Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Eperlekváros-diós pite

Eperlekváros-diós pite
Eperlekváros-diós pite
38 perc / előkészület: 15 perc sütés: 23 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Csináltam eperszörpöt és eperlekvárt. Gondoltam, az eperlekvárt máris felhasználom egy finom pitéhez. Az elgondolást tett követte, és így elkészült ez a nagyon finom, lekváros-diós pite.

hozzávalók / 4 adag

Tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg hideg vaj
  • 1 csipet só
  • 4 dkg kristálycukor
  • 1 db vaníliás cukor
  • 1 ek reszelt citromhéj
  • 1,5 tojás
  • 1-2 ek jéghideg víz, ha szükséges (nekem nem kellett)

Töltelékhez:

  • 15 dkg darált dió
  • 55 dkg eperlekvár (nálam házi)

Lekenéshez:

  • fél tojás (ami a tésztából kimaradt)

Tetejére:

  • 1 dkg porcukor
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit kimérjük, és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. Ha szükséges, tegyünk hozzá 1-2 ek jéghideg vizet, hogy összeálljon tésztává. A hűtőbe tesszük legalább fél órára.
  2. Ha letelt a pihentetési idő, a 2/3 részét a tésztának kinyújtjuk, de nagyobbra, mint a formánk, hogy körben 2-3 centis oldala is legyen. A forma aljába belevágunk sütőpapírt, és beleemeljük a tésztát. Elegyengetjük, kiigazgatjuk, hogy legyen elég magas pereme mindenhol körben.
  3. Rászórjuk a darált diót, elegyengetjük. Rákenjük az eperlekvárt. A tészta 1/3 részét kinyújtjuk, és csíkokat vágunk belőle. Berácsozzuk a sütemény tetejét, és a félretett fél, enyhén felvert tojással a csíkokat lekenjük.
  4. Előmelegített 180 fokos sütőbe tesszük, és kb 20-25 percig sütjük.
  5. Ha megsült, kivesszük a sütőből, kicsit hagyjuk hűlni, majd leszedjük a forma oldalát, és megszórjuk porcukorral. Amikor már csak langyos vagy teljesen kihűlt, tálra helyezzük.
  6. Szeletekre vágva tálaljuk langyosan vagy hidegen, de aki nem tud várni, hogy kihűljön, bátran vágjon már melegen is egy nagy szeletet.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 3 742
elküldve: 3
receptkönyvben: 92
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Gonoszka1

Mióta szakács: 2012.07.08.
428 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

lekváros-diós pite, diós pite eperlekvárral, eperlekváros pite dióval

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szandokan
szandokan Sun, 2013-05-26 14:27

Szia Gonoszka1!
Ma délutáni nasinak elkészitettem a pitédet,nagyon klassz lett.Sajna eperlekvárom nem volt igy szeder lekvárral készitettem .Mielőtt megszórtam dióval megkentem egy kis lekvárral a tésztát majd jött a dió és az ujabb adag lekvár( itt volt egy kis küzdelem a kenéssel :):) de csak sikerült.Nagyon köszönöm a rceptet!
A cicusod meg nagyon cuki!!!! Szép napot kivánok! Szandokán

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Sun, 2013-05-26 19:05

Kedves Szandokan!
Köszönöm kedves szavaidat. Nagyon szívesen a receptet. Én azért nem kentem a tésztára lekvárt, mert így a dióra vastagabb réteg került, és úgy pillanatok alatt szépen rá lehetet kenni. Legközelebb próbált ki így. Sajnos a Gonoszkám már nem él. 18 évesen a műtét után nem tudták felébreszteni. Egy nagyon okos, intelligens cica volt, aki nagyon illedelmesen viselkedett, csak időnként "gonoszkodott". És 18 évesen nem lehetett látni rajta, hogy mennyi idős. Amikor mondtam valakinek a korát, mindig elképedtek. Ezen a képen is már majdnem 17 éves. Úgye, hogy nem látszik rajta? Friss volt üde, és úgy rohangált mint egy kiscsikó. Szép estét kivánok Neked! Üdvözlettel:Kinga