Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Epres pisztáciatorta fehércsokis-mascarponés krémmel

Epres pisztáciatorta fehércsokis-mascarponés krémmel
Epres pisztáciatorta fehércsokis-mascarponés krémmel
130 perc / előkészület: 90 perc főzés: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a tortát ovis kislányom kérése alapján készítettem el - először a szülinapjára. Az eper-pisztácia kombinációt ő találta ki, azt, hogy hogyan álljon össze a torta, már az én fantáziám szülte. Eddig kétszer készítettem el, és mindkétszer nagy sikere volt. A két torta kicsit másképp készült, így van variációs lehetőség, "személyre szabható".

Az első alkalommal sózott, a második alkalommal sótlan pisztáciából készült el. Mindkettővel kitűnő, viszont a sóssal pikánsabb a végeredmény. Aki szereti a kissé szokatlanabb ízpárosításokat, annak tetszeni fog. 

A piskótát Lajos Mari módszere alapján szeretem készíteni, egyszerre, hosszan felverve az egész tojásokat. Nekem ez vált be a legjobban. Ha viszont van megbízható recepted a piskótára, használd nyugodtan azt. A piskóta akár előző nap is elkészíthető.

A krémet fehér csokis ganache-sal is elkészíthetjük (lásd a receptben), de akkor előző nap kell kezdeni a ganache készítését.

hozzávalók / 12 adag

A piskóta

A pisztáciakrém

  • 3 db közepes tojás
  • 150 g cukor (ehhez is jó a kristálycukor)
  • 1 csipet (ha sós pisztáciával készítjük, akkor kihagyjuk)
  • 150 g vaj (helyettesíthető margarinnal, és fontos, hogy szobahőmérsékletű legyen!)
  • 200 g sótlan pisztácia (készíthetjük sóssal is, úgy pikánsabb)

A fehércsokis-mascarponés krém

A torta összeállítása és díszítése

Szólj hozzá!

elkészítés

A piskóta

  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral. Ha az oldalára nem jut papír, ne vajazzuk és lisztezzük ki azt, mert a kész piskóta oldala ettől "szalonnás" lesz.
  2. Kimérjük a hozzávalókat. A lisztet, az étkezési keményítőt és a sütőport egy tálba tesszük, és összevegyítjük. (Én szeretem a tojásokat is lemérni. Ha eltérnek a 60-65 g-os közepes nagyságtól, akkor változtatok a mennyiségen. Ha a tojások kicsik, akkor eggyel többet, ha nagyobbak, egyel kevesebbet használok fel.)
  3. Az egész tojásokat a vízzel és a teljes mennyiségű cukorral meg egy csipet sóval, magas fokozaton, robotgéppel elkezdjük felverni. Hosszú ideig kell keverni, min. 20 percig. A kristálycukornak teljesen fel kell olvadnia, az egész keverék kivilágosodik, megemelkedik, keveréskor fodrozódik. Akkor jó, ha keményre felvert tojásfehérje állagához hasonló, ha kiveszünk belőle egy kicsit, nem csöpög, csúcsosan megáll a kanálon.
  4. A lisztes keveréket két részletben a habra szitáljuk, és óvatos, gyors mozdulatokkal beleforgatjuk egy kanállal/spatulával, amíg homogén massza keletkezik. A tésztát a tortaformába öntjük, és elegyengetjük a tetejét. Mivel hajlamos középen felpúposodni sülés közben, érdemes a közepétől a széle felé egyengetni, hogy a szélén egy leheletnyit magasabb legyen.
  5. Az előmelegített sütőbe tesszük, és a sütés első 20-25 percében nem nyitogatjuk a sütő ajtaját. Általában az illata jelzi, mikor kezd jó lenni. Tűpróbával ellenőrizzük, megsült-e a piskótánk. Ha a tűre nem ragad semmi, elzárjuk a sütőt, és résnyire nyitott ajtó mellett még bennhagyjuk a piskótát még 5 percre. Ezután kivesszük, és hagyjuk még 10 percig a formában hűlni. Ha nincs oldalt sütőpapírral kibélelve a formánk, akkor egy vékony kés segítségével szorosan a forma oldalánál körbevágjuk a piskótát, ezután vesszük le róla a gyűrűt, különben megrepedezik kiszedéskor. Végül a tortaforma alja után a sütőpapírt is lerántjuk róla óvatosan. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt tovább dolgozunk vele.

A pisztáciakrém

  1. A pisztáciát megtisztítjuk a héjától. Lemérjük a tisztítás után. Kb. 90-100 g-ot ledarálunk belőle. A többit durvára aprítjuk, és félretesszük a díszítéshez. A darált pisztáciából pedig egy keveset, kb. egy kis maréknyit, félreteszünk a torta oldalára.
  2. A vízgőzhöz egy lábasba jó ujjnyi vizet töltünk, és fölforraljuk. A tojásokat és a cukrot egy hőálló edényben összekeverjük, és a vízgőz fölé tesszük. Ott folyamatosan keverjük, amíg elkezd besűrűsödni, és fényesebbé, pudingszerűbbé válik. Ekkor levesszük a gőzről, belekeverjük a szobahőmérsékletű vajat vagy margarint. Fontos, hogy szobahőmérsékletű legyen, különben a krém összeugrik a hidegtől.
  3. Ezután belekeverjük a darált pisztáciát. Ha kihűlt, felhasználásig a hűtőbe tesszük.

