Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fehér csokoládés-aszalt meggyes keksz

Fehér csokoládés-aszalt meggyes keksz
Fehér csokoládés-aszalt meggyes keksz
23 perc / előkészület: 15 perc sütés: 8 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Akik szeretik a fehér csokit, imádni fogják. De hogy ne legyen annyira édes, került bele egy kis aszalt meggy, de aszalt vörösáfonya is szuper bele, minél savanykásabb, annál jobb. (Igazából az álmaimban goji bogyó szerepelt, de azt sajna nem tartok itthon ipari mennyiségben :). De ha van lehetőségünk beszerezni, próbáljuk ki azzal.)
Régen leszoktam arról, hogy kekszet vegyek, házilag olyan egyszerű elkészíteni, és garantáltan tudjuk, hogy mi van benne. Dobozban nagyon sokáig eláll. Ez nem az a teljesen száraz, ropogós keksz, hanem - köszönhetően a rövid sütési időnek - , a belseje szaftosan omlós marad.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

18 db lesz belőle.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  2. Az egész tojást jó habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a nagyon lágy vajat, és azzal együtt folytatjuk a habosítást elektromos mixerrel (kb. 1-2 perc.) Hozzáöntjük a tejet is, és jól elkeverjük.
  3. A csokoládét apró darabokra vágjuk.
  4. A lisztet elkeverjük a sóval és a szódabikarbónával, majd hozzáöntjük a vajas tojásos keverékhez, és fakanállal, hablapáttal, határozott mozdulatokkal összekeverjük, míg a massza összeáll, túlkeverni nem szabad. Hozzáadjuk a csokoládét és az aszalt meggyet is, és átkeverjük.
  5. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral (ennek híján kivajazzuk-lisztezzük). Vizes kézzel kb. 1 evőkanályni masszát kiszedünk, majd nagyjából gömb alakúra formázzuk, és a tepsibe rakosgatjuk. Hagyjunk ki helyet közöttük, mert sütés közben elterülnek. Egy nagy gáztepsiben 9 db fér el.
  6. 9-10 percig sütjük. (A második tepsinek picivel kevesebb idő is elég tapasztalatom szerint.)
  7. A kekszek meleg állapotukban nagyon puhák, legalább 10 percet várjunk, majd lapáttal emeljük ki, és hagyjuk kihűlni.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 142
elküldve: 5
receptkönyvben: 172
elkészítve: 5/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Juci (strawberry)

Mióta szakács: 2010.03.31.
162 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes keksz
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

fehér csokis keksz aszalt gyümölcsökkel, meggyes-csokis teasütemény

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

hencebence
Hena / hencebence Fri, 2012-01-20 13:29

Kedves Juci! Isteni finom ez a keksz, a blogodon találtam rá, elkészítettem, bár nem meggyel, hanem áfonyával (az volt otthon). Nagyon-nagyon köszönöm a receptet! Pofonegyszerű és mégis zseniális :) Másodjára nem volt otthon fehér csokim, ezért készítettem egy barna csokis - fügés és egy sárgabarackos verziót, nagyon jól sikerült az is! Mindenesetre ez a recept a család új kedvencévé vált nálunk! :)

Adrienn-B.
Adrienn-B. Mon, 2011-07-04 12:49

Szia!
Csak aszalt gyümölcs jó bele v. pl. frissen szedett meggy is?

Sofía
Sofía Sat, 2011-06-04 19:36

Nagyon szuper, mint abban a bizonyos szendvicses gyorsétteremben kapható süti. Legközelebb makadámdióval is kipróbálom.

Bató Edit
Bató Edit Thu, 2011-03-24 19:54

Kedves Juci!
Nagyon szeretjük a házi kekszet és a Tiéd annyira jó, hogy meg is sütöm. A fehércsoki és áfonya együttese csodás. Köszi, hogy ezt kitaláltad!
Szép estét!
Edit

792
vaj 100 g
cukor 120 g
tojás 1 db
tej 2 ek
finomliszt 175 g
fehér csokoládé 20 dkg
aszalt gyümölcsök 80 g
szódabikarbóna 0.5 tk
0 ízlés szerint