Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Epres-bodzás-vaníliás fraisier epermousse-szal

Epres-bodzás-vaníliás fraisier epermousse-szal
Epres-bodzás-vaníliás fraisier epermousse-szal
188 perc / előkészület: 180 perc sütés: 8 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szülinapra készült a torta. Eredetileg gőz felett olvasztott csokoládéval került rá még felirat, de legközelebb már fondantból készült betűk kerülnek majd rá, mert a torta tetején lévő Eper-bodza glaze-en elmosódott kissé a csokifelirat.

hozzávalók / 12 adag

Vajas piskóta:

Eper-bodzazselé:

Vanília-bodzamousse:

Epermousse:

Eper-bodza glaze:

Szólj hozzá!

elkészítés

Vajas piskóta:

  1. A puha vajat a porcukorral és a citrom lereszelt héjával kihabosítjuk, majd két-három részletben hozzádolgozzuk felvert tojásokat. Végül ezekhez hozzáforgatjuk a lisztet.
  2. Egy 20 cm-es és egy 18 cm-es tortalapra lesz szükség, ezért a tésztát sütőpapírra kenjük ki szűk egy centi vastagon. Érdemes picit nagyobbra kikenni a lapokat, majd kiszúrni a már kisült piskótából. 180 fokon előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt sülnek meg a piskóták.

Eper-bodzazselé:

  1. Az epreket a bodzaszörppel összeturmixoljuk (jó, ha kicsit darabos marad).
  2. Feltesszük melegíteni, hozzáadjuk a cukrot, és amikor már gőzöl, és a cukor is elolvadt, hozzáadjuk a zselatint, majd forrástól számított egy-két percig főzzük.
  3. Egy 18 cm-es, sütőpapírral bélelt tortakarikába öntjük, és kifagyasztjuk.

Vanília-bodzamousse:

  1. A tejet a vaníliarúd kikapart magjaival felforraljuk, majd beleáztatjuk a bodzavirágokat, és akár egy éjszakán keresztül állni hagyjuk.
  2. Pihentetést követően a mousse-hoz leszűrjük a tejet (2.5 dl legyen!).
  3. A tojássárgákat a cukorral és a liszttel kikeverjük, majd csomómentesre keverjük a bodzás tejjel. Sűrű pudingot főzünk belőle, majd feloldjuk benne a hideg vízbe áztatott zselatinlapokat.
  4. Mikor szobahőmérsékletűre hűlt, több részletben hozzákeverjük a habbá vert tejszínt.

Epermousse:

  1. Az eperpüré felét a citromlével és a cukorral kb. 80°C-ig melegítjük, majd feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat. Ezután hozzákeverjük a maradék eperpürét.
  2. A tejszínt habbá verjük, majd két részletben, óvatosan hozzáforgatjuk az epres részhez. Hűtőben kb. 3 óra alatt teljesen megszilárdul.

Összeállítás:

  1. Egy 20 cm átmérőjű tortakarika aljába tesszük a nagyobbik piskótalapot, erre jön a kifagyasztott zseléréteg.
  2. A torta szélét körben kirakjuk félbevágott eperszemekkel, majd ráönteni a vanília-bodzamousse-t. Erre jöhet a második (kisebbik) piskótalap, amit kicsit érdemes finoman lenyomni. A piskóta fölé jön az epermousse. Ezt hűtőbe rakjuk kb. 4 órára.
  3. Legvégül ráöntjük a frissen készített glaze-t (lásd lentebb). Felvágás előtt még egy órára visszarakjuk a hűtőbe, hogy a torta teteje is megkössön.

Eper-bodza glaze:

  1. Az eperpürét a bodzaszörppel forrásig melegítjük, majd feloldjuk benne a hideg vízbe áztatott lapzselatinokat. HA KICSIT HŰLT, egyenletesen a torta tetejére helyezzük.
  2. Hűtőben a glaze kb. 1 óra alatt megköt a torta tetején.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 551
elküldve: 0
receptkönyvben: 10
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

bagab

Mióta szakács: 2019.03.31.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, Anyák napja
nehézség: nehéz
szezon: nyár
receptverseny: Piros Sütis Receptverseny
kategória: torta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

eperkrémes torta

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bagab
bagab / bagab Sat, 2019-04-06 11:23

Egyszer készítettem. Januárban. Akkor szárított bodzavirágból készült. Tökéletesen kijött a bodza aromája. Nagyon kellemes íze lett, de szerintem a friss bodza virágzat a legjobb megoldás. Bodzaszörpöt használva sem lesz gond szerintem az állagával. Maximum tovább tart sűrű pudingot főzni belőle, ha netán több folyadék kerül bele. Ízben hozhat változást a szörp (például ha citromot vagy mentát is tartalmaz). Az egyes bolti szörpök tartósítőszereiről nem tudok nyilatkozni, mit okozhatnak...

strengzsoka
strengzsoka Tue, 2019-04-02 09:44

Nagyon izgalmasnak tűnik!
Azt szeretném megkérdezni, hogy a bodza virágot a mousse-nál helyettesíthetjük-e szörppel? Vagy te ezt mindig csak akkor készíted amikor van friss virág?

bagab
bagab / bagab Sat, 2019-04-06 19:28

Egyszer készítettem. Januárban. Akkor szárított bodzavirágból készült. Tökéletesen kijött a bodza aromája. Nagyon kellemes íze lett, de szerintem a friss bodza virágzat a legjobb megoldás. Bodzaszörpöt használva sem lesz gond szerintem az állagával. Maximum tovább tart sűrű pudingot főzni belőle, ha netán több folyadék kerül bele. Ízben hozhat változást a szörp (például ha citromot vagy mentát is tartalmaz). Az egyes bolti szörpök tartósítőszereiről nem tudok nyilatkozni, mit okozhatnak...

314
vaj 10 dkg
porcukor 10 dkg
finomliszt 10 dkg
tojás 4 db
citromhéj 1 citromból nyert
eper 17 dkg
szörp 30 ml
lapzselatin 1 db
cukor 1 csapott ek
tej 250 ml
bodzavirág 4 db
vanília 1 db
tojássárgája 2 db
cukor 5 dkg
finomliszt 2.5 dkg
lapzselatin 1.5 db
habtejszín 15 dkg
eper 25 dkg
citromlé 7 ml
cukor 4.3 dkg
lapzselatin 1.5 db
habtejszín 125 g
eper 10 dkg
szörp 50 ml
lapzselatin 2 db