Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Észt fahéjas kalács - kringel

Észt fahéjas kalács - kringel
Észt fahéjas kalács - kringel
45 perc / előkészület: 20 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kelt tészták mindig is a családom kedvencei voltak, és úgy néz ki, hogy maradnak is, főleg, ha még látványosak is. Kicsit bonyolultnak tűnik, de nem az. A fahéj, a kardamom, a foszlós belső, a ropogós külső teszi ellenállhatatlanná. A tölteléket lecserélhetjük bármire, kakaóra, lekvárra, esetleg kókuszra, nutellára, mindennel kitűnő. Tetejére szórhatunk aprított diót, mogyorót, szeletelt mandulát, így még csábítóbb.

hozzávalók / 8 adag

Tészta

Töltelék

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy kisebb edénybe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 evőkanál cukrot, 1 dl langyos tejet, és addig kevergetjük, míg krémessé nem válik.Hagyjuk állni 10-15 percet.
  2. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, beletesszük a sót, a maradék cukrot, összekeverjük, majd a felfutott élesztővel, a megmaradt tejjel, tojássárgákkal és az olvasztott vajjal sima felületű tésztát gyúrunk belőle. Gombóccá formázzuk, letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.
  3. Lisztezett munkafelületen kb. 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk a tésztát. A töltelékhez a puha vajat, a cukrot, a kardamomt és a fahéjat alaposan kikeverjük. Egy kanál segítségével rákenjük a fahéjas tölteléket (előtte 1 evőkanálnyit félreteszünk belőle a teteje kenésére). A tésztát feltekerjük rúdba, mint a bejglit,majd az egyik szélén 2 cm-es részt meghagyva, középen kettévágjuk. A nyitott rétegeket kifelé fordítva kalácsszerűen összefonjuk, majd koszorút formázunk belőle.
  4. A tetejét megkenjük a félretett 1 evőkanálnyi fahéjas töltelékkel, és letakarva hagyjuk még 15 percet kelni. Sütőpapíros tepsibe téve 200 C fokra előmelegített sütőben sütjük 10 percig, majd 180 C fokra mérsékelve a lángot további 10-15 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
  5. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 55 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 10
össznézettség: 9 622
elküldve: 2
receptkönyvben: 140
elkészítve: 10/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Katica

Mióta szakács: 2013.08.10.
169 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
mikor: mindig, reggeli, uzsonna
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

kardamomos kalács, fahéjas kelt tészta

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csucsu76
Csucsu76 / csucsu76 Sun, 2017-03-12 11:34

Számomra az itt megadott recept nem az igazi....
Én lassan 5 éve készítem az észtországi fahéjas BRIÓST (ez nem kalács), melyet egy külföldi oldalról fordítottam annakidején, igaz, teljesen más receptet kerestem, de beleszerettem. Ide is feltöltöttem, saját fotóval, azóta is az egyik legkedvesebb recept a számomra, megunhatatlan!
http://www.nosalty.hu/recept/esztorszagi-fahejas-brios

gasztrokibic
gasztrokibic Wed, 2017-03-01 18:56

Nahát, hogy a bevezető szöveg is mennyire hasonlít......http://azotthonizei.blogspot.hu/2014/10/eszt-kringel-fahejas-koszoru.html

herta
herta / herta Sun, 2017-03-12 00:08

Tagadhatatlan, hogy a linkelt oldal szövegének átirata az itteni story. Nem értem, miért nem telt sajátra, ha már a süti elkészítésére volt energia. Ugyanakkor az ötletadó azon gesztusát is illett volna továbbadni, miszerint már ő is egy forrásra hivatkozott. http://www.homecookingadventure.com/recipes/estonian-kringle-cinnamon-br... Viszont értékelendő, hogy legalább a kép nem átvett, így láthatóan valóban kipróbálta a receptet. Azt meg senki nem gondolhatja komolyan, hogy itt mindenki saját kreációt tölt fel. (Nálam az veri ki a biztosítékot, amikor a fotó is csak másolt, ráadásul ha külföldi oldalról koppintják, még a receptet is pontatlanul fordítják le hozzá.)

384
finomliszt 45 dkg
0.5 kk
cukor 3 csapott ek
tej 1.5 dl
friss élesztő 3 dkg
tojássárgája 2 db
vaj 6 dkg
vaj 6 dkg
porcukor 5 dkg
fahéj 3 teáskanál
kardamom 1 késhegynyi