r
Nosalty Logó

Észt fahéjas kalács - kringel

Katica
Észt fahéjas kalács - kringel
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

383
Kalória
7.6g
Fehérje
54.5g
Szénhidrát
14.5g
Zsír
14.3g
Víz
86.5g
Koleszterin
1.8g
Élelmi rost
10.9g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 15% Zsír

Tészta

Töltelék

Összesen 383 kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 15% Zsír

Tészta

Töltelék

Összesen 3053 kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 15% Zsír

Tészta

Töltelék

Összesen 350 kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    14.5 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    87 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    289 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    96 mg
  • Nátrium
    113 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    54.5 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    14.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    122 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    119 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    65 micro
Összesen 383 kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    60.9 g

Zsír

  • Összesen
    115.9 g
  • Telített zsírsav
    67 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    692 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2311.8 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    179 mg
  • Kálcium
    326 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    115 mg
  • Foszfor
    772 mg
  • Nátrium
    901 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    436.3 g
  • Cukor
    87 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

Víz

  • Összesen
    114.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    973 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    415 micro
  • Kolin:
    407 mg
  • Retinol - A vitamin:
    954 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    225 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    519 micro
Összesen 3053 kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    13.3 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    79 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    265.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    88 mg
  • Nátrium
    103 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    50 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    13.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    112 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    109 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    59 micro
Összesen 350 kcal

Elkészítés

Tészta

  1. Egy kisebb edénybe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 evőkanál cukrot, 1 dl langyos tejet, és addig kevergetjük, míg krémessé nem válik.Hagyjuk állni 10-15 percet.
  2. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, beletesszük a sót, a maradék cukrot, összekeverjük, majd a felfutott élesztővel, a megmaradt tejjel, tojássárgákkal és az olvasztott vajjal sima felületű tésztát gyúrunk belőle. Gombóccá formázzuk, letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.
  3. Lisztezett munkafelületen kb. 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk a tésztát. A töltelékhez a puha vajat, a cukrot, a kardamomt és a fahéjat alaposan kikeverjük. Egy kanál segítségével rákenjük a fahéjas tölteléket (előtte 1 evőkanálnyit félreteszünk belőle a teteje kenésére). A tésztát feltekerjük rúdba, mint a bejglit,majd az egyik szélén 2 cm-es részt meghagyva, középen kettévágjuk. A nyitott rétegeket kifelé fordítva kalácsszerűen összefonjuk, majd koszorút formázunk belőle.
  4. A tetejét megkenjük a félretett 1 evőkanálnyi fahéjas töltelékkel, és letakarva hagyjuk még 15 percet kelni. Sütőpapíros tepsibe téve 200 C fokra előmelegített sütőben sütjük 10 percig, majd 180 C fokra mérsékelve a lángot további 10-15 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
  5. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 25 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

A kelt tészták mindig is a családom kedvencei voltak, és úgy néz ki, hogy maradnak is, főleg, ha még látványosak is. Kicsit bonyolultnak tűnik, de nem az. A fahéj, a kardamom, a foszlós belső, a ropogós külső teszi ellenállhatatlanná. A tölteléket lecserélhetjük bármire, kakaóra, lekvárra, esetleg kókuszra, nutellára, mindennel kitűnő. Tetejére szórhatunk aprított diót, mogyorót, szeletelt mandulát, így még csábítóbb.

Nosalty stories

További receptek

Pihe-puha kelt túrós batyu

Túrós batyuból nemcsak egyféle létezik: vannak leveles és kelt tésztás, mazsolás és anélküli változatok is. A most bemutatott recept épp olyan, amilyet a nagymama is készített volna: ...

Lakos Benedek

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Vége a keto diadalmenetének? Ezek az étkezési trendek hanyatlanak majd...

Ahogy belépünk 2026-ba, nemcsak az figyelhető meg, hogy új trendek születnek, hanem az is, hogy néhány korábban óriási népszerűségnek örvendő irányzat kezd kifulladni. Egyre többen keresnek kiegyensúlyozottabb, fenntarthatóbb és egészségtudatosabb megoldásokat, és ez szépen lassan kihúzza a szőnyeget egyes trendi koncepciók alól is.

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...