Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Édes szezámpasztával tekert kalácsok

Édes szezámpasztával tekert kalácsok
Édes szezámpasztával tekert kalácsok
55 perc / előkészület: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Igazán kellemes és érdekes kis péksütemény ez, szokatlanul imádnivaló jellemét a cukorral kevert natúr tahin töltelék adja.
Törökországban leggyakrabban nagy csigává tekerik fel a már megkent és feltekert tésztát és így sütik ki, majd pizzaszerűen szeletelik, vagy szépen fejtik kívülről befelé, ahogyan a türelmesek folyasztják a kakaóscsigát. Háznál sokszor készül azonban ez a zsemlenagyságúra csavart verzió, mely aztán váltig állítom kitűnő egy délutáni tea mellé, vagy a gyerekeknek (és felnőtteknek) tízóraira, uzsonnára.
Eredeti neve szerint Tahinli Ekmek, vagyis tahinos kenyér, de én édes mivolta és a megtévedés elkerülése végett Szezámpasztával tekert kaláccsá neveztem át, remélem senkit nem sértettem ezzel vérig. Kb. 3 éve készíthettem először, akkor még pontosan követve Binnur receptjét (amit mára néhány ponton megváltoztattam a tapasztalataim alapján).

hozzávalók / 9 adag

A tésztához

A kencéhez

  • 10 ek tahini (natúr, török, arab boltokban beszerezhet?, de saját készítés?vel is m?ködhet)
  • 112.5 g cukor
  • 0.5 dl víz

A tetejére

ajánlat

Forrón nem tanácsos beleharapni, akármilyen csábító is, mert a tahinos olvadt cukor hajlamos szétégetni a szánkat! (Tapasztalatból írom!)
A natúr, vagyis fokhagymamentes tahin(pótló) egy gyors elkészítési módja itt.
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben kb. 10-15 perc alatt felfuttatjuk, hozzákeverjük a puha vajat és a kenyérlisztet, majd a finomliszt fokozatos adagolása mellett közepesen kemény tésztát gyúrunk, pár percig dagasztunk.
  2. A tésztát meleg helyen letakarva hagyjuk duplájára kelni (kb. 1 óra), a levegőt kinyomkodjuk belőle, majd 9 részre osztjuk. Az egyes adagokból gömböcöket készítünk melyeket lisztezett felületen aránylag vékonyra nyújtunk, próbáljunk meg olyan 20-25 cm-es oldalhosszúságú négyzeteket beirányozni.
  3. A kence hozzávalóit simára keverjük, majd egy kenőecset segítségével megkenjük a kinyújtott tésztát vele (természetesen ezt ismételjük még 8-szor). Az egyik oldalánál kezdve feltekerjük a négyzetet és félretesszük 15-20 percre pihenni.
  4. A tekercseket hosszában 2-2,5-szeresükre húzzuk, nyújtjuk (nem baj ha a külső tésztaréteg néhol elszakad), majd az egyik végüket stabilan tartva a tésztát körbecsavarva és a végét alulra eldugva csigákat formázunk.
  5. A csigákat sütőpapírral borított tepsire rendezzük, további 10 perc pihenő után tetejüket megkenjük egy kis tejjel elkevert tojássárgával, megszórjuk szezámmaggal, majd 180 fokos előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük őket.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 452
elküldve: 0
receptkönyvben: 81
elkészítve: 4/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Tekten Elif

Mióta szakács: 2010.05.08.
30 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
konyha: török
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

tahinli ekmek, tahinos kenyér

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Suslinc
Suslinc Sun, 2010-10-03 11:48

Óóóó, Elif! Ez nagyon klassz! Mint a többi "törököd" :-) Legszívesebben azonnal nekiállnék, tahinim is van, de elfogyott a kenyérlisztem, és a metroban már nem kapható! :-(((( Először azt kell beszereznem valahonnét, de BL80 lisztet nem találok a boltokban. Aztán lesz nyami-nyami! :-)

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2010-10-03 14:44

Kedves Suslinc! Bl80-as liszt a múltkor, néhány hete az Auchanban is volt, és a Tescóban is. Környékbeli malom boltját is érdemes megkérdezni! A legjobbakat: Mrs Smith Tudom Nórikám, tudom, Smithék megmondják...:DDDDD

Suslinc
Suslinc Sun, 2010-10-03 16:22

Köszi, de én Szombathelyen lakom... a Tescoban sem találtam. Környéken már malom sincs, a Pannonmill liszteket lehet venni egy nagykerben, kollégám volt kint, de csak 30 kilós zsákban volt a BL80-as. :( Egyelőre szeretnék kisebbet szerezni, de ha más választásom nem marad, kénytelen leszek azt megvenni. Neten néztem, sok cégnek van kenyérlisztje, de a boltokban mégsincs. Próbálkozm... :-) Üdv!

elif
Tekten Elif / elif Sun, 2010-10-03 12:44

Köszi kedves Suslinc! :) Ezt nyugodtan próbálhatod sima liszttel is, úgy sem fogsz benne csalódni szerintem. Üdv: Elif

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sun, 2010-10-03 00:52

És itt van, és itt van!!!!!
Nem tudom, honnan szerzek tahinit vasárnap -még házilag is nehéz lesz hip-hop előállítani - de az biztos, hogy holnap megcsinálom!!!
Imádom!! :)
Köszi!!!
Puszi:
Nóra

Petunia
Petunia / Petunia Thu, 2010-10-21 16:42

Én tahinit a Lehel csarnokban vettem az Ázsia boltban (oldalt, a tojásosoknál kell bemenni a bolthoz).

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2010-10-03 09:30

Kedves Nóra! Mr Smith azt mondja, hogy a török bolt a Ferenc krt-on, a Corvin mozinál lehet, hogy nyitva van, de nem esküszik meg rá. Ott lehet rá esély!:)) Puszi: Mrs Smith

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sun, 2010-10-03 10:08

Kedves Mrs Smith!
Kéne még egy fülecske az új praktikák mellé (nekem nagyon tetszik:D) a Smithék megmondják hol lehet mindent beszerezni :D :D
Nagyon köszönöm Nektek :)
Szép napot!
Puszi!

527
tej 2.5 dl
friss élesztő 2.5 dkg
cukor 2.5 ek
vaj 7 dkg
finomliszt 300 g
finomliszt 150 g
tahini 10 ek
cukor 112.5 g
víz 0.5 dl
tojássárgája 1 db
tej 1 ek
szezámmag 3 ek