Feketeerdő-torta Rivombrosa konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 14% Zsír
A kakaós tortalaphoz
-
28g tojás35 kcal
-
13g finomliszt49 kcal
-
4 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g víz0 kcal
-
1g margarin6 kcal
A meggyes krémhez
-
83g meggybefőtt60 kcal
-
14 kcal
-
14 kcal
-
5g cukor19 kcal
A tejszínes krémhez
-
42g habtejszín122 kcal
-
0g zselatin1 kcal
-
8g víz0 kcal
-
2g cukor6 kcal
Az összeállításhoz
Összesen
385
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 14% Zsír
A kakaós tortalaphoz
-
330g tojás415 kcal
-
160g finomliszt582 kcal
-
46 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
-
0g só0 kcal
-
16g víz0 kcal
-
10g margarin72 kcal
A meggyes krémhez
-
1000g meggybefőtt720 kcal
-
171 kcal
-
45g puncs pudingpor171 kcal
-
60g cukor232 kcal
A tejszínes krémhez
-
500g habtejszín1460 kcal
-
5g zselatin17 kcal
-
100g víz0 kcal
-
20g cukor77 kcal
Az összeállításhoz
Összesen
4626
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 14% Zsír
A kakaós tortalaphoz
-
13.2g tojás17 kcal
-
6.4g finomliszt23 kcal
-
0.8g cukrozatlan kakaópor2 kcal
-
4g cukor15 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.6g víz0 kcal
-
0.4g margarin3 kcal
A meggyes krémhez
-
39.9g meggybefőtt29 kcal
-
1.8g vaníliás pudingpor7 kcal
-
1.8g puncs pudingpor7 kcal
-
2.4g cukor9 kcal
A tejszínes krémhez
-
19.9g habtejszín58 kcal
-
0.2g zselatin1 kcal
-
4g víz0 kcal
-
0.8g cukor3 kcal
Az összeállításhoz
Összesen
185
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 17.5 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 137 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 375.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 86 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 159 mg
-
Nátrium 91 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 51.2 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 57 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 162 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 29 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 80 mg
-
Retinol - A vitamin: 159 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 31 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 126 micro
Összesen
385
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 74.6 g
Zsír
-
Összesen 210.2 g
-
Telített zsírsav 118 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 66 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 1639 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4500.8 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 154 mg
-
Kálcium 1034 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 284 mg
-
Foszfor 1910 mg
-
Nátrium 1090 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 614.8 g
-
Cukor 220 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 684.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1943 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 353 micro
-
K vitamin: 29 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 205 micro
-
Kolin: 958 mg
-
Retinol - A vitamin: 1911 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 374 micro
-
β-crypt 27 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1513 micro
Összesen
4626
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3 g
Zsír
-
Összesen 8.4 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 65 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 179.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 76 mg
-
Nátrium 43 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24.5 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 27.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 77 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 76 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 60 micro
Összesen
185
kcal
Hozzávalók
A kakaós tortalaphoz
-
6 db tojás
-
8 púpozott ek finomliszt
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
-
10 ek cukor
-
0.5 csomag sütőpor
-
2 csipet só
-
2 ek víz
A meggyes krémhez
-
1 kg meggybefőtt
-
1 csomag vaníliás pudingpor
-
1 csomag puncs pudingpor
-
6 ek cukor
A tejszínes krémhez
-
5 dl habtejszín
-
1 ek zselatin
-
1 dl víz
-
2 ek cukor
Az összeállításhoz
-
40 ml rumaroma
Elkészítés
A kakaós tortalaphoz
- A kakaós tortaalap készítése:
- A tortalaphoz előveszünk egy 23 cm-es kapcsos tortaformát, és margarinnal alaposan kivajazzuk az alját, oldalát.
- A lisztet a kakaóval és a sütőporral összekeverjük, majd a tojásokat szétválasztjuk.
- A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük. Akkor jó, ha a cukor teljesen elolvadt és a sok keveréstől világossárga habot kapunk, sok apró légbuborékkal.
- A tojásfehérjét félkeményre felverjük, kanalanként hozzáadjuk a 2 ek vizet, majd hozzácsurgatjuk a sárgáját is. Végül finom mozdulatokkal egy fakanállal 1/3 részenként a lisztes keveréket is a tojáshabhoz keverjük.
- A piskótatésztát beleöntjük a sütőformába és előmelegített, 180 fokos sütőben 15 percig sütjük, majd levesszük a hőfokot 150 fokra, és további 25 percig sütjük.
- Az első 20 percben ne nyissuk ki a sütőajtót, különben a piskóta összeesik. Mielőtt kivennénk a sütőből végezzünk tűpróbát, ha a tészta ráragad a tűre, süssük tovább egy kicsit.
- A formában hagyjuk kihűlni, csak utána vegyük ki. Egy hosszú, éles késsel vágjuk 3 lapra. Fontos, hogy az alsó lap egy kicsit vastagabb legyen a többinél és nagyon egyenes. Elég sok anyagot kell elbírnia.
- A meggyes krém elkészítése:
- 6 dl meggylevet felfogunk, ennyi kell a puding készítéséhez. A két pudingport összekeverjük, hozzáadjuk a cukrot és néhány ek meggylével csomómentesre keverjük.
- Hozzáadjuk a többi levet is és takarékon, gyakori kevergetéssel besűrítjük. Ne hagyjuk magára, mert könnyen leéghet, becsomósodhat.
- Ha besűrűsödött, keverjük bele a meggy kétharmadát és hagyjuk langyosra kihűlni. A maradék meggyszemeket tegyük félre a díszítéshez.
- A tejszínes krém elkészítése:
- A habtejszínt felverjük, ízlés szerint adhatunk hozzá 1-2 ek cukrot.
- A zselatinport 1 dl hideg vízben áztatjuk, majd lassú tűzön felolvasztjuk, forrnia nem szabad.
- Kevergetve lehűtjük egy kissé, majd hozzáadva 1 kanál habot jól átkeverjük, majd az egészet belecsorgatjuk a tejszínhabba és átkeverjük.
- A torta összeállítása:
- Ha meggyes puding már kezd dermedni, elkezdjük a torta rétegezését.
- A alsó lapot meglocsoljuk néhány kanálnyi meggylével, amibe előzőleg belekevertük a rumaromát.
- A puding felét elsimítjuk a tortalapon, erre kerül egy adagnyi tejszínhab, kb. az egész 1/3-a.
- Erre jön a második tortalap, óvatosan tegyük rá, nehogy a töltelék kifolyjon. Ha úgy látjuk, hogy a puding még nem elég kemény és folyna ki oldalt, akkor inkább várjuk 10-15 percet, és csak utána tegyük a második lapra a többi tölteléket.
- Ugyanilyen sorrendben, meggyes puding, rá a tejszínhab és a torta teteje.
- A megmaradt tejszínhabbal bevonjuk az egész tortát, a tetejét habzsák segítségével körbedíszítjük, kirakjuk meggyszemekkel és megszórjuk reszelt csokival.
- Néhány órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen és szeleteléskor ne essen szét.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 29
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 6346
- Feltöltés dátuma: 2012. november 19.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Életem első Fekete-erdő tortája. Sok receptet végigolvastam, mire összegyúrtam a magam elképzeléseit az évek óta jól bevált kakaós tortalap felhasználásával. Nagy sikert arattam vele itthon, azóta ez lett a család kedvenc tortája.