Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Eperkrémtorta fondant díszítéssel

Eperkrémtorta fondant díszítéssel
Eperkrémtorta fondant díszítéssel
95 perc / előkészület: 60 perc főzés: 5 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Különleges tortával szerettem volna meglepni nővéremet 22. születésnapján. Ő is nagyon örült neki, hisz ilyen tortát még nem csináltam, és még nagyon finom is volt. :)

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A krémhez

A fondanthoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzátesszük a cukrot, majd ha azzal is keményre vertük belekeverjük a tojássárgáját, sütőport és a cukrot.
  2. Előmelegített sütőbe tesszük.
  3. A pudingot megfőzzük az 5 ek cukorral és a 3 dl tejjel, megvárjuk míg kihűl. Ezután a margarint és a porcukrot habosra keverjük, hozzátesszük a kihűlt vaníliapudingot.
  4. A hulala habtejszínt robotgéppel keményre verjük, ha nem elég kemény, folyni fog a krém. A felvert habot a pudingos krémhez keverjük.
  5. A megsült piskótát 3 felé vágjuk. Az alsó lapra rákenünk egy kis krémet, rá az elszeletelt epret (ne spóroljunk vele), majd rá még egy réteg krémet és a következő lapot. Itt ugyanezt végigcsináljuk, eper ne maradjon, hisz a tetejére nem kell eper. A megmaradt krémet a torta tetejére illetve az oldalára kenjük, és 1 éjszakát pihentessük hűtőben.
  6. Fondant készítésénél a zselatint keverjük el a hidegvízzel, majd gázon forraljuk fel, ha felforrt tegyük bele a mézet és a margarint, ha mindegyik elolvadt, akkor még forrón öntsük bele 50 dkg szitált porcukorba és keverjük el, majd tegyünk hozzá még szitált porcukrot addig, amíg már nem tudjuk kanállal keverni. (Én hagytam kicsit az 50 dkg porcukor összekeverése után még 10-15 percet állni, hisz úgyis keményedik kicsit a zselatin miatt.)
  7. Ha már keményre kevertük, szórjuk be a gyúródeszkát porcukorral és gyúrjuk össze vele. Akkor lesz jó, ha már sem a kezünkre, sem a deszkára nem ragad, ezért kell hozzá kb. 70-80 dkg porcukor.
  8. Sodorjuk ki kb. 1 cm vastagra (lehet vékonyabb is), majd tekerjük fel a sodrófára és szépen engedjük rá a tortára. Vágjuk le a lelógó széleket és gyúrjuk össze őket újra. Ha folyékony ételszínezőt használunk, akkor egy gombócot gyúrjunk belőle, nyomjunk a közepéde lyukat és öntsünk bele egy pici ételszínezőt, majd gyúrjuk össze. Kb. 10 dkg cukor kell ahhoz, hogy a díszítésnél az ételszínezővel meglágyított fondantot újra megkeményítsük, így nyugodtan adjunk hozzá porcukrot, a színe megmarad. Ha esetleg több felé osztottuk, és épp nem színezzük be addig tegyük nylon zacskóba, esetleg ha keményebb lenne, mire használni szeretnénk margarinos kézzel gyúrjuk át, és újra puha lesz. A díszítés után megmaradt fondantot nyugodtan lefagyaszthatjuk, mielőtt újra használnánk, kivesszük olvadni 4-5 órát, átgyúrjuk margarinos kézzel és már használható is, kb. 2 hónapig eláll. A fondantdíszeket mielőtt a tortára helyezzük hidegvízzel kicsit kenjük be, úgy marad csak a tortán. Sok sikert kívánok! :)
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 203
elküldve: 2
receptkönyvben: 60
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Kexxy

Mióta szakács: 2012.06.02.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
receptverseny: Somat GOLD torta receptverseny
kategória: torta
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

eperkrémes torta cukorfondanttal, fondanttorta eperkrémesen, epertorta cukormázzal

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mecsika
mecsika / mecsika Thu, 2012-06-07 21:32

Szia!

Nagyon tetszik a recept.
Szerintem a tészta leírásból a liszt kimaradt(bár gondolom mindenkinek egyértelmű,hogy kell bele).
Szép a torta!

Üdv:mecsika

839
tojás 8 db
cukor 8 ek
sütőpor 1 csomag
finomliszt 8 evőkanál
margarin 25 dkg
vaníliás pudingpor 1 csomag
tej 3 dl
cukor 5 ek
növényi habtejszín 5 dl
eper 35 dkg
porcukor 35 dkg
zselatin 1 ek
víz 6 ek
margarin 1 ek
méz 2 ek
porcukor 90 dkg
ételfesték 5 csepp