Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ételízesítő házilag Évi baba konyhájából

Ételízesítő házilag Évi baba konyhájából
Ételízesítő házilag Évi baba konyhájából
45 perc / előkészület: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Folyamatosan lehet hallani, hogy a gyári ételízesítők nem túl egészségesek. Ezért elgondolkoztam rajta, hogy kellene valamiféle alternatívát keresni. A megoldás az orrom előtt hevert, csak nem vettem észre. Anyósomnál mindig olyan ízletes a leves valami + ízt éreztem benne. Egyszer én főztem anyósomnál és ételízesítőt kerestem. Az nincs, csak ez, és elővett egy befőttes üveget, amibe ott kukucskált az illatos, nagyon gusztusos darált zöldség. Rögtön elkértem a receptet. Azóta szinte minden ételbe ezt teszek (a gyümölcslevesbe nem) J A házi készítésű ételízesítőbe nem kell tartósító, hisz a só tartósít. Évekig eláll. Ha egyet felbontunk, nem romlik meg, a hűtőben, kamrában hónapokig jó.

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zöldségeket tisztítás után ledaráljuk (nekem van villanydarálom, kézivel egy kicsit macerásabb). A petrezselyem zöldjét felaprítjuk.
  2. A ledarált zöldségeket megmérjük, egy nagy keverő tálba rakjuk (műanyag lavór is jó), hozzáadjuk a petrezselyem zöldjét is és kg-ként 25 dkg sót számítva megsózzuk.
  3. 1 napot állni hagyjuk, azután befőttes (én dzsemes üvegeket használtam) üvegekbe rakjuk (minden üvegbe jusson a zöldség levéből is).
  4. Hűvösebb helyen tároljuk. Felbontás után is eláll.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 22 418
elküldve: 22
receptkönyvben: 445
elkészítve: 16/28
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi baba

Mióta szakács: 2012.06.02.
38 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
kategória: befőttek
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: vegán
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 12 főre

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: fűszerek házilag
hasonló kategóriák: kompót, befőtt, télire

egyéb elnevezések

ételízesítő, házi ételízesítő, ételízesítő télire

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gorzane55@freemail.hu
gorzane55@freemail.hu Thu, 2015-08-20 21:04

Én is elkészítettem tavaly, mindjárt dupla adagokból, hogy a lányunknak is legyen. Az utolsó üvegből még van egy kicsi. Hamarosan készítem a következő adagokat. Nagyon finom. Csak ezt használjuk. ( kicsit kevesebb sót használtam) Mindenféle zöldséges levesekhez használom. Nagyon nagyon finom.

Anya-banya
Anya-banya Tue, 2013-10-22 20:18

Kedves Évi!
Már régóta a receptkönyvemben figyel ez a jó kis recept, de csak most készítettem el először. A gyerekeim messze vannak és sokat főzőcskéznek. Főleg rájuk gondolva készítettem egy jó adagot. Háááááát.... ISTENI a recepted! Mindenki meg van vele elégedve.
Gratulálok hozzá, köszi, hogy megosztottad.
További sikeres főzőcskét.
Üdv: Inci

éva juhász
Évi baba / éva juhász Thu, 2013-11-14 12:04

Kedves Inci!
Most vettem észre a hozzászólásodat....
Nagyon köszönöm a kedves szavakat ,,,annyira jó érzés ha tetszik valamelyik receptem!
Fogyasszátok egészséggel!
üdv:
évi

Sviki23
Sviki23 / Sviki23 Thu, 2013-09-12 17:52

Kedves Éva! Érdeklődni szeretnék, hogy rendes húsdarálón daráltad le a zöldségeket, vagy esetleg vmi aprítógépet használtál? Nekem csak ezek vannak, és az aprítógép csak kis mennyiséget fogad be, szerinted ezekkel megoldható az aprítás? Köszönöm a segítséget Viki

éva juhász
Évi baba / éva juhász Fri, 2013-09-13 08:51

Kedves Viki!

Én villany húsdarálón daráltam le. Igazat megvalva ha kézi darálom lett volna lehet, hogy bele se kezdek, mert azért nem kis mennyiségű ropogós zöldséget kell ledarálni.
Az aprító gép azt gondolom jó, de nagyon szaporátlan lesz, lassú.... inkább kézi daráló,de kérdésedre válaszolva megoldható...
Szép napot , jó munkát !
Évi

kisseszter79
Kiseszti / kisseszter79 Wed, 2012-09-12 11:30

Kedves Éva,
Én még sohasem csináltam ilyet, a mi családunkban ez nem volt eddig ismert. Viszont örülök, mert régóta kerestem valamilyen alternatívát én is az ízfokozós bolti ételízesítő helyett. Tegnap aprítottam össze, ma osztottam szét üvegekbe. Óvatosságból megfeleztem az Általad megadott mennyiséget - és valóban, így öt darab 720 ml-es üveggel lett tele. (Az előzőekben írtad, hogy a teljes mennyiségből 10 darabra lehet számítani.) Előttünk az ősz, a tél, tavaszig csak elfogy... :) Biztosan szeretni fogom. Köszönöm, hogy felraktad a receptet! Üdv: Eszter

