Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Egyszerű rizsleves

Egyszerű rizsleves
Egyszerű rizsleves
40 perc / előkészület: 10 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyszerű, gyors, és ami a legfontosabb: finom! Tyúkleveskockából készítem, de ha az állati alkatrészeket kihagyjuk belőle, még vega is lehet, úgy is jó. (Zöldségleveskocka és olaj.) A lényege, hogy jó sűrű maradjon – de erről majd a rizs gondoskodik! 

Gyerekkoromban mindig ezt kaptam, ha beteg voltam – ha nem fűszerezzük túlságosan, akár a lábadozóknak szánt húslevest is kiválthatjuk vele, változatosabbá téve az étrendjüket.

Zsír- és húsmentes változatát pedig nagypénteken készítettük, a hamis gulyás helyett ezt jobban szerettük. Nincs is jobb, mint a rizsleves, mákos angyalbögyörővel, közeledik a húsvét, ki is próbálhatjuk!

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megtisztított zöldségeket karikára-kockára vágjuk, a hagymát pedig finomra. A petrezselyem zöldjét felaprítjuk. A rizst szűrőbe téve, folyó víz alatt addig mossuk, míg a leve tiszta lesz, jól lecsepegtetjük.
  2. A zsíron üvegesre pároljuk a hagymát, ráöntjük a rizst, és addig keverjük, míg jól átforrósodik. (Keverjük, mert hajlamos letapadni.) Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával és a petrezselyemzölddel. Elkeverjük, felöntjük az alaplével, vagy sima vízzel, amibe majd belemorzsoljuk a leveskockát, ha a víz felforrt.
  3. Mehet bele az összes felaprított zöldség, és fedő alatt, közepes lángon addig főzzük, míg minden megpuhul. Útközben kóstoljuk meg, lehet, hogy a leveskocka dacára kell még rá egy kis só és bors, de ízlés szerint csípős paprika is mehet bele.
  4. Ha nagyon besűrűsödne, még egy kis lével kedvünk szerint hígítsuk, de inkább jó sűrű maradjon. Forrón tálaljuk, díszítésként megszórhatjuk petrezselyemzölddel.
  • költség: 400 Ft
  • elkészítettem: 101 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 31
össznézettség: 7 952
elküldve: 2
receptkönyvben: 30
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
84 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves

egyéb elnevezések

zöldséges rizsleves

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dadimami
dadimami Sat, 2018-03-17 12:54

Kedves Koszider!
Tősgyökeres budapesti vagyok, de 10-14 éves koromban a nyarakat Túrkevén töltöttem (kanászkodtam, - jól elkanászodtam) az alföldi pásztor ételek szeretete akkor ragadt rám. A jó sűrű leveseket szeretem. Ott ettem slambucot, amit a kedvünkért azóta is elkészítettek rokonaink látogatásaink alkalmával.
A dödöllét, ha egyszer elkészíted, bizton megszereted, mert egyszerű és nagyszerű, mi tejföl nélkül szoktuk készíteni, de érdemes a különböző változatokat is megismerni.

Én is kívánok neked finom étkekkel körített kellemes húsvéti ünnepet!
szeretettel: Margó

dadimami
dadimami Fri, 2018-03-16 12:28

Kedves Koszider!
Nálunk eddig csak a paradicsomleves volt, amibe rizst tettünk, de ezt el fogom készíteni.
Nagypénteken nálunk a dödölle a fő fogás, ugyan mi csak krumplikásának nevezzük ami jobban illik rá miután többnyire a sütőbe már nem kerül csak a tetejére tesszük a pirított hagymát.
üdvözlettel: Margó

Koszider
koszider / Koszider Fri, 2018-03-16 18:46

Kedves Margó!
Ugye, te dunántúli vagy? (Leginkább vasinak gondollak.) Én alföldi vagyok - szolnoki, itt is születtem -, fogalmam sincs a dödölléről, errefelé nem ismerik, nem készítik. A Szilban született barátnőm (Szilban és nem Szilben!) viszont regéket mesél róla, meg a babstercről, és egyéb dunántúli finomságokról. Ki kéne már próbálni, nem épp nagypénteken, mert mindkettőhöz kell a pirított szalonna-hagyma.
Rátérve a rizslevesre: tényleg melegen ajánlom, mert egyszerű "szegény" étel, de finom. Akkor jó, ha jó sűrű a rizstől.
Szeretettel üdvözöl és már jó előre kellemes húsvétot kíván: Koszider

280
rizs 0.5 bögre
sárgarépa 2 közepes db
fehérrépa 2 közepes db
zeller 1 kis db
burgonya 2 közepes db
vöröshagyma 1 kis db
petrezselyem 1 csokor
sertészsír 2 ek
fűszerpaprika 2 kávéskanál
alaplé 1.5 l
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint