Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fehér kenyér Évi néni konyhájából

Fehér kenyér Évi néni konyhájából
Fehér kenyér Évi néni konyhájából
40 perc / előkészület: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A hétvégén Szegeden jártunk, és ott láttunk néhány tetszetős kenyeret egy pékségben. Ez is közöttük volt. Ott ugyan szebben nézett ki, mert az enyémben kicsit sok volt a folyadék, de a lényeg talán látszik. Így nem muszáj szeletelni, hanem mindig le lehet egy kis cipócskányit szakítani a kenyérből.

hozzávalók / 8 adag

A kenyértésztához

A tetejére

  • 1 ek víz (vagy tej)
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos tejhez hozzáadjuk a mézet és az élesztőt, 5 perc alatt megkelesztjük.
  2. Hozzákeverjük az olvasztott margarint, a joghurtot, lisztet, sót, sikért. aszkorbinsavat, összedagasztjuk, háromnegyed órát kelesztjük.
  3. Ha duplájára kelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk, hosszúkás, kb. 60 cm-es kenyérré formázzuk, ollóval mindkét oldalán belecsípünk 8 cm mélyen, majd a tésztán fordítunk egyet, aztán 8-10 cm után újra megismételjük, majd újra, míg a kenyér el nem fogy. Ettől úgy fog kinézni, mint egy növény.
  4. Tetejét átkenjük vízzel/ tejjel, és 180 C-ra előmelegített sütőben hőlégkeverésen fél óra alatt megsütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 39x33 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 4 271
elküldve: 1
receptkönyvben: 37
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1829 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: köret
alkalom: szilveszter, vasárnapi ebéd
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

formázott fehér kenyér, kenyér, házi kenyér

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2013-01-28 14:41

Kata!
Azóta láttam a TV-ben elkészíteni ezt a receptet. Ott a tésztát majdnem teljesen átvágták teljes szélességében 45 fokban és úgy forgatták jobbra-balra. Próbáld ki úgy, mert szebb lesz, mint ez. Üdv: É

Kata58
Kata58 Mon, 2013-01-28 11:21

Ha nincs sikér, tegyek több élesztőt? nagyon szeretném ezt a kenyeret megsütni...

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2013-01-28 14:30

Semmiképpen. Készítsd el olyan lisztből, aminek nagyobb a sikértartalma, de ne aggódj, nem egy kanál sikéren múlik. Nagyon szép kenyereket lehet fehér tönkölylisztből sütni. Menni fog. Üdv: Évi néni

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2012-07-31 10:54

Kedves Évi!
Ne tévesszen meg a kép, ezt sokkal szebbre is lehet készíteni, de kissé túlkelt a kenyér, azért ilyen. Próbálom tökéletesíteni, és majd tudatlak a végeredményről. Próbáld egy minimálisan kevesebb folyadékkal. Üdv: Évi néni

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2012-07-31 09:54

Azt a ropogós, illatos csodáját! :-)
Köszönöm szépen, elkészítésre beiktatva, de annyi csodás kenyérfélét raktál fel ide, hogy azokat készítgetem felváltva.:-))
Köszönöm ezt is, és azokat is, mind.:-))
Szép napot kívánok!
Éva-Anyóca

365
tej 1 dl
méz 2 ek
friss élesztő 2 dkg
margarin 7 dkg
joghurt 3 dl
kenyérliszt BL80 55 dkg
sikér 1 tk
aszkorbinsav 1 csipet
1 tk
víz 1 ek