r
Nosalty Logó

Édes szezámpasztával tekert kalácsok

NS
Édes szezámpasztával tekert kalácsok
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A kencéhez

  • 10 ek tahini (natúr, török, arab boltokban beszerezhet?, de saját készítés?vel is m?ködhet)
  • 112.5 g cukor
  • 0.5 dl víz

A tetejére

527
Kalória
13g
Fehérje
64.4g
Szénhidrát
25.2g
Zsír
17g
Víz
40.8g
Koleszterin
5g
Élelmi rost
16.6g
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A kencéhez

A tetejére

Összesen 527 kcal
  • 11% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A kencéhez

A tetejére

Összesen 4738 kcal
  • 11% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A kencéhez

A tetejére

Összesen 355 kcal
  • 11% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13 g

Zsír

  • Összesen
    25.2 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    41 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    669.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    209 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    339 mg
  • Nátrium
    43 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    64.4 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    17 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    63 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    73 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    60 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 527 kcal
  • 11% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    117.3 g

Zsír

  • Összesen
    226.6 g
  • Telített zsírsav
    62 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    78 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    72 g
  • Koleszterin
    368 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6024.9 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    175 mg
  • Kálcium
    1879 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    474 mg
  • Foszfor
    3053 mg
  • Nátrium
    391 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    580 g
  • Cukor
    149 mg
  • Élelmi rost
    45 mg

Víz

  • Összesen
    152.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    564 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    27 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    659 micro
  • Kolin:
    237 mg
  • Retinol - A vitamin:
    544 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    129 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    300 micro
Összesen 4738 kcal
  • 11% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.8 g

Zsír

  • Összesen
    17 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    451.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    141 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    229 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    43.5 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    11.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    41 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    22 micro
Összesen 355 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben kb. 10-15 perc alatt felfuttatjuk, hozzákeverjük a puha vajat és a kenyérlisztet, majd a finomliszt fokozatos adagolása mellett közepesen kemény tésztát gyúrunk, pár percig dagasztunk.
  2. A tésztát meleg helyen letakarva hagyjuk duplájára kelni (kb. 1 óra), a levegőt kinyomkodjuk belőle, majd 9 részre osztjuk. Az egyes adagokból gömböcöket készítünk melyeket lisztezett felületen aránylag vékonyra nyújtunk, próbáljunk meg olyan 20-25 cm-es oldalhosszúságú négyzeteket beirányozni.
  3. A kence hozzávalóit simára keverjük, majd egy kenőecset segítségével megkenjük a kinyújtott tésztát vele (természetesen ezt ismételjük még 8-szor). Az egyik oldalánál kezdve feltekerjük a négyzetet és félretesszük 15-20 percre pihenni.
  4. A tekercseket hosszában 2-2,5-szeresükre húzzuk, nyújtjuk (nem baj ha a külső tésztaréteg néhol elszakad), majd az egyik végüket stabilan tartva a tésztát körbecsavarva és a végét alulra eldugva csigákat formázunk.
  5. A csigákat sütőpapírral borított tepsire rendezzük, további 10 perc pihenő után tetejüket megkenjük egy kis tejjel elkevert tojássárgával, megszórjuk szezámmaggal, majd 180 fokos előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük őket.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 25 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Igazán kellemes és érdekes kis péksütemény ez, szokatlanul imádnivaló jellemét a cukorral kevert natúr tahin töltelék adja. Törökországban leggyakrabban nagy csigává tekerik fel a már megkent és feltekert tésztát és így sütik ki, majd pizzaszerűen szeletelik, vagy szépen fejtik kívülről befelé, ahogyan a türelmesek folyasztják a kakaóscsigát. Háznál sokszor készül azonban ez a zsemlenagyságúra csavart verzió, mely aztán váltig állítom kitűnő egy délutáni tea mellé, vagy a gyerekeknek (és felnőtteknek) tízóraira, uzsonnára. Eredeti neve szerint Tahinli Ekmek, vagyis tahinos kenyér, de én édes mivolta és a megtévedés elkerülése végett Szezámpasztával tekert kaláccsá neveztem át, remélem senkit nem sértettem ezzel vérig. Kb. 3 éve készíthettem először, akkor még pontosan követve Binnur receptjét (amit mára néhány ponton megváltoztattam a tapasztalataim alapján).

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek