r
Nosalty Logó

Kelt pite Fahéj konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Fahéj
Kelt pite Fahéj konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 11% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 545 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 3262 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 279 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.8 g

Zsír

  • Összesen
    23.1 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    83 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    428.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    115 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    175 mg
  • Nátrium
    60 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    69.9 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    24.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    99 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    68 micro
  • Kolin:
    64 mg
  • Retinol - A vitamin:
    97 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    95 micro
Összesen 545 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    82.9 g

Zsír

  • Összesen
    138.6 g
  • Telített zsírsav
    46 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    53 g
  • Koleszterin
    498 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2569.2 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    173 mg
  • Kálcium
    688 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    267 mg
  • Foszfor
    1052 mg
  • Nátrium
    361 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    419.3 g
  • Cukor
    100 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    149.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    594 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    406 micro
  • Kolin:
    384 mg
  • Retinol - A vitamin:
    584 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    113 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    568 micro
Összesen 3262 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    11.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    42 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    218.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    59 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.7 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    12.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    50 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    48 micro
Összesen 279 Kcal
  • Legnézettebb receptje

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. 1 dl langyos tejben elkeverünk 1 tk cukrot, az élesztőt belemorzsoljuk, felfuttatjuk.
  2. A lágy vajat kikeverjük a tojások sárgájával és a cukorral.
  3. A lisztbe csipetnyi sót keverünk, majd hozzáöntjük az élesztőt, a vajas keveréket, és annyi langyos tejet, hogy lágy, galuskatészta sűrűségű masszát kapjunk. Fakanállal vagy géppel jól kidolgozzuk.
  4. Végül finoman beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjéket.
  5. Egy mélyebb tepsit alaposan kikenünk, és belesimítjuk a tésztát. 3/4 órát kelesztjük.
  6. Közben a sütőt előmelegítjük.
  7. A diót durvára vágjuk, összekeverjük a cukorral.
  8. A tészta tetejét tejjel megkenjük, és egyenletesen rászórjuk a cukros diót.
  9. Lassú tűznél megsütjük.
  10. A tepsiben hagyva langyosra hűtjük, és már lehet is szeletelni.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 25x35x6
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 14
  • 7 napos nézettség: 86
  • Össznézettség: 39059
  • Feltöltés dátuma: 2012. május 10.

Ajánló

Ha a cukros dió alá, a tészta tetejére kerül egy kis magozott szilva vagy sárgabarack, úgy is nagyon finom!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Nagyon régi recept, az első kelt tészták közt volt, amiket haj-hajdanán megsütöttem. Frissen a legfinomabb. De még annál is finomabb, ha egy kis vaníliasodóval leöntve tálaljuk. Én ebédre szoktam készíteni, valami tartalmasabb leves mellé.

Hozzászólások

almamag

Kedves Fahéj! Ó,de jó,hogy megtaláltam ezt a receptet! Régen nagymamám sokszor sütött ilyet. Nagyon szerettük a pirított diót a tetején. :-) Régi emlékeket idéz. Biztosan megsütöm én is! Köszönöm! Üdv. Ili

Fahéj

Kedves Ili! Én is a pirított dió miatt szeretem. Na meg a kelt tészta miatt, amib?l nekem sose elég... :) Remélem, Neked is ízleni fog! Üdv: Fahéj

Törölt felhasználó

Kedves Fahéj Nagyon régen keresem ezt a receptet.Köszönöm. Udvözlettel Jutka

Fahéj

Nagyon szívesen, kedves Jutka! Üdv: Fahéj

Éva-Anyóca

Kedves Fahéj! Köszi a receptet, nekem az apai nagyapám részér?l csinálta még anno, gyerekkoromban : biztos volt száz sütit, köztük ezt is egy kedves id?s hölgy rokon.:-)) Nem tudjuk, hogy ? anno leírta-e ezt és a többi töménytelen mennyiség? sok sütit,- amikor mentünk, mindig sütött valami finomságot, és nem volt el?tte se könyv, se maga vagy más által leírásos füzet, mindig mást és mást tudott sütni, fejb?l,-kérésre volt ismétlés :-)) ....így utólag veszem észre, hogy nincs írás róluk, kár! :-) Ha lehet, utána érdekl?dök a családban, de szerintem elmentek a süti receptek, vele együtt...:-( Elmentettem, köszönöm. Szép napos napokat kívánok! Éva-Anyóca

Fahéj

Kedves Éva-Anyóca! Hú, de irigylem azokat, akik mindent fejb?l tudnak sütni. Én is improvizálok sokszor, de ha ugyanolyan finomra akarok sütni valamit, mint el?z?leg, akkor bizony sokszor nézem a receptjeimet. Még a NoSaltyn is. :))) Nagyszüleink generációjának nagyon fincsi sütijei voltak, és egyszer?ek is ugyanakkor. Kár, hogy nem maradt meg Neked valami kis füzetnyi legalább. Neked is szép napokat! Fahéj

Bató Edit

Évikém, de jó ez a recept! Réges-régen Nagymamám sütött ilyet, ? ebédtésztának hívta, mert legtöbbször vmi tartalmas leves után került az asztalra. Sztem egy pohár tejjel még reggelire is fincsi lesz! Köszi, hogy feltetted! :))) Puszi, Edit

Fahéj

Kedves Edit! Igazán nincs mit! És tényleg ebédtésztának nevezik, már én is hallottam. Szép hétvégét: Éva

Éva-Anyóca

Kedves Fahéj! Igen, a régi nagyik, dédik, és azok testvérei, valami fantasztikus dolgot tudtak a konyhában alkotni, étel vagy süti néven.:-)) Akir?l írtam, ? nagyon hosszú életet élt szerencsénkre, és mindig a sütijeir?l volt híres, minden kisebb, és nagyobb családi alkalmakra ? sütött, és amit még szerettem benne, hogy nem méricskélt, mert annyiszor készítette, hogy tudta fejb?l mi kell bele, és kézzel a mennyiséget, ....:-)) Ma, ha valaki nem írja le pontosan, hogy hány gramm, vagy deka kell valamib?l egy sütibe, ételbe valami alapanyagból, világvége van.:-) Nekem, amikor kérdeztem, hogy mi kell bele és miért pont annyi, azt mondta,- ez azért, mert a jellegzetes ízét adja, na ez meg azért, mert az állagán javít és a tészta feljön, vagy a krém nem lesz folyós,....azért ennyi, mert több már édessé teszi, és azért ennyi, mert már tudom, érzéssel, tapasztalatból, se több se kevesebb...:-) Mi nem vagyunk ilyenek, én is lesek, nem csak szakácskönyvet : innen is.:-)) Nagyon szép napot kívánok, és hétvégét Nektek is, köszönjük, reméljük jó hétvégénk lesz.:-)) Éva-Anyóca

Levendula

Kedves Fahéj, ma én is megsütöttem - gulyásleves utánra tervezve, rumos csokoládékrémmel -, és mivel kicsit nagyobb tepsim volt csak, mint amit írtál, értelemszer?en nem lett olyan szép maga, mint a tied. Volna egy kérdésem: kb. mennyi ideig kell sütni? Én olyan háromnegyed órát sütöttem a megadott h?fokon. Tovább nem mertem, mert kezdett a dió pirulni a tetején. Több helyen megböködtem egy húsvillával és a villára nem tapadt semmi, ezért kivettem a süt?b?l. Szeletelés után láttam csak, hogy a középs? rész még kissé "szalonnás" állagú ... tehát azt hiszem, sülhetett volna még. De vajon mennyit? (Azért a férjemnek ízlett, három nagy szeletet evett és azt mondta fel lehet venni a listára a - tartalmas leveseket általában követ? - lángos, bere(cicege), túrógombóc, palacsinta, rétes, stb. mellé. Így lesz, ha sikerül legközelebb tényleg rendesen megsütni!)

Fahéj

Kedves Levendula! Igazán sajnálom, hogy nem lett maradéktalanul jó. Nekem a sütéshez 25-30 perc mindig elég. Lehet, hogy nem pontos a jelzés a h?fokszabályzómnál, de az én süt?mön 160 fokra szoktam állítani. Fogalmam sincs, hogy ez most a valóságban tényleg annyi-e, elképzelhet?, hogy kicsit több. Lehet, hogy picit keményebbre kell venned a tésztát, akkor hamarabb kisül bel?le a nedvesség. Ezzel ugyanis már én is jártam úgy, hogy kissé túl lágy lett, és emiatt bizony itt-ott szalonnás. Az más téma, hogy a kóstolóim közül volt, akinek pont az ízlett jobban. :) Szerintem se add fel, mert ez egy nagyon fincsi ebédtészta. Üdv: Fahéj

Levendula

Semmi gond nincsen vele (már elfogyott!:-), nem zavaró a dolog, csak tudod, hogy van ez: a zemberlánya látja, hogy nem pontosan ilyennek kéne lennie és akkor elgondolkodik, mi lehet a probléma? Én is 160 fokra állítottam a süt?t (Zanussi), ahogyan azt írtad is a receptnél. Az lehetséges, hogy legközelebb nem teszem bele az összes tejet - bár a nyers tészta állaga is pont olyan volt, mint írtad: galuskaszer? -, tehát a csoda tudja, tán a mai frontos id?járás és a szélvihar kavart be! :-) Köszönöm a választ, ha legközelebb megcsinálom - és az nem lesz túl sokára, érzem -, majd beszámolok, történt-e változás! Üdvözlettel: L.

Fahéj

Teljesen értem az aggodalmadat, én is ilyen vagyok. Folyton tökéletesítek valamit, mert nem hagy nyugodni, ha nem száz százalékos. Az én süt?m Indesit. Majd számolj be légyszi, ha rájöttél a megoldásra. Szép vasárnapot! Fahéj

sarabell

Kedves Fahéj.a pulykagulyásodhoz nagyon jó párosítás a kelt pite,ami egyébként nagyon finom,az íze a kürt?skalácséra emlékeztet. üdv:S

Fahéj

Így igaz. Jó étvágyat hozzá! :) Üdv: Fahéj

Törölt felhasználó

Kedves Fahej! Ismet egy nagyon szuper recept Toled :) Kicsit bizonytalankodtam, mikor hozzakevertem a feherjet a masszahoz, mert nekem nem annyira akart keveredni. Galuskat meg nem keszitettem, ilyen jellegu tesztaval - rovidke konyhai palyafutasom alatt - meg nem volt dolgom. De a kelesztes felidejeben rakukkantottam es akkor mar lattam, mi lesz belole. Megint tanultam valami ujat :) A vegeredmeny tokeletes lett, nem szaraz-nem nedves, pont eleg edes, es a piritott dio a tetejen hmmm :) Koszi a megosztast! Udv: Chococat

Fahéj

Kedves Chococat! Örülök, hogy nem csalódtál benne. És a dió a tetején, az tényleg hmmm. :) Szép hétvégét! Fahéj

Levendula

Kedves Fahéj, ma megint megsütöttem és tökéletes! A változások: csak 3,5 dl tejet adtam a tésztába (decinként kevertem, a végén már fél decinként -, a süt?ben, 25 C-on, légkeverésen kelesztettem, a tetejét olvasztott vajjal kevert tejjel kentem le (sokkal jobban tapad a cukros dió), a tört diót barnacukorral kevertem el, és pontosan harminc percig sütöttem. A kinézete, mint a képen, az állaga: könny?, leveg?s, puha. Valószín?leg a liszteknek is van köze mindenhez (én egy ideje Nagymama-féle liszteket használok), de megéri próbálkozni. Köszi még egyszer, a recept otthonra lelt nálunk! Üdv: L.

Fahéj

Ez szuper! :) Igen, a lisztek néha nagyon megviccelik az embert. Érdemes megvenni a jobb min?ség?t. A nagymamásat én is használom, meg a gyermelyit, meg még sokfélét. Viszont a sparosat meg a tescosat szám?ztem a sütijeimb?l, azokkal jól megjártam egyszer. De csak egyszer! :)) Üdv: Fahéj

Törölt felhasználó

Köszönöm a receptet én ma fogom elkészíteni remélem sikerü

Fahéj

Én is remélem! :) Jó étvágyat hozzá! Üdv: Fahéj

Törölt felhasználó

Széplett és nagyon fimom pont mint a képen mégegyszer nagyon k?szi és szépnapot!

Fahéj

Igazán nincs mit! Örülök, hogy jól sikerült. :) Neked is szép napot kívánok: Fahéj

Törölt felhasználó

Kedves Fahéj! Ma másodszorra sütöttem meg a kelt pitét, és mondhatom tökéletes. Kicsi változtatás, hogy dupla adag cukor és a tetejét vastagon megszórtam a dión kívül jó érett meggyel (mert most érik). Hát mit mondjak a férjem csak eszi, csak eszi.... Köszi Jucus

Fahéj

Jaj, az nagyon finom lehet! Cukros-diós meggy a tetején, azt én is csak enném és enném... :) Én cukros-diós szilvával szoktam készíteni, mikor érik a szilva, hát az se kutya! :)) Üdv: Fahéj

Törölt felhasználó

Kedves Fahéj! Most, hogy írod "szilva", hát, még ez az a gyümölcs amit én is minden formában készítek, mert az is a család kedvence. Egy biztos ez a meggyes változat igazi nyer? lett. Szombaton sütöttem el?ször, ma meg ugye kedd van. Üdv: Jucus

Törölt felhasználó

Hahó Fahéj! Én is most sütöm, de kíváncsi leszek az eredményre, mert csak nagyon nagyon ragadós massza szer? barna cukrom volt itthon, így azzal van a tészta és a dió is:) Lehet készítek mellé vanília sodót is! Mindenesetre nagyon guszta a képen , és elég egyszer? az elkészítése is. Szép Napot! t

Fahéj

És tényleg finom vaníliasodóval, én is szoktam úgy készíteni. Üdv: Fahéj

Törölt felhasználó

Isteni lett a süti, remek recept! kicsit barnább lett és pirultabb a barna cukor miatt, de sebaj. Végül fehércsokis tejszínes öntettel tálalom:) Köszönöm , hogy feltöltötted a receptet!

Dafkeee

Kedves Fahéj! Nos, gondoltam egyet, és nekiestem. Olyan "örökséggel", hogy az édesanyám már majd' 70 éves, de a mai napig azt mondja, hogy a kelt tészta valami borzalom, és a mai napig nem hajlandó készíteni. Nos, én nekiestem, mert nekem a neved garancia arra, hogy jó lesz. ^^ Okulva a hozzászólásokból, 3,5 dl tejjel készítettem én is a "galuskatésztát". Komoly fenntartásaim voltak, hogy hogy fog ez a nokedli megkelni, de nem volt semmi gond, megkelt, megsült, gyönyör?, púpos. Volt. Mert fogta magát, és összeesett, ahogy kivettük. Pedig a t?re már nem ragadt, éreztem az illatát, hogy kész (nagyon jó az orrom), dió megpirult, 25 perc eltelt. Úgyhogy visszakerült a süt?be pár percre, meg ott is hagytam, elzártam. Lehet, nem szabadott volna kikapni? Most már mindegy. Kíváncsi leszek rá mindenesetre.

Fahéj

H?ha! Erre én is kíváncsi leszek. Az nem lehet, hogy leveg? szorult a tészta alá és attól látszott púposnak? Aztán mikor kivetted, akkor visszaesett a süti a tepsi aljára. Mert én már jártam így. Nem tudom, mi lehetett a baj, ha nem lett jó. Sajnálom, ha csalódtál benne. :( Üdv: Fahéj

Dafkeee

Dehogyis csalódtam benne. :) Finom lett, alig maradt bel?le. :) Id?közben megkérdeztem anyósomat - aki nem elég, hogy mindent tud, de a mindent mindenkinél jobban is :))) -, és felvilágosított róla, hogy a kelt tésztákkal sülés után is nagy tisztelettel kéne bánni, ergo lassan h?teni. Én meg csak úgy kikaptam a süt?b?l, rá a márványlapra, és ez nem tetszett neki :) De ez maximálisan az én kelttészta-hozzá nem értésem, most már megtanultam a leckét. :) Egyébként ? maga (már az anyós) is megdicsérte, hogy finom, de ha jobban figyelek, lehetett volna épp olyan szép magas, mint a tied. Biztosan elkészítem még, akkor majd jobban figyelek. Hálásan köszönöm a receptet.

Fahéj

Huhh, nagy k? esett le a szívemr?l. Nem szeretem, ha nem sikerül a receptem szerint egy étel. Akkor együtt szomorkodom az elkészít?vel. De így most akkor együtt örülök. :))) Szép hétvégét! Üdv: Fahéj

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legnépszerűbb magyar sütik

Zserbó, flódni, krémes - ki ne szeretné a három közül legalább az egyiket? A Konyhafőnök mai adásában a csapatoknak közülük kellett választani!