r
Nosalty Logó

Extra sajtos krumplipüré sütőben sütve

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Hering András
Extra sajtos krumplipüré sütőben sütve
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 554 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 2213 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 154 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.5 g

Zsír

  • Összesen
    37.8 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    106 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1647.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    617 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    430 mg
  • Nátrium
    520 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    169.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    325 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    316 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    100 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    17 micro
Összesen 554 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    85.9 g

Zsír

  • Összesen
    151.3 g
  • Telített zsírsav
    87 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    41 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    422 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6590.9 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    76 mg
  • Kálcium
    2468 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    230 mg
  • Foszfor
    1719 mg
  • Nátrium
    2078 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    127.9 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    677.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1300 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    121 mg
  • D vitamin:
    58 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    161 micro
  • Kolin:
    150 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1265 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    401 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    69 micro
Összesen 2213 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    10.5 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    456.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    171 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    119 mg
  • Nátrium
    144 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    46.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    90 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    88 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 154 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 C-fokra. Kenjünk ki vajjal vagy olívaolajjal a tepsit, amiben a sajtos krumplipürét sütni fogjuk (nagyjából 8 literes tepsire lesz szükségünk, én 31x24-es, ovális tepsiben sütöttem).
  2. Hámozzuk meg a burgonyát, mossuk meg, majd vágjuk kockára. Tegyük egy nagy lábosba, és öntsünk fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje a burgonyát, adjunk hozzá egy kevés sót. Forraljuk fel, majd vegyük vissza a hőt közepes fokozatra, és további 15-20 percig főzzük, amíg a burgonya megpuhul. Közben készítsük elő a tejet, tejfölt, reszeljük le a parmezánt. A cheddart felezzük el: az egyik felét reszeljük le nagyobb lyukú reszelőn durvára, a másik felét pedig vágjuk kisebb kockákra (ezek a sajtbombák sütés közben majd szépen megolvadnak, és mennyi meglepetést okoznak evés közben).
  3. Szűrjük le a krumplit, hagyjuk a szűrőben gőzölögni, majd tegyük vissza az edénybe. Adjunk hozzá 2dl tejet, 1 kis pohár tejfölt és 50g vajat, reszeld hozzá a szerecsendió felét, sózd-borsozd kedved szerint, majd mindezzel együtt törd össze a krumplit.
  4. Amikor a krumplipüré eléggé kihűlt (ahhoz, hogy a sajt ne olvadjon el rögtön benne, de még meleg) adjuk hozzá a durvára reszelt cheddar sajtot, keverjük össze, majd szórjuk hozzá a cheddar másik, kockára vágott részét is (figyeljünk rá, hogy sajt ne olvad el teljesen). Kóstoljuk meg, ha szükséges ízesítsük még sóval, borssal. A kész, cheddar-sajtos krumplipürét öntsük az előkészített tepsibe, és egyenletes oszlassuk el. A tetejét szórjuk meg a reszelt parmezánnal.
  5. Mehet az előmelegített sütőbe: nagyjából 20-30 percig süssük 180 fokon, amíg a tetejére reszelt parmezán aranybarnára sül. Találaláshoz szórjuk meg finomra vágott metélőhagymával vagy petrezselyemmel.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 31x24
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 49
  • 7 napos nézettség: 237
  • Össznézettség: 4306
  • Feltöltés dátuma: 2021. december 07.

Receptkategóriák

Extra sajtos krumplipüré sütőben sütve
Hering András 66 recept

A cheddar- és parmezánsajttal sült krumplipüré csak papíron nevezhető köretnek, hiszen extra "sajtosságától", valamint a zsíros tejtől, tejföltől és vajtól krémes állagától valójában főételként, egy kiadós egytálételként is működik. A fogás titka, hogy ne sajnáljuk a sajtot: bőven reszeljük és kockázzuk bele a cheddart (ezek a sajtbombák sütés közben majd szépen megolvadnak, és mennyi meglepetést okoznak a kanalazásukkor), a tetejére reszelt parmezántól pedig egy ropogós textúrát (kérget) is kapunk. Elkészítésük előnye, hogy akár előző nap is összerakhatjuk a tepsink tartalmát (legfeljebb 1 napig tárolható hűtőben, sütés előtt legalább 30 percig szobahőmérsékleten állni hagyjuk), a maradékot pedig légmentesen záródó edényben, 4 napig hűtőszekrényben tárolhatjuk. Újramelegítés után még jobban összeérnek az ízek benne.

Hozzászólások (0)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek