r
Nosalty Logó

Érlelt mézeskalács (Piernik Staropolski)

Lakos Benedek
Érlelt mézeskalács (Piernik Staropolski)
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

A tésztához

A diós krémhez és az összeállításhoz

A csokoládémázhoz

1284
Kalória
16g
Fehérje
170.2g
Szénhidrát
63.6g
Zsír
40.5g
Víz
156.6g
Koleszterin
5.2g
Élelmi rost
91.1g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A tésztához

A diós krémhez és az összeállításhoz

A csokoládémázhoz

Összesen 1284 kcal
  • 6% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A tésztához

A diós krémhez és az összeállításhoz

A csokoládémázhoz

Összesen 15401 kcal
  • 6% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A tésztához

A diós krémhez és az összeállításhoz

A csokoládémázhoz

Összesen 398 kcal
  • 6% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    16 g

Zsír

  • Összesen
    63.6 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    157 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    657.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    104 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    83 mg
  • Foszfor
    250 mg
  • Nátrium
    178 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    170.2 g
  • Cukor
    91 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    40.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    374 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    60 micro
  • Kolin:
    68 mg
  • Retinol - A vitamin:
    367 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    85 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    80 micro
Összesen 1284 kcal
  • 6% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    192.2 g

Zsír

  • Összesen
    763.2 g
  • Telített zsírsav
    345 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    184 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    192 g
  • Koleszterin
    1879 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7889.3 g
  • Cink
    24 mg
  • Szelén
    422 mg
  • Kálcium
    1243 mg
  • Vas
    34 mg
  • Magnézium
    1000 mg
  • Foszfor
    2999 mg
  • Nátrium
    2139 mg
  • Réz
    9 mg
  • Mangán
    21 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    2042.6 g
  • Cukor
    1093 mg
  • Élelmi rost
    63 mg

Víz

  • Összesen
    485.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4484 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    123 micro
  • K vitamin:
    57 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    719 micro
  • Kolin:
    811 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4400 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1023 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    956 micro
Összesen 15401 kcal
  • 6% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    19.8 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    204.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    55 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    52.9 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    12.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    116 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    114 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    25 micro
Összesen 398 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet a mézeskalács fűszerkeverékkel és a sóval.
  2. Amikor kihűlt a mézes-vajas keverékünk, öntsük hozzá a szódabikarbónával elkevert tejet. Egyenként üssük bele a tojásokat (de csak akkor, ha már tényleg hideg a keverék, különben megfő a tojás), és alaposan keverjük össze.
  3. A mézes keveréket öntsük a fűszeres liszthez, és egy spatulával dolgozzuk össze. A massza hígnak tűnhet, ettől ne ijedjünk meg, hiszen a hosszú hűtőben töltött idő alatt lesz ideje szilárdulni.
  4. Tegyük a masszát egy nagy tálba (ha van, kőedény legyen, az jobbat tesz neki, de a műanyag is megfelel). Fedjük le egy tiszta konyharuhával, hogy legyen némi szabad járása a levegőnek. Amennyiben fóliát használunk, szúrjunk rá apró lyukakat.
  5. Tegyük a tésztát a hűtőnk alsó polcaira, esetleg hideg pincébe, kamrába netán az erkélyre, ha folyamatos hideg idő várható. A lényeg, hogy a hőmérséklet ne ingadozzon, és a tészta ne legyen kitéve hőnek.
  6. Hagyjuk érlelődni a tésztát a hűtőben, nagyjából 4-5 hétig. Karácsony előtt egy héttel folytassuk az elkészítést, a lapok megsütésével.
  7. A begyúrt tésztánkat vegyük elő a hűtőből, és gyúrjuk át egy kicsit. Osszuk a masszát két részre, ebből két egész süteményünk lesz.
  8. Melegítsük elő a sütőnket 180℃-ra, és béleljünk ki egy lapos tepsit sütőpapírral. Nyújtsuk ki a tészta egyik felét nagyjából 1 cm vastagságúra. Fektessük a tepsire, hogy teljesen a szélekig érjen.
  9. Tegyük a sütőbe, és azonnal vegyük lejjebb a hőfokot, 160℃-ra. Süssük a tésztalapot 50-60 percig. A teteje legyen száraz és szilárd, de enyhén legyen ruganyos a süteménylap.
  10. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk teljesen kihűlni, majd vágjuk el keresztben, három egyenlő téglalapra. Vágjuk le a széleket is, hogy minden szép egyenes legyen.

A diós krémhez és az összeállításhoz

  1. Készítsük el a diós krémet: olvasszuk össze a vajat, cukrot és tejszínt, majd főzzük 1 percig. Vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a darált diót. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd egy kézi robotgéppel verjük habosra. Közben csorgassuk hozzá a citromlevet és az alkoholt.
  2. Kenjük meg a legalsó tésztalapot a diós krémmel, a másodikat pedig a szilvalekvárral. A harmadikat hagyjuk üresen. Helyezzük egymásra a három lapot, és csomagoljuk az egész süteményt lazán sütőpapírba és egy konyharuhába.
  3. Tegyük a mézeskalácsot az ablakba vagy más hideg helyre (de ne a hűtőbe), ahol rendesen tud „lélegezni”. Helyezzünk rá egy vágódeszkát vagy tálcát, majd súlyozzuk le (pár befőttel vagy egy mozsárral) egyenletesen. Hagyjuk így pihenni négy teljes napig.

A csokoládémázhoz

  1. Ha letelt a pihentetés ideje, készítsük el a csokoládés mázat. Olvasszuk fel egy lábasban a cukrot a vajjal és a vízzel, majd adjuk hozzá a kakaóport, és keverjük csomómentesre egy habverővel. Hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni. Ez alatt egy kicsit be is fog sűrűsödni az öntet.
  2. Csomagoljuk ki a süteményt, és ha esetleg egyenetlen lenne, vágjuk egyenesre a széleit. Tegyük süteményrácsra, és vonjuk be a mázzal. Szórjuk meg a tetejét az apróra vágott dióval, és hagyjuk megdermedni. Vágjunk belőle vastag szeleteket, és élvezzük a hosszadalmas munkánk gyümölcsét.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 90 p
  • Sütés ideje: 60 p
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

A lengyel piernik staropolski egy nagyon különleges karácsonyi mézes sütemény. A tésztáját 6 héten keresztül kell érlelni a hűtőben, így már novemberben hozzá kell látni az elkészítéséhez. Az aromás mézeslapokat szilvalekvárral és diós krémmel ragasztjuk össze, majd csokoládémázzal vonjuk be. A karácsonyi asztal éke lesz, az biztos.

Nosalty stories

További receptek

Legegyszerűbb tiramisu

Mindenki imádja, mindenki ismeri: a tiramisu az olasz gasztronómia egyik hamisítatlan és örök szereplője. A sütésmentes desszert bármilyen alkalomra gyorsan elkészíthető, bár az ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek