r
Nosalty Logó

Balázstelki joghurtos kenyér

Gourmand
Balázstelki joghurtos kenyér
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

312
Kalória
10.6g
Fehérje
62g
Szénhidrát
1.7g
Zsír
63g
Víz
1.1g
Koleszterin
2.3g
Élelmi rost
1.1g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 312 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 3743 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 225 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.6 g

Zsír

  • Összesen
    1.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    1 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    584.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    103 mg
  • Nátrium
    396 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    62 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    63 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    61 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    66 micro
Összesen 312 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    127.5 g

Zsír

  • Összesen
    20.8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7008.7 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    403 mg
  • Kálcium
    298 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    287 mg
  • Foszfor
    1233 mg
  • Nátrium
    4752 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    744 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

Víz

  • Összesen
    755.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    730 micro
  • Kolin:
    135 mg
  • Retinol - A vitamin:
    27 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    790 micro
Összesen 3743 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    1.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    1 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    420.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    74 mg
  • Nátrium
    285 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    44.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    45.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    47 micro
Összesen 225 kcal

Elkészítés

  1. A lisztet átszitáljuk, szobahőmérsékleten félórányit pihentetjük. Ezalatt teáskanálnyi cukrot teszünk 2 dl langyos vízbe, belemorzsoljuk a friss élesztőt, és meleg helyre tesszük.
  2. A lisztbe beletesszük az alapanyagokat, majd a legvégén a felfutott élesztőt.
  3. Addig dagasztjuk, amíg rugalmas, de viszonylag kemény kenyértésztát nem kapunk, és le nem válik a dagasztótál faláról.
  4. Amikor ezzel elkészültünk, liszttel megszórjuk, nedves konyharuhával betakarjuk, és meleg helyre kelni tesszük.
  5. Egy órányi kelés után a tésztát lisztes munkapadra kiborítjuk, 4-5 percig tovább gyúrjuk, majd sütőformába tesszük. (Erre talán a legalkalmasabb egy nagyobb teflonozott WOK edény.)
  6. További egy órán keresztül kelesztjük, ezalatt a tűzhelyet 225 °C-ra előmelegítjük (légkeveréses 210 °C-ra), vizes tálat helyezünk bele.
  7. Amikor legalább a kétszeresére nőtt, a tésztát gyors, könnyű mozdulattal langyos vÍzzel megkenjük, éles késsel két-három helyen megvágjuk, majd a sütőbe tesszük.
  8. 4-5 perc után a meleget 180-185 °C-ra vesszük vissza, és kb. 45-50 percig sütjük. A sütőből kivéve, hideg vízzel újból megkenjük, és egy lenből szőtt konyhakendővel letakarva pihentetjük (ha csend van, hallani, ahogy repedezik a kenyér héja).
  9. Jó étvágyat!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Sütés ideje: 60 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Könnyű falun, gondolhatná az ember fia (lánya), egykettőre bedagasztjuk a tésztát, bedobjuk a kemencébe, aztán már kész is a finom, parasztos, foszlós kenyér. Ez részben igaz. De hogy városon is lehet finom, rusztikus kenyeret sütni a tűzhely sütőjében, hát itt egy recept. Csak szenvedéllyel!

További receptek

Yudane szendvicskenyér

A yudane egy zseniális japán technika, amivel magasabb szintre lehet emelni a szendvicskenyér minőségét. Lényege, hogy 1:1 arányban kell összekeverni forró folyadékkal, így a hőkezelés ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Top Receptek