éva juhász
Évi baba / éva juhász Wed, 2012-09-12 15:35

Kedves Eszter!
Én köszönöm, hogy visszajeleztél, nagyon örülök,hogy sikerült.
fogyasszátok egészséggel!
Szép napot!
Évi b

karica
karica / karica Wed, 2012-09-12 07:01

Jó sok lett belőle, szerintem ellátom vele az egész rokonságot!
Köszönöm a receptet.

radica947
radica947 Mon, 2012-07-16 13:15

Sziasztok, én évtizedek óta készítem, és még sose sikerült 2x egyformára, de mindig nagyon finom. Az én receptem a sárga és fehérrépán alapul, a többiből mindig azt darálom bele, ami épp a legolcsóbb, de zeller, hagyma, fokhagyma, paprika és paradicsom petrus, zellerzöld mindig van benne. A só nem a finomított vákum, hanem a közönséges konyhasó. Pirospaprikát /paradicsom, vagy kápia/ is így teszek el, és még erőset /macskapöcse, gyufa, vagy bármilyen erős paprika/ is. Összedarálom, sóval összekeverem, gyakran még másnap amikor már elolvadt a só turmixban megpörgetem, nagyon finom krémel lesz. Alig várom az őszt, hogy lehessen mindenfélét elrakni, jó befőzést mindenkinek, szeretettel Icamama

éva juhász
Évi baba / éva juhász Sat, 2012-07-14 20:36

Szia!
Sajnos nem tudom. Én sohasem tartom be az arányokat, és a befőttes üvegeim is különböző méretűek szoktak lenni. A 400-450g-os dzsemes üvegből 10 üvegnél biztos, hogy több lesz.
Szép hétvégét Év

Bea-68
Bea-68 Tue, 2012-06-19 11:25

Már régóta gondolkodtam azon, hogy vegetát kéne csinálni házilag, de aztán mindig elmaradt, mert nem volt helyem a zöldségek szárogatására. De így még jobb :) Csak egy kérdés: ezt az ízesítőt mikor csinálod, ősszel? Mert, gondolom, az új zöldségek még nem annyira alkalmasak erre, és az íze is intenzívebb az őszi zöldségeknek.

éva juhász
Évi baba / éva juhász Sun, 2012-06-17 22:33

Szia !
Éva- Anyóca
A darált zöldség, nekem egy műanyag lavórban szokott konyharuhával letakarva állni, egy éjszakát. Néha megkeverem. Én a kamrába tároltam. A hűtőbe belese fér a lavór, a konyha pulton is pihenhet felesleges a hűtő.
Felbontás után én a hűtőben tartom, Anyósom például a tűzhelye feletti polcon tartja hónapokig. Nem fog megromlani! Ha a lavórban hagynám úgy is sokáig elállna, nyilván idővel kiszáradna. Ami a lényeg a só, az tartósít! Nem szabad sajnálni a sót a zöldségből. Ha megnézed a gyári ízesítők is sósak, és ez a házi zöldség is nagyon sós lesz.
Az ételekhez ízesítéséhez, amennyi gyárit használtál ugyan annyi kell ebből is. A zöldségből bármennyit csinálhatsz, az arányokat is variálhatod ízlés szerint például, ha szeretted a zellert abból többet raksz bele. Lényeg a só, kg-ként jó 25 dkg legyen!!
Remélem tudtam segíteni, és nem kesze - kusza a fogalmazásom
Köszönöm, a sok dicséretet. Nagyon örülök, hogy tetszenek a receptjeim.
Üdvözlettel
Évi baba

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-06-17 18:02

Amikor az egészet ledaráltad, és sóztad, összekeverted, és hagyod állni, az hol áll? Hűtőben? Én ezt találom megoldásnak. De választ várok. Köszönöm. Az ötlet jó.
Felbontás után is a hűtő a helye, gondolom én. :-)
Szép nyári vasárnap délutánt kívánok!

Éva-Anyóca

204
sárgarépa 2 kg
fehérrépa 1 kg
zeller 3 db
karalábé 3 db
karfiol 1 közepes fej
kelkáposzta 1 közepes fej
vöröshagyma 6 közepes fej
fokhagyma 1 fej
zöldpaprika 3 közepes db
petrezselyem 3 csokor
25 dkg