r
Nosalty Logó

Foszlós kalács 7. - hidegen kelesztve

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Foszlós kalács 7. - hidegen kelesztve
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 10% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A kenéshez

Összesen 819 kcal
  • 10% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A kenéshez

Összesen 3280 kcal
  • 10% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A kenéshez

Összesen 266 kcal
  • 10% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.3 g

Zsír

  • Összesen
    21.2 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    97 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1251.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    57 mg
  • Kálcium
    190 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    263 mg
  • Nátrium
    699 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    131.6 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    156 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    106 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    153 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    36 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    82 micro
Összesen 819 kcal
  • 10% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    85 g

Zsír

  • Összesen
    84.9 g
  • Telített zsírsav
    47 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    389 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5004.7 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    226 mg
  • Kálcium
    760 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    152 mg
  • Foszfor
    1050 mg
  • Nátrium
    2795 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    526.2 g
  • Cukor
    63 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    150.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    623 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    425 micro
  • Kolin:
    252 mg
  • Retinol - A vitamin:
    611 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    144 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    327 micro
Összesen 3280 kcal
  • 10% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    6.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    405.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    62 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    85 mg
  • Nátrium
    227 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.7 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    12.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    50 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    27 micro
Összesen 266 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A kenéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. A tejet meglangyosítjuk, és egy kevés cukorral együtt felfuttatjuk benne az élesztőt.
  2. A lisztben elkeverjük a cukrot, sót és sütőport, majd a tojássárga és az élesztős tej hozzáadásával tésztát dagasztunk. Ahogy dagasztjuk a tésztát, közben fokozatosan öntjük hozzá az olvasztott vajat. Közepesen lágy tésztát készítünk.
  3. Kb. félóráig hagyjuk beindulni a tészta kelését, majd tegyük egy éjszakára hűtőbe.
  4. Másnap reggel a megkelt (túlkelt) tésztát gyúrjuk át, osszuk 4 cipóra, és a cipókat vágjuk két részre. A két darabból egy-egy kb. 25-30 centis hengert sodorjunk, amelyeket egymáson keresztbe fektetve négyes fonással fonjunk össze.
  5. Tegyük az így kapott 4 kalácskát sütőpapírral fedett sütőlapra, kenjük meg cukros-tejes tojásfehérjével, és ízlés szerint szórjuk meg jégcukorral, mandulával vagy mákkal. 20-25 percig még hagyjuk pihenni, majd előmelegített sütőben süssük meg szép pirosra.
  6. Ha szeretnénk rögtön (hideg kelesztés nélkül) elkészíteni, akkor langyos helyen kelesszük a tésztát a duplájára, majd az előbb leírt módon formázzuk, és süssük meg.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 133
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 14
  • Össznézettség: 21037
  • Feltöltés dátuma: 2011. április 22.

Ajánló

Ebből a tésztából fonhatunk egy nagy kalácsot is, de akár brióst is készíthetünk belőle. Sütőport azért tettem bele, hogy ezzel is lazítsam a tésztát. Ha fele tésztába dagasztáskor teszünk egy kevés tejjel kikevert, cukrozatlan kakaóport, akkor kétszínű kalácsot is fonhatunk. Fele-fele arányban keverhetjük a lisztet rétesliszttel, akkor még foszlósabb lesz.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ez a hideg kelesztés véletlenszerűen alakult nálam. Egyik este fonott kalácsot akartam sütni, el is készítettem a tésztát, de hirtelen el kellett mennem otthonról, és tudtam, hogy nem érek haza időben. Fogtam a kelesztőtálat, beraktam a hűtőbe, és gondoltam lesz, ami lesz, majd reggel megsütöm.... Így is lett, és kaptam egy nagyon könnyű és nagyon foszlós kalácsot, amiből remek reggeli lett.

Hozzávalók

A tésztához

A kenéshez

Címlapról ajánljuk

13 magyaros leves, amitől paprikabajszod lesz

A magyar konyha igen sokszínű, eggy valami azonban szinte minden ételére jellemző: a paprika mértékeket nem ismerő használata. Az alábbi leveseken is mind meglátszik, hogy magyarosak, hisz' piros fűszerbajusz marad kanalazásuk után az ajkakon.

Nosalty

További cikkek

Így neveld a hortenziát, hogy tündérországban érezhesd magad

A hortenzia bokros, halványabb színekben tetszelgő, de annál kellemesebb látványt nyújtó kerti növény. Jól mutat sövény mellett is, virágszigeteit jó érzés elnézegetni a reggeli kávé kortyolgatása közben. Ahhoz, hogy mesébeillő virágokat hozzon, adunk nektek néhány ötletet!