Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Eperparfé

Eperparfé
Eperparfé
40 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Lágyfagylaltgép hiányában parfét tudunk készíteni a fagyi helyett. Előnye még, hogy a mélyhűtőből folyamatosan fogyasztható.


hozzávalók / 6 adag

A parféhoz

Az öntethez

A tálaláshoz

  • 10 dkg eper (friss)

ajánlat

Tejszínhab


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 25 dkg epret összetörve lekvárrá főzünk a cukorral és a citromlével.
  2. A tűzről lehúzva várunk, míg kicsit hűl, hozzáadjuk a tojássárgákat.
  3. Lassú tűzön kevergetve felforraljuk, kicsit besűrítjük.
  4. Hagyjuk hűlni.
  5. Közben további 25 dkg epret apróra vágunk.
  6. A tejszínből habot verünk.
  7. Amikor az epermassza kihűlt, hozzákeverjük az eperdarabokat.
  8. Majd a tejszínhabot.
  9. Olajjal kikent formába öntjük és mélyhűtőben kifagyasztjuk. Ezúttal apró kuglóf-formákat használtam, hogy Vilmos kisebb részletekben fogyaszthassa, de őzgerincben is remek, szépen szeletelhető.

Öntet készítése:

  1. Az epret a mentasziruppal összeturmixoljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 41 362
elküldve: 3
receptkönyvben: 692
elkészítve: 4/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

főkategória: fagyi
alkategória: parfé
hasonló kategóriák: sorbet, karamellfagyi, házi fagyi, vaníliafagyi, fagyikehely, gyümölcsfagyi, fagyitorta

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

hangya68
hangya68 Fri, 2013-05-10 12:11

Nálunk is elkészült a próba. Máskor is sorra kerül, de nekem így nagyon édes volt, legközelebb kevesebb cukorral készítem. Páromnál persze nincs olyan, hogy túl édes, de megbeszéltük, majd felturbózza eperlekvárral, ha kevésnek találja benne a cukrot.
Más gyümölccsel is ki fogom próbálni, meg szerintem csokival is :-)))

Süttemfinomat
Süttemfinomat Sat, 2012-06-09 14:10

Én is elkészítettem, de nem tetem bele, csak 15 dkg cukrot, és nekem még így is édes, persze, ha megfagy, akkor kevésbé érezni a cukrot. Ezt leszámítva nagyon finom. Mennyire kell besűríteni az epret? Tejföl sűrűség, vagy híg puding állag? Nem volt sok időm főzögetni, így a habba tettem fixálót.

Grizda
Grizda Thu, 2011-06-09 11:37

Szia!
A mentaszirup mivel helyettesíthető? sima tortazselé+eper, esetleg mentateával készítve?

shery
shery / shery Tue, 2011-06-07 15:26

Semmi gond, köszönöm a választ.
Elkészítettem a parfét, rendkívül finomra sikerült, végre egy "fagyi", amit egyszerűen otthon is el lehet készíteni :)
Lehet, hogy csak a tökéletességre hajtottam, de én főztem kitartóan majdnem 1 órát azt a kevés epret, a végére már rendesen kocsonyás lett. Ahogy a végeredményből láttam, nem számít annyira ennek az alkotórésznek az állaga, legközelebb nem főzöm agyon.
shery

shery
shery / shery Mon, 2011-05-30 20:20

Kedves Ildikó!

Kezdőként rendszeresen szoktam az oldalról recepteket elkészíteni, és már többször előfordult, hogy eltért a megvalósítás ideje a szerző által meghatározottól, de ezt eddig a saját balgaságomnak tudtam be.
Ennél a receptnél viszont már muszáj megkérdeznem, hogy valóban lekvárt kell-e főzni az elején?
Úgy tudom, hogy a lekvár elkészítése önmagában több főzési időt vesz igénybe, mint 20 perc, függetlenül attól, hogy itt kis mennyiségről van szó.

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Tue, 2011-06-07 15:03

Bocsánat, hogy megkésve válaszolok, Shery, távol voltam a gépemtől. A lekvár főzési ideje egyáltalán nem független a mennyiségtől, mert a legtöbb időt a gyümölcs-cukor egyveleg forrásba hozatala igényli. 25 dkg eper esetében ez néhány perc, 10 kilónál jelentősen több, szerintem ezt érted. Aztán a besürítés is messze gyorsabb, ha ilyen kis mennyiséggel dolgozunk.
Próbáld ki, és számolj be!
Üdv: Ildikó

cserti jutka
cserti jutka Fri, 2011-05-13 04:09

Ma megcsinaltam teljessen cukor nelkul, Splendaval. 3 evokanal Splendaval helyettesitettem a cukrot
az eper lekvarba es meg egy evokanallal a tejszinhabba. RENDKIVUL FINOM LETT.
Tokeletes deszert cukorbetegeknek. Hozza kell tegyem , hogy cukor hianyaban tul kemenyre fagyott, nem lehetett szepen szeletelni, kellett varni vele meg az egesz egy kicsit megpuhul. Mivel a cukor tomege hianyzott belole igy kevesebb lekvar lett es igy 3 deci tajszinbol hab eleg volt .
Nagyon koszonom, hogy feltetted Ildiko ezt a receptet.

Udvozlettel
Jutka

zsuzskabébi
zsuzskabébi Sat, 2010-06-26 18:06

Kedves Ildikó!

Nekifogtam, betartottam az utasításokat, és olyan de olyan finom házi fagyi lett belőle, hogy csak na! :) köszönöm a receptet, egyszerű és zseniális!

Zsu

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Sat, 2010-06-26 18:23

Örülök, Zsuzska! A minap készítettem én is egy jó adag parfét a piacra, 15 kg eperből :)
Kitart egy darabig a mélyhűtőben, hál' Istennek! Nagyon elverte az eső az epret idén, sajnos :(
Ildikó

430
eper 50 dkg
cukor 25 dkg
tojássárgája 3 db
citromlé 1 fél citromból nyert
habtejszín 4 dl
eper 8 dkg
mentaszirup 1 ek
eper 10 dkg