Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fehér kenyér Évi nénitől

Fehér kenyér Évi nénitől
Fehér kenyér Évi nénitől
70 perc / előkészület: 20 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Folyton kísérletezek, hogy mennyire illik össze a kovász, a tang zhonggal. Torma receptjén fellelkesülve nekiálltam egy újabb kenyeret sütni. Már próbálkoztam evvel a párosítással, de sikertelenül. Mindig hiszek neki. Ha ő azt mondja, meg lehet csinálni, akkor az biztosan úgy is van. Kicsit bonyolultnak tűnik, de csak azért, mert több apró kis feladatból tevődik össze.

hozzávalók / 12 adag

Tang zhonghoz:

Tésztához:

Szólj hozzá!

elkészítés

Kovászhoz:

  1. Előző este a lisztet a langyos vízzel és egy minimális élesztővel összedolgozzuk, kilisztezett kelesztőtálban másnapig magára hagyjuk.

Tang zhonghoz:

  1. A tang zhonghoz 1,2 dl hideg vízben 2 ek tönkölylisztet elkeverünk csomómentesre, majd felforraljuk, egy perc alatt besűrítjük krémes állagúra, amit aztán lehűtünk, úgy használjuk a tésztához.

Tésztához:

  1. Az 1 dl vizet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, és belemorzsoljuk az 1 dkg élesztőt. Letakarva habosra futtatjuk fel.
  2. A kovászt, a kihűlt tang zhongot, az élesztős vizet , az írót, lisztet és sót kenyérsütőgép üstjébe töltjük, és összedagasztjuk, 1 óra alatt megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett deszkán kihúzogatjuk kézzel, majd szorosan feltekerjük, sütőformába fektetjük.
  4. Tetejét kevés íróval megkenve lefedve kelni hagyjuk legalább fél órát.
  5. Közben előmelegítjük a sütőt 230 fokra hőlégkeverésen, és így sütjük 20 percig, majd lecsavarjuk 190 fokra, és további 20-30 percig sütjük. Csak a legvégén vesszük le a tetőt, kicsit megbarnítani a kenyeret.
  • sütési hőfok: 230°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 40x25 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 069
elküldve: 1
receptkönyvben: 20
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

fehér kenyér tang zhonggal, tönkölybúza kenyér tang zhonggal, tang zhongos kenyér

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2014-01-22 14:08

Már próbáltam és nekem sem sikerült. Nem tetszett sem az állag, sem az íz igazán. Csak egyetértek veled. Most itt tél van, ezért nem nagyon tudok kiteljesedni a kovászokkal, de azért gyúrt tésztára használom őket és várom a kikeletet.
P: Vass

Torma
Torma / Torma Wed, 2014-01-22 03:26

Csodás pufi-ropogós a kenyered Vasska, de a tiéd élesztős, az enyém vadkovászos; így nem igazán lehet őket összehasonlítani. Ha egyszer lesz időd-energiád-türelmed, próbáld ki a tang zhongot vadkovásszal kenyérnek...az én eddigi véleményem, hogy a sok macera nem ad igazán jó ízt....valahogy szerintem a tang zhong nem "csípi" a vadkovászt........kiváncsi lennék a véleményedre! P, T :)

235
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 10 dkg
tönkölybúza liszt 10 dkg
víz 1.4 dl
élesztő 0.4 dkg
víz 1.2 dl
tönkölybúza liszt 3 dkg
tönkölybúza liszt 55 dkg
író 1 dl
víz 1 dl
cukor 1 késhegynyi
friss élesztő 1 dkg
napraforgó olaj 2 ek
1 ek