r
Nosalty Logó

Fehérboros édeskömény gratin

Glaser
Fehérboros édeskömény gratin
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

456
Kalória
17.6g
Fehérje
32.3g
Szénhidrát
29g
Zsír
270.2g
Víz
62.2g
Koleszterin
8.5g
Élelmi rost
16.7g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 456 kcal
  • 5% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 1828 kcal
  • 5% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 81 kcal
  • 5% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    17.6 g

Zsír

  • Összesen
    29 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    62 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1326.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    501 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    87 mg
  • Foszfor
    345 mg
  • Nátrium
    377 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    32.3 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    270.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    292 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    31 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    167 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    81 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    169 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1484 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1532 micro
Összesen 456 kcal
  • 5% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    70.6 g

Zsír

  • Összesen
    116 g
  • Telített zsírsav
    50 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    249 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5307.2 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    39 mg
  • Kálcium
    2005 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    347 mg
  • Foszfor
    1380 mg
  • Nátrium
    1508 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    129.1 g
  • Cukor
    67 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

Víz

  • Összesen
    1080.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1167 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    125 mg
  • D vitamin:
    28 micro
  • K vitamin:
    666 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    325 micro
  • Kolin:
    209 mg
  • Retinol - A vitamin:
    674 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5937 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6130 micro
Összesen 1828 kcal
  • 5% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    3.1 g

Zsír

  • Összesen
    5.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    234.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    89 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    61 mg
  • Nátrium
    67 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    5.7 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    47.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    52 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    30 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    263 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    271 micro
Összesen 81 kcal

Elkészítés

  1. Az édesköményt megpucoljuk, a zöldjét levágjuk, és félretesszük. Az édeskömenyt 5 mm vastagságú szeletekre vágjuk.
  2. Az édeskömény szeleteket a citromlével fővő sós vízben kb. 3 percig blansírozzuk, majd kivesszük, és hideg vízbe tesszük, a végén leszűrjük.
  3. A vajat egy serpenyőben felforrosítjuk, hozzákeverjük a lisztet, felöntjük a tejjel és tejszínnel, felfőzzük, majd lassú tűzön kb. 5 percig főzzük. A mártást a borral, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.
  4. Egy tűzálló tálat vajjal kikenünk, az édeskömény szeleteket elrendezzük a tálba, ráöntjük a mártást, megszórjuk a sajttal.
  5. Előmelegített sütőbe toljuk, és aranysárgára sütjük.
  6. Egy serpenyőben a fenyőmagokat megpirítjuk. Az édeskömény zöldjét apróra vágjuk.
  7. Tálalás előtt a gratint megszórjuk a fenyőmaggal és az édeskömny zöldjével.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 5 p
  • Sütés ideje: 25 p
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Egy finom köret.

További receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hankusz Sára

Címlapról ajánljuk

Vége a keto diadalmenetének? Ezek az étkezési trendek hanyatlanak majd...

Ahogy belépünk 2026-ba, nemcsak az figyelhető meg, hogy új trendek születnek, hanem az is, hogy néhány korábban óriási népszerűségnek örvendő irányzat kezd kifulladni. Egyre többen keresnek kiegyensúlyozottabb, fenntarthatóbb és egészségtudatosabb megoldásokat, és ez szépen lassan kihúzza a szőnyeget egyes trendi koncepciók alól is.

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...