy is kéne e dunsz ?mert több féle lekvárt ezzel a 2 dologgal teszek el és ezeket nem kell dunsztolni ha valaki tud segiteni nagyon szivesen veszem üdv

Joz
Joz Mon, 2011-07-25 12:42

Éppen azon morfondíroztam, hogyan lehetne eltenni dinnye befőttet, s megláttam ezt a receptet. Igaz, hogy nem befőtt, de legalább dinnye :)
NEkem csak az lenne a kérdésem, hogy a narancslé az kifacsart 100%-os vagy bolti ?

asztika
asztika / asztika Wed, 2011-07-27 12:21

Én bolti, "100%"-os narancslével csináltam, de szerintem a kézzel facsart is megfelel, sőt talán még jobb is.

manga
manga Thu, 2011-07-21 20:24

nagyon jó kis recept ez, meg is csinálom, viszont ha nincs befőzőcukrom, akkor vajon lehet zselatinnal vagy akár dzsemfix-el pótolni azt, ha igen akkor milyen arányban az 1 kg -hoz? előre is kösziii, és még egyszer szupi recept

asztika
asztika / asztika Fri, 2011-07-22 11:52

Szerintem ugyanúgy meg lehet csinálni azzal is, csak arányosan ki kell számolni a mennyiséget. Ha nem felejtem el, este megnézem mit írt a cukor csomagolása, és megírom, hogy sztem kb hogy lehet a zseléfixxel helyettesíteni.

caracol
caracol Thu, 2011-07-21 19:51

köszi a választ. akkor megnyugodtam. bár már melegen kóstolgatva is különleges élmény volt, a kész lekvárt még nincs szívem kibontani, maradnak télire.. addig meg zsebelem be a sok elképedő arcot, hogy még nem is hallottak ilyenről, dinnyéből lekvárt?? :)) az a vicces, hogy pont aznap gondolkoztam, hogy lehet, milyen lehet a dinnyelekvár, amikor felraktad.. :)) köszönjük!! üdv, inez

caracol
caracol Tue, 2011-07-12 13:15

mindent a recept szerint csináltam, de nekem inkább szirupszerű lett, abból is a híg fajta.. mit ronthattam el? vagy lehetséges h később még lesz lekvárállagú?? amúgy nekem összesen 4 kis üvegem lett (gondolom a hígsága miatt). a dinnye fajtája számíthatott például? (én mézédes szabolcsiból csináltam)
a választ előre is köszönöm

asztika
asztika / asztika Wed, 2011-07-13 09:23

Ne haragudj,hogy nem írtam, de nagyon zsúfolt hétvégém volt...
A lekvár később dermed meg, így nem ér semmit az ún. zselépróba. Olyannyira,hogy nekem az egyik még talán túlságosan kemény is lett, mire teljesen hidegre hűlt a hűtőben :) Nem is lekvár, inkább olyan retro kiscsomagos dzsem állaga lett.
Egyébként biztos sokat számít a dinnye minősége is számít, ha nagyon lédús, nyilván több a leve lesz a főzetnek.

caracol
caracol Fri, 2011-07-08 16:51

én idén kattantam rá, és már most látom, hogy ezt tuti imádni fogom.. csak annyit szeretnék kérdezni, hogy amennyiben dzsemfixet és sima cukrot használok, mennyiben módosul a recept?
Üdv, inez

asztika
asztika / asztika Thu, 2011-07-07 23:11

Nekem három kis üveggel lett, amik kb 3,5 decisek, úgyhogy nagyjából 1 liternyi dzsem lesz belőle.

183
görögdinnye 1 kg
citromlé 4 ek
narancslé 2 dl
befőzőcukor 50 dkg