r
Nosalty Logó

Epres pisztáciatorta fehércsokis-mascarponés krémmel

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Kaminoai
Epres pisztáciatorta fehércsokis-mascarponés krémmel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A piskóta

A pisztáciakrém

A fehércsokis-mascarponés krém

A torta összeállítása és díszítése

Összesen 832 kcal
  • 6% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A piskóta

A pisztáciakrém

A fehércsokis-mascarponés krém

A torta összeállítása és díszítése

Összesen 9972 kcal
  • 6% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A piskóta

A pisztáciakrém

A fehércsokis-mascarponés krém

A torta összeállítása és díszítése

Összesen 291 kcal
  • 6% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.6 g

Zsír

  • Összesen
    59.6 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    235 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    461.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    117 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    205 mg
  • Nátrium
    91 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    61.6 g
  • Cukor
    45 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    109.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    321 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    134 mg
  • Retinol - A vitamin:
    315 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    74 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    297 micro
Összesen 832 kcal
  • 6% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    175.7 g

Zsír

  • Összesen
    715.3 g
  • Telített zsírsav
    294 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    164 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    37 g
  • Koleszterin
    2817 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5540.5 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    206 mg
  • Kálcium
    1408 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    337 mg
  • Foszfor
    2458 mg
  • Nátrium
    1095 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    739.1 g
  • Cukor
    537 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

VÍZ

  • Összesen
    1309.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3852 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    20 mg
  • C vitamin:
    285 mg
  • D vitamin:
    530 micro
  • K vitamin:
    75 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    451 micro
  • Kolin:
    1608 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3776 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    888 micro
  • β-crypt
    39 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3564 micro
Összesen 9972 kcal
  • 6% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    20.8 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    82 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    160.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.5 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    38 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    112 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    110 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    104 micro
Összesen 291 kcal

Hozzávalók

A piskóta

A pisztáciakrém

  • 150 g cukor (ehhez is jó a kristálycukor)
  • 1 csipet (ha sós pisztáciával készítjük, akkor kihagyjuk)
  • 150 g vaj (helyettesíthető margarinnal, és fontos, hogy szobahőmérsékletű legyen!)
  • 200 g sótlan pisztácia (készíthetjük sóssal is, úgy pikánsabb)

A fehércsokis-mascarponés krém

A torta összeállítása és díszítése

Elkészítés

A piskóta

  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral. Ha az oldalára nem jut papír, ne vajazzuk és lisztezzük ki azt, mert a kész piskóta oldala ettől "szalonnás" lesz.
  2. Kimérjük a hozzávalókat. A lisztet, az étkezési keményítőt és a sütőport egy tálba tesszük, és összevegyítjük. (Én szeretem a tojásokat is lemérni. Ha eltérnek a 60-65 g-os közepes nagyságtól, akkor változtatok a mennyiségen. Ha a tojások kicsik, akkor eggyel többet, ha nagyobbak, egyel kevesebbet használok fel.)
  3. Az egész tojásokat a vízzel és a teljes mennyiségű cukorral meg egy csipet sóval, magas fokozaton, robotgéppel elkezdjük felverni. Hosszú ideig kell keverni, min. 20 percig. A kristálycukornak teljesen fel kell olvadnia, az egész keverék kivilágosodik, megemelkedik, keveréskor fodrozódik. Akkor jó, ha keményre felvert tojásfehérje állagához hasonló, ha kiveszünk belőle egy kicsit, nem csöpög, csúcsosan megáll a kanálon.
  4. A lisztes keveréket két részletben a habra szitáljuk, és óvatos, gyors mozdulatokkal beleforgatjuk egy kanállal/spatulával, amíg homogén massza keletkezik. A tésztát a tortaformába öntjük, és elegyengetjük a tetejét. Mivel hajlamos középen felpúposodni sülés közben, érdemes a közepétől a széle felé egyengetni, hogy a szélén egy leheletnyit magasabb legyen.
  5. Az előmelegített sütőbe tesszük, és a sütés első 20-25 percében nem nyitogatjuk a sütő ajtaját. Általában az illata jelzi, mikor kezd jó lenni. Tűpróbával ellenőrizzük, megsült-e a piskótánk. Ha a tűre nem ragad semmi, elzárjuk a sütőt, és résnyire nyitott ajtó mellett még bennhagyjuk a piskótát még 5 percre. Ezután kivesszük, és hagyjuk még 10 percig a formában hűlni. Ha nincs oldalt sütőpapírral kibélelve a formánk, akkor egy vékony kés segítségével szorosan a forma oldalánál körbevágjuk a piskótát, ezután vesszük le róla a gyűrűt, különben megrepedezik kiszedéskor. Végül a tortaforma alja után a sütőpapírt is lerántjuk róla óvatosan. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt tovább dolgozunk vele.

A pisztáciakrém

  1. A pisztáciát megtisztítjuk a héjától. Lemérjük a tisztítás után. Kb. 90-100 g-ot ledarálunk belőle. A többit durvára aprítjuk, és félretesszük a díszítéshez. A darált pisztáciából pedig egy keveset, kb. egy kis maréknyit, félreteszünk a torta oldalára.
  2. A vízgőzhöz egy lábasba jó ujjnyi vizet töltünk, és fölforraljuk. A tojásokat és a cukrot egy hőálló edényben összekeverjük, és a vízgőz fölé tesszük. Ott folyamatosan keverjük, amíg elkezd besűrűsödni, és fényesebbé, pudingszerűbbé válik. Ekkor levesszük a gőzről, belekeverjük a szobahőmérsékletű vajat vagy margarint. Fontos, hogy szobahőmérsékletű legyen, különben a krém összeugrik a hidegtől.
  3. Ezután belekeverjük a darált pisztáciát. Ha kihűlt, felhasználásig a hűtőbe tesszük.

A fehércsokis-mascarponés krém

  1. Ezt a krémet kétféleképpen is el lehet készíteni. Egyik sem bonyolult, a fehér csokis ganache-os verziót azonban még előző este el kell kezdeni. Ha nincs erre idő, akkor válasszuk a másik módszert. Ízre nem sok, inkább talán textúrában van némi különbség. A fehér csokis ganache-hoz még előző este egy lábasba öntjük a habtejszínt, és lassú tűzön forrásig melegítjük, de nem forraljuk fel. A fehér csokoládét apró darabokra vágjuk vagy lereszeljük. A tejszínben teljesen felolvasztjuk, teszünk bele egy kis csipet sót. Majd a tűzről levéve botmixerrel teljesen eloszlatjuk benne. Ha kihűlt, hűtőbe tesszük egy éjszakára, és csak akkor vesszük elő, amikor összeállítjuk a tortát.
  2. A fehér csokis tejszínt másnap habverővel, magas fokozaton kemény habbá verjük. A mascarponét ízesítjük a vaníliás cukorral és a cukorral, és 1-2 tasak zselatinfixszel kikeverjük. Ezután a krém két részét összedolgozzuk, hogy egynemű legyen. Ezután már felhasználható a tortába.
  3. A másik változathoz vízgőz felett megolvasztjuk a kis darabokra tördelt fehér csokit. Aztán a vízgőzről levesszük és félretesszük. A mascarponét az egyik tasak zselatinfixszel, a cukorral és vaníliás cukorral kikeverjük magas fokozaton, robotgéppel. Ebbe csurgatjuk a csokoládét, és folyamatosan belekeverjük.
  4. A hűtőhideg habtejszínt elkezdjük felverni, majd hozzászórjuk a maradék tasak zselatinfixeket. Kemény habbá verjük, majd először a felével fellazítjuk a mascarponés krémet, a maradékot óvatosan keverjük bele, míg teljesen egynemű lesz. Ezután kezdhetünk vele dolgozni. Semmiképp se tegyük hűtőbe, mert akkor elkezd megkötni, és nem lesz szépen formázható.

A torta összeállítása és díszítése

  1. Az epreket megmossuk és lecsepegtetjük. A legszebb 12-13 szemet félretesszük. A maradékot apróra daraboljuk és félretesszük.
  2. A piskótát kétfelé vágjuk. Az alsó lapra rákenjük vastagon a pisztáciakrémet. Ha szeretnénk, egy részét félretehetjük, hogy a tetejét is azzal kenjük meg.
  3. A fehércsokis-mascarponés krém harmadát rásimítjuk a pisztáciakrémre. Erre halmozzuk az apróra vágott epret, és bele is nyomkodjuk kissé. A második harmaddal beborítjuk, és rátesszük a piskóta tetejét. A maradék krémmel bevonjuk a torta oldalát és a tetejét (vagy a tetején eloszlatjuk az erre a célra meghagyott pisztáciakrémet).
  4. A maradék krémet habzsákba töltjük, és a torta tetején a szélét körben kidíszítjük. Elővesszük a díszítésnek szánt egész eperszemeket, és a csumája felől laposra vágjuk őket, hogy könnyen a tortára lehessen őket ültetni. Körben elrendezzük az epreket, ha akarjuk, középre is tehetünk egy szemet. Ha maradt még krém, az eprek belső oldala felől is díszíthetünk vele körben.
  5. Az oldalát a darált pisztáciával megszórjuk.
  6. A másik tábla fehér csokit gőz felett felolvasztjuk, és sütőpapírra kicsurgatjuk kör alakban. A tetejét az aprított pisztáciával meghintjük. Megvárjuk, amíg megszilárdul, és elveszti a csillogását, akkor betehetjük a hűtőbe. Ha marad aprított pisztácia, azzal a torta tetejét szórjuk meg. Majd a tortát a hűtőbe tesszük, és pihenni hagyjuk 3-6 órát.
  7. Tálalás előtt a csokoládékört 6 vagy 12 cikkre vágjuk, és az eprek közé illesztjük. Jó étvágyat hozzá!
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 26
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 79
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 13
  • Össznézettség: 7894
  • Feltöltés dátuma: 2019. május 24.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Epres pisztáciatorta fehércsokis-mascarponés krémmel
Kaminoai 1 recept

Ezt a tortát ovis kislányom kérése alapján készítettem el - először a szülinapjára. Az eper-pisztácia kombinációt ő találta ki, azt, hogy hogyan álljon össze a torta, már az én fantáziám szülte. Eddig kétszer készítettem el, és mindkétszer nagy sikere volt. A két torta kicsit másképp készült, így van variációs lehetőség, "személyre szabható". Az első alkalommal sózott, a második alkalommal sótlan pisztáciából készült el. Mindkettővel kitűnő, viszont a sóssal pikánsabb a végeredmény. Aki szereti a kissé szokatlanabb ízpárosításokat, annak tetszeni fog.  A piskótát Lajos Mari módszere alapján szeretem készíteni, egyszerre, hosszan felverve az egész tojásokat. Nekem ez vált be a legjobban. Ha viszont van megbízható recepted a piskótára, használd nyugodtan azt. A piskóta akár előző nap is elkészíthető. A krémet fehér csokis ganache-sal is elkészíthetjük (lásd a receptben), de akkor előző nap kell kezdeni a ganache készítését.

Hozzávalók

A piskóta

A pisztáciakrém

A fehércsokis-mascarponés krém

A torta összeállítása és díszítése

Címlapról ajánljuk

További cikkek