adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű
Hozzávalók
A vaníliakrémhez
-
250 ml tej
-
1 db vanília
-
2 db tojássárgája
-
100 g cukor
-
1 ek étkezési keményítő
A fagylalthoz
-
250 g mascarpone
-
250 ml habtejszín
Az összeállításhoz
-
300 ml kávé
-
12 db babapiskóta
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
286
Kalória
4.8g
Fehérje
21.4g
Szénhidrát
20.1g
Zsír
47.5g
Víz
71.2g
Koleszterin
921.5mg
Élelmi rost
15.1g
Cukor
- 5% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 22% Zsír
A vaníliakrémhez
-
25g tej14 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
4g tojássárgája13 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
6 kcal
A fagylalthoz
-
25g mascarpone101 kcal
-
25g habtejszín73 kcal
Az összeállításhoz
-
30g kávé3 kcal
-
8g babapiskóta32 kcal
-
5 kcal
Összesen
286
kcal
- 5% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 22% Zsír
A vaníliakrémhez
-
250g tej140 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
57 kcal
A fagylalthoz
-
250g mascarpone1010 kcal
-
250g habtejszín730 kcal
Az összeállításhoz
-
300g kávé27 kcal
-
84g babapiskóta316 kcal
-
46 kcal
Összesen
2842
kcal
- 5% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 22% Zsír
A vaníliakrémhez
-
19.1g tej11 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
3.1g tojássárgája10 kcal
-
7.6g cukor30 kcal
-
1.1g étkezési keményítő4 kcal
A fagylalthoz
-
19.1g mascarpone77 kcal
-
19.1g habtejszín56 kcal
Az összeállításhoz
-
22.9g kávé2 kcal
-
6.4g babapiskóta24 kcal
-
1.5g cukrozatlan kakaópor3 kcal
Összesen
217
kcal
- 5% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 20.1 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 71 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 175.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 54 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 48 mg
-
Nátrium 34 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 21.4 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 47.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 85 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 83 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 45 micro
Összesen
286
kcal
- 5% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 47.8 g
Zsír
-
Összesen 201.2 g
-
Telített zsírsav 64 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 28 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 712 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1753.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 542 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 360 mg
-
Foszfor 478 mg
-
Nátrium 337 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 213.8 g
-
Cukor 151 mg
-
Élelmi rost 9 mg
Víz
-
Összesen 474.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 850 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 145 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 78 micro
-
Kolin: 380 mg
-
Retinol - A vitamin: 833 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 185 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 445 micro
Összesen
2842
kcal
- 5% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.7 g
Zsír
-
Összesen 15.4 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 134 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 37 mg
-
Nátrium 26 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 16.3 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 36.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 65 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 64 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 34 micro
Összesen
217
kcal
Elkészítés
A vaníliakrémhez
- A vaníliarudat félbevágjuk, magjait kikaparjuk, majd a magokat és a rudat feltesszük melegedni a tejjel. Vigyázzunk, ne legyen túl forró!
- A tojássárgájákat egy tálba tesszük és teljesen simára keverjük a cukorral, keményítővel és sóval. Ha kell, egy kevés hideg tejet adunk hozzá, hogy el lehessen keverni.
- A meleg (de nem forró) tejet fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a sárgájákhoz: ezzel hőkiegyenlítést végzünk, amitől a tojás nem csapódik majd ki melegítés közben.
- A tejes-tojásos keveréket visszaöntjük a fazékba, majd közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrű krémet főzünk belőle.
- Egy tálba öntjük a krémet, felszínére frissentartó fóliát nyomunk (hogy ne bőrösödjön), majd hűtőben hagyjuk teljesen kihűlni.
A fagylalthoz
- A tejszínt kemény habbá verjük. A mascarponét 2-3 perc alatt kihabosítjuk a kihűlt vaníliakrémmel, majd óvatosan hozzáforgatjuk a tejszínhabot.
Az összeállításhoz
- Egy kenyérformát vagy más hosszúkás, magas falú edényt minden oldalról kibélelünk sütőpapírral (a papírt ragasszuk a formához, hogy ne mozogjon és könnyebb legyen vele dolgozni). A vaníliás krémet habzsákba töltjük.
- A vaníliakrémből nyomunk egy ujjnyi vastag réteget a forma aljába, majd elrendezünk rajta 6 darab kávéba mártott babapiskótát. Erre rányomjuk a maradék krém felét, majd jöhet egy újabb réteg kávés babapiskóta. A formába töltjük a maradék krémet, a tetejét elegyengetjük.
- A formát lefedjük frissentartó fóliával, majd a jégkrémet fagyasztóba tesszük egy éjszakára. Ha megfagyott, kiszabadítjuk a formából (ebben segítségünkre lehet egy meleg vizes fürdő vagy egy cukrászpisztoly), majd kiborítjuk és megszórjuk kakaóporral. A könnyű vágás érdekében hagyjuk 5-10 percet pihenni, csak utána szeleteljük.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 35 p
- Főzés ideje: 10 p
Az olasz tiramisu dekadenciája ellenére is egy valamelyest frissítő, üdítő desszert: ha pedig jégkrémet készítünk belőle, hát duplán azzá válik. A szeletekre vágható, küllemében is egy klasszikus tiramisura hajazó parfé kiváló desszertválasztás könnyed, nyári vacsorák zárására.