r
Nosalty Logó

Fehér kenyér Évi nénitől

Évi néni
Fehér kenyér Évi nénitől
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

235
Kalória
9.8g
Fehérje
46.3g
Szénhidrát
3g
Zsír
45.5g
Víz
333.3mg
Koleszterin
7g
Élelmi rost
5g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Kovászhoz:

Tang zhonghoz:

Tésztához:

Összesen 235 kcal
  • 10% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Kovászhoz:

Tang zhonghoz:

Tésztához:

Összesen 2836 kcal
  • 10% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Kovászhoz:

Tang zhonghoz:

Tésztához:

Összesen 220 kcal
  • 10% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.8 g

Zsír

  • Összesen
    3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    780.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    90 mg
  • Foszfor
    272 mg
  • Nátrium
    374 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    46.3 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    45.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    110 micro
Összesen 235 kcal
  • 10% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    118.1 g

Zsír

  • Összesen
    36.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9364.4 g
  • Cink
    27 mg
  • Szelén
    94 mg
  • Kálcium
    343 mg
  • Vas
    35 mg
  • Magnézium
    1081 mg
  • Foszfor
    3264 mg
  • Nátrium
    4492 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    23 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    555.8 g
  • Cukor
    60 mg
  • Élelmi rost
    85 mg

Víz

  • Összesen
    545.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    14 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    55 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    466 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1318 micro
Összesen 2836 kcal
  • 10% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.2 g

Zsír

  • Összesen
    2.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    730.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    84 mg
  • Foszfor
    255 mg
  • Nátrium
    350 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    43.4 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    42.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    103 micro
Összesen 220 kcal

Elkészítés

Kovászhoz:

  1. Előző este a lisztet a langyos vízzel és egy minimális élesztővel összedolgozzuk, kilisztezett kelesztőtálban másnapig magára hagyjuk.

Tang zhonghoz:

  1. A tang zhonghoz 1,2 dl hideg vízben 2 ek tönkölylisztet elkeverünk csomómentesre, majd felforraljuk, egy perc alatt besűrítjük krémes állagúra, amit aztán lehűtünk, úgy használjuk a tésztához.

Tésztához:

  1. Az 1 dl vizet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, és belemorzsoljuk az 1 dkg élesztőt. Letakarva habosra futtatjuk fel.
  2. A kovászt, a kihűlt tang zhongot, az élesztős vizet , az írót, lisztet és sót kenyérsütőgép üstjébe töltjük, és összedagasztjuk, 1 óra alatt megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett deszkán kihúzogatjuk kézzel, majd szorosan feltekerjük, sütőformába fektetjük.
  4. Tetejét kevés íróval megkenve lefedve kelni hagyjuk legalább fél órát.
  5. Közben előmelegítjük a sütőt 230 fokra hőlégkeverésen, és így sütjük 20 percig, majd lecsavarjuk 190 fokra, és további 20-30 percig sütjük. Csak a legvégén vesszük le a tetőt, kicsit megbarnítani a kenyeret.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 50 p
  • Sütés hőfoka: 230 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 40x25

Folyton kísérletezek, hogy mennyire illik össze a kovász, a tang zhonggal. Torma receptjén fellelkesülve nekiálltam egy újabb kenyeret sütni. Már próbálkoztam evvel a párosítással, de sikertelenül. Mindig hiszek neki. Ha ő azt mondja, meg lehet csinálni, akkor az biztosan úgy is van. Kicsit bonyolultnak tűnik, de csak azért, mert több apró kis feladatból tevődik össze.

További receptek

Yudane szendvicskenyér

A yudane egy zseniális japán technika, amivel magasabb szintre lehet emelni a szendvicskenyér minőségét. Lényege, hogy 1:1 arányban kell összekeverni forró folyadékkal, így a hőkezelés ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Top Receptek