r
Nosalty Logó

Extra sajtos krumplipüré sütőben sütve

Hering András
Extra sajtos krumplipüré sütőben sütve
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

554
Kalória
21.5g
Fehérje
32g
Szénhidrát
37.8g
Zsír
169.3g
Víz
105.5g
Koleszterin
3.2g
Élelmi rost
4.7g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 554 kcal
  • 8% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 2213 kcal
  • 8% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 154 kcal
  • 8% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.5 g

Zsír

  • Összesen
    37.8 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    106 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1647.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    617 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    430 mg
  • Nátrium
    520 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    32 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    169.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    325 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    316 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    100 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    17 micro
Összesen 554 kcal
  • 8% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    85.9 g

Zsír

  • Összesen
    151.3 g
  • Telített zsírsav
    87 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    41 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    422 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6590.9 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    76 mg
  • Kálcium
    2468 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    230 mg
  • Foszfor
    1719 mg
  • Nátrium
    2078 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    127.9 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    677.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1300 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    121 mg
  • D vitamin:
    58 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    161 micro
  • Kolin:
    150 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1265 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    401 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    69 micro
Összesen 2213 kcal
  • 8% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    10.5 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    456.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    171 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    119 mg
  • Nátrium
    144 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    8.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    46.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    90 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    88 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 154 kcal

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 C-fokra. Kenjünk ki vajjal vagy olívaolajjal a tepsit, amiben a sajtos krumplipürét sütni fogjuk (nagyjából 8 literes tepsire lesz szükségünk, én 31x24-es, ovális tepsiben sütöttem).
  2. Hámozzuk meg a burgonyát, mossuk meg, majd vágjuk kockára. Tegyük egy nagy lábosba, és öntsünk fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje a burgonyát, adjunk hozzá egy kevés sót. Forraljuk fel, majd vegyük vissza a hőt közepes fokozatra, és további 15-20 percig főzzük, amíg a burgonya megpuhul. Közben készítsük elő a tejet, tejfölt, reszeljük le a parmezánt. A cheddart felezzük el: az egyik felét reszeljük le nagyobb lyukú reszelőn durvára, a másik felét pedig vágjuk kisebb kockákra (ezek a sajtbombák sütés közben majd szépen megolvadnak, és mennyi meglepetést okoznak evés közben).
  3. Szűrjük le a krumplit, hagyjuk a szűrőben gőzölögni, majd tegyük vissza az edénybe. Adjunk hozzá 2dl tejet, 1 kis pohár tejfölt és 50g vajat, reszeld hozzá a szerecsendió felét, sózd-borsozd kedved szerint, majd mindezzel együtt törd össze a krumplit.
  4. Amikor a krumplipüré eléggé kihűlt (ahhoz, hogy a sajt ne olvadjon el rögtön benne, de még meleg) adjuk hozzá a durvára reszelt cheddar sajtot, keverjük össze, majd szórjuk hozzá a cheddar másik, kockára vágott részét is (figyeljünk rá, hogy sajt ne olvad el teljesen). Kóstoljuk meg, ha szükséges ízesítsük még sóval, borssal. A kész, cheddar-sajtos krumplipürét öntsük az előkészített tepsibe, és egyenletes oszlassuk el. A tetejét szórjuk meg a reszelt parmezánnal.
  5. Mehet az előmelegített sütőbe: nagyjából 20-30 percig süssük 180 fokon, amíg a tetejére reszelt parmezán aranybarnára sül. Találaláshoz szórjuk meg finomra vágott metélőhagymával vagy petrezselyemmel.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 35 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 31x24

A cheddar- és parmezánsajttal sült krumplipüré csak papíron nevezhető köretnek, hiszen extra "sajtosságától", valamint a zsíros tejtől, tejföltől és vajtól krémes állagától valójában főételként, egy kiadós egytálételként is működik. A fogás titka, hogy ne sajnáljuk a sajtot: bőven reszeljük és kockázzuk bele a cheddart (ezek a sajtbombák sütés közben majd szépen megolvadnak, és mennyi meglepetést okoznak a kanalazásukkor), a tetejére reszelt parmezántól pedig egy ropogós textúrát (kérget) is kapunk. Elkészítésük előnye, hogy akár előző nap is összerakhatjuk a tepsink tartalmát (legfeljebb 1 napig tárolható hűtőben, sütés előtt legalább 30 percig szobahőmérsékleten állni hagyjuk), a maradékot pedig légmentesen záródó edényben, 4 napig hűtőszekrényben tárolhatjuk. Újramelegítés után még jobban összeérnek az ízek benne.

További receptek

Piros pecsenyeburgonya

Így fest a legízesebb maradékmentés: a pecsenyék kisült zsírjával süthetjük pirosra és ropogósra a főtt krumplit, ami ezáltal a legellenállhatatlanabb köretté válik. Szinte ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek