Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Édesköményes-tejszínes csirkecomb tagliatelle tésztával

Édesköményes-tejszínes csirkecomb tagliatelle tésztával
Édesköményes-tejszínes csirkecomb tagliatelle tésztával
60 perc / előkészület: 15 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Újévkor megfogadtam -amikor már nem tudtam bezárni a fagyasztó ajtaját, hogy belerakjam az ünnepekről maradt lefagyasztásra váró maradékokat-, januárban kiürítem azt. Pár hozzávalót vagyok hajlandó venni csak. Így történt, hogy tegnap a boltban gyönyörű édeskömények integettek felém. Nem hagyhattam ott őket. És ki mondta, hogy csak salátának vagy halak mellé jók?

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Azoknak ajánlom, akik szeretik az új ízeket, a tésztaételeket, nem félnek kipróbálni ismeretlen zöldségeket sem. Az édesköménynek kissé ánizsos íze van, ami sütésre megváltozik. Kifejezetten jó párosítás rózsaborssal, mert kihozzák egymás rejtett ízét.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy közepes sütőtálat kb. fél evőkanálnyi vajjal kikenünk, félretesszük.
  2. Nagy serpenyőbe tesszük 1 ek napraforgó olajat, feltesszük hevíteni. Egy 5 l-es fazékban felteszünk kb. 3,5 l tészta főzővizét, beleteszünk 2 db zöldségleves kockát. Nem lesz sótlan, én nem tettem bele több sót, majd a raguval pont jó lesz.
  3. A korábban fagyasztóból kivett 4 db egész csirkecombot kiolvasztás után kettévágjuk, konyhai papírtörlővel leitatjuk a felesleges nedvességet, kevés sóval megszórjuk, és beletesszük őket a serpenyőbe, kicsit elősütjük mindkét oldalukat kb. 1-1 percig.
  4. Az elősütött csirkecombokat az előkészített és kivajazott sütőtálba szedjük át.
  5. A visszamaradt olajon 250 g, nagyon jó minőségű, húsos csíkozott bacont elkezdünk pirítani. Míg a bacon pirul, 2 db szép nagy édeskömény gumót megtisztítunk, a tetejét és az alját levágjuk, és kb. 1x1 cm-es kockákra daraboljuk. A levágott tetejéről és aljáról a szép, zöld kaporhoz hasonlító leveleket lecsipegetjük, a maradékot beledobjuk a tészta főzővizébe.
  6. Amikor már elkezd pirulni kissé a bacon, hozzáadjuk a felaprított édesköményt. Sok lesz belőle, ezért kell a nagy serpenyő. Kicsit utánasózunk, de kóstolgatni kell, attól függően, milyen sós a szalonna.
  7. 10 szem egész rózsaborsot durvára törünk, majd rászórjuk a ragura. Amikor már szépen üvegesre párolódott az édeskömény is, felöntjük 500 ml 30%-os főzőtejszínnel, és az így kész ragut ráöntjük a sütőtálban várakozó, előkészített csirkecombokra.
  8. 170 C fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt, letakarás nélkül készre sütjük.
  9. Időközben felforrt a tészta főzővize, kivesszük belőle a korábban ízesítés miatt beletett édeskömény gumó tetejét és alját, majd beletesszük 20 dkg készen vásárolt tagliatelle tésztát. Akinek van hozzá tudása, ideje és türelme, nyugodtan készítheti frissen gyúrt tésztából is, úgy az igazi!
  10. Miután megfő, a főzővízből 2 leveseskanálnyit hozzácsorgatunk a sütőben sülő tejszínes raguhoz, így az nem csak az ízét telíti, hanem kicsit hígítja is, mert szépen besűrűsödik.
  11. Leszűrjük a tésztát, és fél ek vajat hozzákeverünk. A félretett édeskömény zöldet apróra vágjuk, a felét hozzákeverjük a tésztához.
  12. Tálaláskor a tésztára tesszük a combokat, arra halmozzuk a ragut, a szósz pont megfelelő sűrűségű lesz. Díszítésként a maradék zöldet és kevés frissen őrölt rózsaborsot szórtam rá. Tálalható bármilyen metélt tésztával, vagy ami tetszik, de pl burgonyával vagy rizzsel egyáltalán nem ajánlom.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30x20x8 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 560
elküldve: 1
receptkönyvben: 12
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Eszes Erika

Mióta szakács: 2016.01.17.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

tejszínes csirkecomb édesköménnyel, édesköményes tejszínes csirke tésztával, tejszínes csirkecomb tésztával

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1033
csirkecomb 4 db
édeskömény 2 nagy db
bacon 250 g
főzőtejszín 500 ml
tagliatelle 20 dkg
napraforgó olaj 2 ek
rózsabors 0 ízlés szerint
leveskocka 2 db
0 ízlés szerint
vaj 1 ek