Epres pisztáciatorta fehércsokis-mascarponés krémmel
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 24% Zsír
A piskóta
-
28g tojás35 kcal
-
2g víz0 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
0g só0 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
25 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
A pisztáciakrém
-
14g tojás17 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
0g só0 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
17g sótlan pisztácia51 kcal
A fehércsokis-mascarponés krém
-
42g mascarpone168 kcal
-
45 kcal
-
1g porcukor5 kcal
-
6 kcal
-
63g habtejszín183 kcal
-
5g zselatinfix7 kcal
A torta összeállítása és díszítése
-
42g eper13 kcal
-
45 kcal
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 24% Zsír
A piskóta
-
330g tojás415 kcal
-
24g víz0 kcal
-
180g cukor697 kcal
-
0g só0 kcal
-
120g finomliszt437 kcal
-
305 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
A pisztáciakrém
-
165g tojás208 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
0g só0 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
200g sótlan pisztácia606 kcal
A fehércsokis-mascarponés krém
-
500g mascarpone2020 kcal
-
100g fehér csokoládé539 kcal
-
14g porcukor54 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
750g habtejszín2190 kcal
-
60g zselatinfix78 kcal
A torta összeállítása és díszítése
-
500g eper150 kcal
-
100g fehér csokoládé539 kcal
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 24% Zsír
A piskóta
-
9.6g tojás12 kcal
-
0.7g víz0 kcal
-
5.2g cukor20 kcal
-
0g só0 kcal
-
3.5g finomliszt13 kcal
-
2.3g étkezési keményítő9 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
A pisztáciakrém
-
4.8g tojás6 kcal
-
4.4g cukor17 kcal
-
0g só0 kcal
-
4.4g vaj31 kcal
-
5.8g sótlan pisztácia18 kcal
A fehércsokis-mascarponés krém
-
14.5g mascarpone59 kcal
-
2.9g fehér csokoládé16 kcal
-
0.4g porcukor2 kcal
-
0.6g vaníliás cukor2 kcal
-
21.8g habtejszín64 kcal
-
1.7g zselatinfix2 kcal
A torta összeállítása és díszítése
-
14.5g eper4 kcal
-
2.9g fehér csokoládé16 kcal
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.6 g
Zsír
-
Összesen 59.6 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 235 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 461.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 117 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 205 mg
-
Nátrium 91 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 61.6 g
-
Cukor 45 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 109.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 321 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 134 mg
-
Retinol - A vitamin: 315 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 74 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 297 micro
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 175.7 g
Zsír
-
Összesen 715.3 g
-
Telített zsírsav 294 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 164 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 37 g
-
Koleszterin 2817 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5540.5 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 206 mg
-
Kálcium 1408 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 337 mg
-
Foszfor 2458 mg
-
Nátrium 1095 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 739.1 g
-
Cukor 537 mg
-
Élelmi rost 25 mg
VÍZ
-
Összesen 1309.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3852 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 20 mg
-
C vitamin: 285 mg
-
D vitamin: 530 micro
-
K vitamin: 75 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 451 micro
-
Kolin: 1608 mg
-
Retinol - A vitamin: 3776 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 888 micro
-
β-crypt 39 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3564 micro
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 20.8 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 82 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 160.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 71 mg
-
Nátrium 32 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.5 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 38 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 112 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 47 mg
-
Retinol - A vitamin: 110 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 104 micro
Hozzávalók
A piskóta
-
6 db tojás
-
3 ek víz
-
1 csipet só
-
120 g finomliszt
-
2 kávéskanál sütőpor
A pisztáciakrém
-
3 db tojás
A fehércsokis-mascarponés krém
-
500 g mascarpone
-
100 g fehér csokoládé
-
2 csomag vaníliás cukor
A torta összeállítása és díszítése
-
500 g eper
-
100 g fehér csokoládé
Elkészítés
A piskóta
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral. Ha az oldalára nem jut papír, ne vajazzuk és lisztezzük ki azt, mert a kész piskóta oldala ettől "szalonnás" lesz.
- Kimérjük a hozzávalókat. A lisztet, az étkezési keményítőt és a sütőport egy tálba tesszük, és összevegyítjük. (Én szeretem a tojásokat is lemérni. Ha eltérnek a 60-65 g-os közepes nagyságtól, akkor változtatok a mennyiségen. Ha a tojások kicsik, akkor eggyel többet, ha nagyobbak, egyel kevesebbet használok fel.)
- Az egész tojásokat a vízzel és a teljes mennyiségű cukorral meg egy csipet sóval, magas fokozaton, robotgéppel elkezdjük felverni. Hosszú ideig kell keverni, min. 20 percig. A kristálycukornak teljesen fel kell olvadnia, az egész keverék kivilágosodik, megemelkedik, keveréskor fodrozódik. Akkor jó, ha keményre felvert tojásfehérje állagához hasonló, ha kiveszünk belőle egy kicsit, nem csöpög, csúcsosan megáll a kanálon.
- A lisztes keveréket két részletben a habra szitáljuk, és óvatos, gyors mozdulatokkal beleforgatjuk egy kanállal/spatulával, amíg homogén massza keletkezik. A tésztát a tortaformába öntjük, és elegyengetjük a tetejét. Mivel hajlamos középen felpúposodni sülés közben, érdemes a közepétől a széle felé egyengetni, hogy a szélén egy leheletnyit magasabb legyen.
- Az előmelegített sütőbe tesszük, és a sütés első 20-25 percében nem nyitogatjuk a sütő ajtaját. Általában az illata jelzi, mikor kezd jó lenni. Tűpróbával ellenőrizzük, megsült-e a piskótánk. Ha a tűre nem ragad semmi, elzárjuk a sütőt, és résnyire nyitott ajtó mellett még bennhagyjuk a piskótát még 5 percre. Ezután kivesszük, és hagyjuk még 10 percig a formában hűlni. Ha nincs oldalt sütőpapírral kibélelve a formánk, akkor egy vékony kés segítségével szorosan a forma oldalánál körbevágjuk a piskótát, ezután vesszük le róla a gyűrűt, különben megrepedezik kiszedéskor. Végül a tortaforma alja után a sütőpapírt is lerántjuk róla óvatosan. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt tovább dolgozunk vele.
A pisztáciakrém
- A pisztáciát megtisztítjuk a héjától. Lemérjük a tisztítás után. Kb. 90-100 g-ot ledarálunk belőle. A többit durvára aprítjuk, és félretesszük a díszítéshez. A darált pisztáciából pedig egy keveset, kb. egy kis maréknyit, félreteszünk a torta oldalára.
- A vízgőzhöz egy lábasba jó ujjnyi vizet töltünk, és fölforraljuk. A tojásokat és a cukrot egy hőálló edényben összekeverjük, és a vízgőz fölé tesszük. Ott folyamatosan keverjük, amíg elkezd besűrűsödni, és fényesebbé, pudingszerűbbé válik. Ekkor levesszük a gőzről, belekeverjük a szobahőmérsékletű vajat vagy margarint. Fontos, hogy szobahőmérsékletű legyen, különben a krém összeugrik a hidegtől.
- Ezután belekeverjük a darált pisztáciát. Ha kihűlt, felhasználásig a hűtőbe tesszük.
A fehércsokis-mascarponés krém
- Ezt a krémet kétféleképpen is el lehet készíteni. Egyik sem bonyolult, a fehér csokis ganache-os verziót azonban még előző este el kell kezdeni. Ha nincs erre idő, akkor válasszuk a másik módszert. Ízre nem sok, inkább talán textúrában van némi különbség. A fehér csokis ganache-hoz még előző este egy lábasba öntjük a habtejszínt, és lassú tűzön forrásig melegítjük, de nem forraljuk fel. A fehér csokoládét apró darabokra vágjuk vagy lereszeljük. A tejszínben teljesen felolvasztjuk, teszünk bele egy kis csipet sót. Majd a tűzről levéve botmixerrel teljesen eloszlatjuk benne. Ha kihűlt, hűtőbe tesszük egy éjszakára, és csak akkor vesszük elő, amikor összeállítjuk a tortát.
- A fehér csokis tejszínt másnap habverővel, magas fokozaton kemény habbá verjük. A mascarponét ízesítjük a vaníliás cukorral és a cukorral, és 1-2 tasak zselatinfixszel kikeverjük. Ezután a krém két részét összedolgozzuk, hogy egynemű legyen. Ezután már felhasználható a tortába.
- A másik változathoz vízgőz felett megolvasztjuk a kis darabokra tördelt fehér csokit. Aztán a vízgőzről levesszük és félretesszük. A mascarponét az egyik tasak zselatinfixszel, a cukorral és vaníliás cukorral kikeverjük magas fokozaton, robotgéppel. Ebbe csurgatjuk a csokoládét, és folyamatosan belekeverjük.
- A hűtőhideg habtejszínt elkezdjük felverni, majd hozzászórjuk a maradék tasak zselatinfixeket. Kemény habbá verjük, majd először a felével fellazítjuk a mascarponés krémet, a maradékot óvatosan keverjük bele, míg teljesen egynemű lesz. Ezután kezdhetünk vele dolgozni. Semmiképp se tegyük hűtőbe, mert akkor elkezd megkötni, és nem lesz szépen formázható.
A torta összeállítása és díszítése
- Az epreket megmossuk és lecsepegtetjük. A legszebb 12-13 szemet félretesszük. A maradékot apróra daraboljuk és félretesszük.
- A piskótát kétfelé vágjuk. Az alsó lapra rákenjük vastagon a pisztáciakrémet. Ha szeretnénk, egy részét félretehetjük, hogy a tetejét is azzal kenjük meg.
- A fehércsokis-mascarponés krém harmadát rásimítjuk a pisztáciakrémre. Erre halmozzuk az apróra vágott epret, és bele is nyomkodjuk kissé. A második harmaddal beborítjuk, és rátesszük a piskóta tetejét. A maradék krémmel bevonjuk a torta oldalát és a tetejét (vagy a tetején eloszlatjuk az erre a célra meghagyott pisztáciakrémet).
- A maradék krémet habzsákba töltjük, és a torta tetején a szélét körben kidíszítjük. Elővesszük a díszítésnek szánt egész eperszemeket, és a csumája felől laposra vágjuk őket, hogy könnyen a tortára lehessen őket ültetni. Körben elrendezzük az epreket, ha akarjuk, középre is tehetünk egy szemet. Ha maradt még krém, az eprek belső oldala felől is díszíthetünk vele körben.
- Az oldalát a darált pisztáciával megszórjuk.
- A másik tábla fehér csokit gőz felett felolvasztjuk, és sütőpapírra kicsurgatjuk kör alakban. A tetejét az aprított pisztáciával meghintjük. Megvárjuk, amíg megszilárdul, és elveszti a csillogását, akkor betehetjük a hűtőbe. Ha marad aprított pisztácia, azzal a torta tetejét szórjuk meg. Majd a tortát a hűtőbe tesszük, és pihenni hagyjuk 3-6 órát.
- Tálalás előtt a csokoládékört 6 vagy 12 cikkre vágjuk, és az eprek közé illesztjük. Jó étvágyat hozzá!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 79
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 13
- Össznézettség: 7894
- Feltöltés dátuma: 2019. május 24.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
Ezt a tortát ovis kislányom kérése alapján készítettem el - először a szülinapjára. Az eper-pisztácia kombinációt ő találta ki, azt, hogy hogyan álljon össze a torta, már az én fantáziám szülte. Eddig kétszer készítettem el, és mindkétszer nagy sikere volt. A két torta kicsit másképp készült, így van variációs lehetőség, "személyre szabható". Az első alkalommal sózott, a második alkalommal sótlan pisztáciából készült el. Mindkettővel kitűnő, viszont a sóssal pikánsabb a végeredmény. Aki szereti a kissé szokatlanabb ízpárosításokat, annak tetszeni fog. A piskótát Lajos Mari módszere alapján szeretem készíteni, egyszerre, hosszan felverve az egész tojásokat. Nekem ez vált be a legjobban. Ha viszont van megbízható recepted a piskótára, használd nyugodtan azt. A piskóta akár előző nap is elkészíthető. A krémet fehér csokis ganache-sal is elkészíthetjük (lásd a receptben), de akkor előző nap kell kezdeni a ganache készítését.