A fehér csokis-mascarponés krém

  1. Ezt a krémet kétféleképpen is el lehet készíteni. Egyik sem bonyolult, a fehér csokis ganache-os verziót azonban még előző este el kell kezdeni. Ha nincs erre idő, akkor válasszuk a másik módszert. Ízre nem sok, inkább talán textúrában van némi különbség. A fehér csokis ganache-hoz még előző este egy lábasba öntjük a habtejszínt, és lassú tűzön forrásig melegítjük, de nem forraljuk fel. A fehér csokoládét apró darabokra vágjuk vagy lereszeljük. A tejszínben teljesen felolvasztjuk, teszünk bele egy kis csipet sót. Majd a tűzről levéve botmixerrel teljesen eloszlatjuk benne. Ha kihűlt, hűtőbe tesszük egy éjszakára, és csak akkor vesszük elő, amikor összeállítjuk a tortát.
  2. A fehér csokis tejszínt másnap habverővel, magas fokozaton kemény habbá verjük. A mascarponét ízesítjük a vaníliás cukorral és a cukorral, és 1-2 tasak zselatinfixszel kikeverjük. Ezután a krém két részét összedolgozzuk, hogy egynemű legyen. Ezután már felhasználható a tortába.
  3. A másik változathoz vízgőz felett megolvasztjuk a kis darabokra tördelt fehér csokit. Aztán a vízgőzről levesszük és félretesszük. A mascarponét az egyik tasak zselatinfixszel, a cukorral és vaníliás cukorral kikeverjük magas fokozaton, robotgéppel. Ebbe csurgatjuk a csokoládét, és folyamatosan belekeverjük.
  4. A hűtőhideg habtejszínt elkezdjük felverni, majd hozzászórjuk a maradék tasak zselatinfixeket. Kemény habbá verjük, majd először a felével fellazítjuk a mascarponés krémet, a maradékot óvatosan keverjük bele, míg teljesen egynemű lesz. Ezután kezdhetünk vele dolgozni. Semmiképp se tegyük hűtőbe, mert akkor elkezd megkötni, és nem lesz szépen formázható.

A torta összeállítása és díszítése

  1. Az epreket megmossuk és lecsepegtetjük. A legszebb 12-13 szemet félretesszük. A maradékot apróra daraboljuk és félretesszük.
  2. A piskótát kétfelé vágjuk. Az alsó lapra rákenjük vastagon a pisztáciakrémet. Ha szeretnénk, egy részét félretehetjük, hogy a tetejét is azzal kenjük meg.
  3. A fehércsokis-mascarponés krém harmadát rásimítjuk a pisztáciakrémre. Erre halmozzuk az apróra vágott epret, és bele is nyomkodjuk kissé. A második harmaddal beborítjuk, és rátesszük a piskóta tetejét. A maradék krémmel bevonjuk a torta oldalát és a tetejét (vagy a tetején eloszlatjuk az erre a célra meghagyott pisztáciakrémet).
  4. A maradék krémet habzsákba töltjük, és a torta tetején a szélét körben kidíszítjük. Elővesszük a díszítésnek szánt egész eperszemeket, és a csumája felől laposra vágjuk őket, hogy könnyen a tortára lehessen őket ültetni. Körben elrendezzük az epreket, ha akarjuk, középre is tehetünk egy szemet. Ha maradt még krém, az eprek belső oldala felől is díszíthetünk vele körben.
  5. Az oldalát a darált pisztáciával megszórjuk.
  6. A másik tábla fehér csokit gőz felett felolvasztjuk, és sütőpapírra kicsurgatjuk kör alakban. A tetejét az aprított pisztáciával meghintjük. Megvárjuk, amíg megszilárdul, és elveszti a csillogását, akkor betehetjük a hűtőbe. Ha marad aprított pisztácia, azzal a torta tetejét szórjuk meg. Majd a tortát a hűtőbe tesszük, és pihenni hagyjuk 3-6 órát.
  7. Tálalás előtt a csokoládékört 6 vagy 12 cikkre vágjuk, és az eprek közé illesztjük. Jó étvágyat hozzá!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 2 394
elküldve: 0
receptkönyvben: 28
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Kaminoai

Mióta szakács: 2019.05.10.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, Anyák napja, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: tavasz
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

pisztáciás torta eperrel

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Vikica83
Vikica83 Tue, 2019-06-11 15:26

Kedves Kaminoai!
Lehet, hogy ez eperről lecsúszok, mert most nincs időm nekiállni sütni,de szerinted működhet más gyümölccsel is, például málnával?
Köszönöm: Viki

kaminoai
Kaminoai / kaminoai Tue, 2019-06-11 17:35

Kedves Viki!

Szerintem málnával is működőképes lehet. Mással viszont nem nagyon tudom elképzelni. De lehet, hogy csak én nem.

Sok sikert a sütéséhez, remélem, ízleni fog!
Üdv: Zsófi

831
tojás 6 db
víz 3 ek
cukor 180 g
1 csipet
finomliszt 120 g
étkezési keményítő 80 g
sütőpor 2 kávéskanál
tojás 3 db
cukor 150 g
1 csipet
vaj 150 g
sótlan pisztácia 200 g
mascarpone 500 g
fehér csokoládé 100 g
porcukor 2 ek
vaníliás cukor 2 csomag
habtejszín 750 ml
zselatinfix 3 csomag
eper 500 g
fehér csokoládé 100 g